Zacieki i smugi brudu na elewacji - osiedle Wielicka Garden od Atal

Forum dla przyszłych mieszkańców inwestycji osiedla Wielicka Garden w Krakowie, które buduje deweloper Atal. Wybór mieszkania, ceny, opinie, budowa bloku i sprawy mieszkańców - zapraszamy do dyskusji.
Łukasz

Re: Zacieki i smugi brudu na elewacji - osiedle Wielicka Garden od Atal

Postautor: Łukasz » 19 lut 2018, 12:44

Czy ktoś ma pomysł, jak można rozwiązać kwestię tych zacieków ? Ile razy nie przechodzę obok bloków to strasznie rzuca się to w oczy, bardzo źle to wygląda biorąc pod uwagę, że osiedle ledwo oddane do użytku. Jeśli nie da się rozwiązać tego na poziomie konstrukcji budynków, to pozostaje czyszczenie przez zarządce czy coś w tym stylu ?

Piotrkk

Postautor: Piotrkk » 20 lut 2018, 18:15

Łukasz pisze:Czy ktoś ma pomysł, jak można rozwiązać kwestię tych zacieków ? Ile razy nie przechodzę obok bloków to strasznie rzuca się to w oczy, bardzo źle to wygląda biorąc pod uwagę, że osiedle ledwo oddane do użytku. Jeśli nie da się rozwiązać tego na poziomie konstrukcji budynków, to pozostaje czyszczenie przez zarządce czy coś w tym stylu ?

Da się to rozwiązać na poziomie konstrukcji budynków, tylko ATAL nie ma zamiaru tego robić, bo oni nie widzą problemu.
Albo jakoś ich do tego zmusimy, albo potem sami będziemy musieli ponosić dodatkowe koszty. Ewentualnie mieszkać w brudnych blokach...
Żeby problem rozwiązać wystarczyłoby pewnie zamontować u góry rynny, co wiąże się ze zmianą projektu i dodatkowymi kosztami.
Zarządca nie wyczyści takich tynków, chyba, że sami za to zapłacimy. Nie będzie się też na pewno spierał o to z wykonawcą, bo zarządca to firma współpracująca z Atalem w całej Polsce i zawsze stająca po jego stronie.
Także jesteśmy w kropce, a co najbardziej to martwi, to brak reakcji ze strony obecnych i przyszłych mieszkańców. Ja ze swojej strony piszę maile do ATala, kierownika budowy i planuję do zarządu, a kiedy będę odbierał mieszkanie to na pewno do protokołu usterek wpiszę zacieki na elewacji wynikające z błędnego projektu.
Wszyscy jesteśmy współwłaścicielami części wspólnych, w tym ścian i tynków, i takie usterki można wpisywać do protokołów, nawet jeśli ATAL twierdzi inaczej. Jeśli tego nie zgłaszamy i się o to nie wykłucamy to oni na pewno sami z tym nic nie zrobią.
Czy ktoś z Was otrzymał jakieś nowe odpowiedzi od Atala w tej sprawie? Na prawdę musimy się zebrać i coś z tym zrobić, bo tynki wyglądają tak po kilku miesiącach, strach pomyśleć co będzie po kilku latach.
Może ktoś ma wiedzę w tym zakresie i wie jak moglibyśmy ich zmusić do usunięcia tego problemu?

Przemek_G

Postautor: Przemek_G » 13 kwie 2018, 13:01

Co prawda kupilem mieszkanie w 2 etapie ale bylem ostatnio na budowie i przy okazji obejrzalem sobie budynki z 1 etapu w sloneczny dzien i faktycznie slabo to wyglada. Na jednym budynku zauwazylem nawet odpadajaca elewacje :O Przez te zacieki niektore budynki wygladaja jakby mialy 10 lat a szkoda bo konstrukcyjnie sa bardzo ladne. Rekojmia od dewelopera jak najbardziej uwzglednia rowniez czesci wspolne i takie zacieki na elewacji kwalifikują się pod rękojmie i należy dochodzić albo naprawy albo odszkodowania (jeśli nie jest to naprawialne). Kiedy minie rękojmia (5 lat) będzie to juz problem i koszt właścicieli/wspólnoty - w obecnej sytuacji kiedy zacieki pojawiają sie na zupełnie nowym budynku to automatycznie mieszkania w takim budynku tracą na wartości. Obawiam sie, że podobna sytuacja będzie w 2 etapie ponieważ przed zakupem mieszkania pytałem Panią z Atala czy planują coś z tym zrobić - dostałem informacje, że nie planują zmian projektowych (stan na luty 2018). Jesli zarzadca odbiera czesci wspolne to na wspolprace w tym temacie nie ma co liczyc bo zarzadca (NCC) jest wybierany przez dewelopera. Pierwsze co trzeba zrobic to powolac wspolnote, odwolac zarzadce wybranego przez dewelopera i wybrac niezalezna, sprawdzona na rynku firme. Mieszkańcy 1 etapu powinni sie juz tym zainteresować i przetrzeć szlaki:)

A propos NCC to poczytajcie o Bagry Park jakie tam były jaja, szcześliwie po roku udało im sie odwołać zarządce.

MarLec

Postautor: MarLec » 15 lip 2018, 16:58

Hej, kupiłem jedno z ostatnich wolnych mieszkań w Etapie I. Odbiór na początku sierpnia.
Planuję podczas odbioru poruszyć temat zacieków na elewacji i wpisać je do protokołu jako usterki części wspólnej.
Mieszkańców etapu I, którzy zaobserwowali jakieś usterki części wspólnych, które warto zgłaszać różnymi kanałami do ATAL proszę o informację w tym wątku.

Dodatkowo, czy poruszał ktoś z ATAL temat odprowadzenia wody z dachu? Podczas deszczu wygląda to jak rozlanie wody na stole, tworzą się małe wodospady w miejscach gdzie jest trochę niżej.. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.

grzegorzb

Postautor: grzegorzb » 15 lip 2018, 18:12

MarLec pisze:Hej, kupiłem jedno z ostatnich wolnych mieszkań w Etapie I. Odbiór na początku sierpnia.
Planuję podczas odbioru poruszyć temat zacieków na elewacji i wpisać je do protokołu jako usterki części wspólnej.
Mieszkańców etapu I, którzy zaobserwowali jakieś usterki części wspólnych, które warto zgłaszać różnymi kanałami do ATAL proszę o informację w tym wątku.

Dokładnie, WSZYSTKIE usterki części wspólnej powinny być protokołowane, a jakby człowiek od Atala mówił, że to sprawa do zarządcy, to należy mu zadać pytanie: "Kto jest właścicielem części wspólnych - zarządca czy ja? Ja odbieram moją własność od Państwa a nie zarządcy. Zarządca nie ma tu nic do rzeczy."

Wróć do „Wielicka Garden Kraków od dewelopera Atal - forum mieszkańców osiedla”