Rybiki w nowym mieszkaniu / jak pozbyć się rybików / srebrzyków z mieszkania

Forum o tym, jak wykończyć nowe mieszkanie, jakie sprzęty do niego kupić, jakie materiały wykończeniowe zastosować, gdzie znaleźć dobrą ekipę wykończeniową w Krakowie i Małopolsce.
nika

Rybiki w nowym mieszkaniu / jak pozbyć się rybików / srebrzyków z mieszkania

Postautor: nika » 09 gru 2024, 23:48

Mam pytanie, może ktoś spotkał się z podobnym problemem, chodzi o srebrzyki w mieszkaniu - jak się ich pozbyć. W mieszkaniu jest utrzymywany porządek, więc nie wiem skąd biorą się rybiki w nim, mam podejrzenie, że przychodzą z korytarza albo dostają się rurami z pionów - jak myślicie? Mieszkanie jest w miarę nowe, to nie jest jakiś blok z wielkiej płyty ze zsypami, więc wydaje się, że powinien z tym być spokój. Znacie jakiś dobry sposób na pozbycie się rybików? Przyjmę każdą radę, może ktoś miał podobny problem i udało mu się z nim uporać?

fjrc

Re: Rybiki w nowym mieszkaniu / jak pozbyć się rybików / srebrzyków z mieszkania

Postautor: fjrc » 10 gru 2024, 0:16

Pewnie się dostają tak jak napisałeś, u mnie dostawały się wentylacją.
Polecam pułapki- takie, gdzie rybiki wchodzą i się przyklejają. Pamiętaj żeby tam zainstalować wabik, który jest w opakowaniu, bo wiele osób go nie zauważa i wyrzuca ;)

nika

Re: Rybiki w nowym mieszkaniu / jak pozbyć się rybików / srebrzyków z mieszkania

Postautor: nika » 11 gru 2024, 22:14

fjrc pisze:Pewnie się dostają tak jak napisałeś, u mnie dostawały się wentylacją.

Dzięki za informację, myśląc o tym, jak rybiki dostają się do mieszkania opcja z wentylacją w ogóle nie była przeze mnie brana pod uwagę, ale faktycznie, coś w tym może być. W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak zaopatrzyć się w pułapki.

Malbea

Postautor: Malbea » 16 gru 2024, 14:36

U nas niestety pułapki się nie sprawdziły, ale ktoś polecił mi kupić środek na rybiki/srebrzyki typu No Pest - czy ktoś próbował tego specyfiku?

Malbea

Postautor: Malbea » 16 gru 2024, 14:37

U nas niestety pułapki się nie sprawdziły, ale słyszałam, że polecane są specyfiki typu No Pest - czy ktoś próbował?

megi

Srebrne robaczki w mieszkaniu - jak się ich pozbyć / skąd biorą się rybiki w mieszkaniu

Postautor: megi » 05 sty 2025, 18:55

Jeśli chodzi o to, skąd biorą się te srebrne robaczki w mieszkaniu, to też widzę, że wychodzą z różnych zakamarków, często związanych z instalacjami. Nie wiem czy nie wychodzą też np. z dodatkowego odpływu w umywalce / wannie. Warto go czasem też dobrze przelać jakąś chemią, żeby pozbyć sę stamtąd rybików.

Wróć do „Wykończenie i urządzenie mieszkania - forum i opinie o ekipach, materiałach i sprzęcie”