Odpadający sufit / farba odpadająca z sufitu w mieszkaniu / wykoczńenie sufitu w mieszkaniu

Forum o tym, jak wykończyć nowe mieszkanie, jakie sprzęty do niego kupić, jakie materiały wykończeniowe zastosować, gdzie znaleźć dobrą ekipę wykończeniową w Krakowie i Małopolsce.
andrewl

Odpadający sufit / farba odpadająca z sufitu w mieszkaniu / wykoczńenie sufitu w mieszkaniu

Postautor: andrewl » 24 gru 2024, 12:16

Witam.
Jestem w trakcie remontu i napotkałem na kilka problemów. Farba w raz ... ( nie wiem co to za struktura ) sufitem zaczęła spadać. Pojawiła się powierzchnia szara , w miarę gładka . W większości miejsc grubość tego co spadnie wynosi max 1mm.
skułem cała powierzchnie. W miejscu łączenia płyt jest jeszcze gładź.

Pytanie ,czy ta powierzchnia ( szara ) jest od razu do malowania, czy przed malowaniem trzeba nakładać na nią gładź ? Czyli czy cały sufit zrobić gładzią ?

Pozdrawiam
A.L.
Załączniki
sufit_883ec9ed.jpg
sufit_883ec9ed.jpg (97.67 KiB) Przejrzano 2028 razy

Master

Re: Odpadający sufit / farba odpadająca z sufitu w mieszkaniu / wykoczńenie sufitu w mieszkaniu

Postautor: Master » 25 gru 2024, 19:18

andrewl pisze:Pojawiła się powierzchnia szara , w miarę gładka .

A czy to, co pojawiło się pod odpadającą z sufitu farbą, to nie jest po prostu beton, z którego została odlana płyta stropowa?

neo

Re: Odpadający sufit / farba odpadająca z sufitu w mieszkaniu / wykoczńenie sufitu w mieszkaniu

Postautor: neo » 20 cze 2025, 15:20

To chyba jakaś mocno "fachowa" robota, z tego co ja widzę na tym zdjęciu, to chyba gładki beton jest pod tą farbą. Nie wiem czy normalna farba dobrze trzyma się na takim podłożu, ale skoro odpada to chyba nie.

Standardowo powinno być tak że na betonowe ściany i sufity idzie tynk, później jest gładź, później trzeba to chyba jeszcze zagruntować, i dopiero można malować docelową farbą, i to najlepiej dwa razy. Ale może ja się nie znam malowaniu. A może ktoś inny podsumuje lepiej jak powinno się malować mieszkanie

Wróć do „Wykończenie i urządzenie mieszkania - forum i opinie o ekipach, materiałach i sprzęcie”