Remont piwnicy / jak poradzić sobie z wilgocią i pleśnią w piwnicy
Remont piwnicy / jak poradzić sobie z wilgocią i pleśnią w piwnicy
Witam. Kupiłem mieszkanie z piwnica w stanie tragicznym. Na ścianach jest pleśń, woda dostaje się do środka i zalewa piwnice. Pytanie czy można coś z tym zrobić? Drenaż odpada, bo spółdzielnia nie ma pieniędzy.
Re: Remont piwnicy / jak poradzić sobie z wilgocią i pleśnią w piwnicy
mati7rkp1 pisze:Witam. Kupiłem mieszkanie z piwnica w stanie tragicznym. Na ścianach jest pleśń, woda dostaje się do środka i zalewa piwnice. Pytanie czy można coś z tym zrobić? Drenaż odpada, bo spółdzielnia nie ma pieniędzy.
A kto jest odpowiedzialny za to, żeby w piwnicy nie było wilgoci? Woda przecieka przez ściany z zewnątrz? Popsuła się wentylacja? Ja bym się skonsultował, czy nie dałoby się wynająć firmy, a później fakturę przekazać spółdzielni i jeśli tak, to najpierw bym zagroził takim rozwiązaniem sprawy.
Można stosować osuszacze i to pewnie coś da, ale na dłuższą metę, to jednak warto by rozwiązać źródło problemu, bo pewnie gdzieś podchodzi woda do piwnicy albo jest problem z jakąś rurą z wodą, może jest pęknięta. Jeśli chodzi o to, jak osuszyć piwnicę z wilgoci, to żeby to miało sens, trzeba wyeliminować problem u źródła.
To ja jeszcze tylko dodam, że można takie urządzenia, jak osuszacze pożyczyć i to jest dobra opcja na to, jeśli ktoś się nie chce ładować w koszty na samym początku, żeby sprawdzić czy to skuteczne.
Pytanie, skąd jest woda w takim miejscu, może się okazać, że po prostu budynek jest źle zaizolowany, albo cieknie z jakichś instalacji. Warto najpierw pozbyć się źródła problemu, bo być może nie będzie możliwości skutecznego osuszenia piwnicy w tej sytuacji.
Wróć do „Wykończenie i urządzenie mieszkania - forum i opinie o ekipach, materiałach i sprzęcie”