Ile kosztuje architekt wnętrz przy urządzaniu nowego mieszkania (Kraków / Warszawa)
Ile kosztuje architekt wnętrz przy urządzaniu nowego mieszkania (Kraków / Warszawa)
Hej, wykańczał ktoś może mieszkanie ostatnio, takie większe, ale nie za duże, ponad 80 m2, przeznaczone dla rodziny, bez jakichś większych fanaberii, jeśli chodzi o przestrzenie. Mam pytanie, po pierwsze, czy znajdzie się ktoś, kto angażował architekta wnętrz do urządzania takiego mieszkania? A po drugie, to ile kosztuje zaprojektowanie mieszkania przez architekta wnętrz, chodzi oczywiście o mieszkanie w mniej więcej podobnym metrażu. Co składało się na cenę takiej usługi?
Re: Ile kosztuje architekt wnętrz przy urządzaniu nowego mieszkania (Kraków / Warszawa)
Podłączam się do pytania, ile trzeba zapłacić za projekt mieszkania wykonany przez architekta wnętrz? I nie chodzi mi o dobór zasłon w salonie, ale raczej jak dokładnie co zaplanować w mieszkaniu, gdzie prysznic, gdzie wannę a gdzie szafę, jak wstawić łóżko w sypialni itp.
Re: Ile kosztuje architekt wnętrz przy urządzaniu nowego mieszkania (Kraków / Warszawa)
Kraków. Na podstawie umowy podpisanej pod koniec 2023 z naszym architektem: mieszkanie 78m2, projekt obejmujący 3 propozycje układu funkcjonalnego, projekt 3D, lista ze specyfikacją materiałów budowlanych, sugestie mebli, dekoracji z odniesieniami do konretnych sklepów, dokładny projekt techniczny dla wykonawców - cena: 18K. To czego projekt nie obejmuje to fotorealistyczne wizualizacje, dodatkowo płatne 500 zł za sztukę, jeśli się chce.
luksza pisze:Kraków. Na podstawie umowy podpisanej pod koniec 2023 z naszym architektem
Dzięki za informację, jeśli możesz, to daj znać, czy to były dobrze wydane pieniądze.
A gdybyś policzył, ile wyszło wykończenie takiego mieszkania za m2 i w jakim standardzie, to byłoby świetnie! Dzięki wielkie!
Jesteśmy dopiero w trakcie tworzenia projektu, do wykończenia jeszcze daleka droga
Poczekajmy z oceną do efektu końcowego, ale póki co, na podstawie aktualnej współpracy, mamy z żoną zgodność, że to była świetna inwestycja 

-
Cześć, czy macie do polecenie jakiego architekta do wykonania projektu mieszkania o powierzchni ponad 80m2?
Cześć! Nie mam konkretnego architekta do polecenia, ale warto zwrócić uwagę na kilka kryteriów przy wyborze. Sprawdź portfolio, aby zobaczyć, czy styl danego architekta odpowiada Twoim oczekiwaniom, oraz opinie poprzednich klientów. Ważne jest też doświadczenie w projektach mieszkań o podobnej powierzchni i funkcjonalności. Dobrze, jeśli architekt ma też znajomość materiałów i nowoczesnych rozwiązań, które mogą poprawić komfort mieszkania.
Ja korzystałem ostatnio w 2018 z architekta wnętrz i byłem bardzo zadowolony. Jesienią tego roku będę ponownie korzystał więc poznam aktualne ceny. W 2018 roku, za projekty techniczne wszystkich instalacji, wizualizacje pomieszczeń oraz nadzór w trakcie prac zapłaciłem 8k PLN przy mieszkaniu wielkości 50m2. Moją architektą była absolwentka krakowskiej ASP i mieszkanie wyszło pięknie. Przy czym, dodatkowo, współpraca z architektem wnętrz przynosi inne korzyści:
- architekci mają swoje "ulubione" ekipy, z którymi współpracują i mają dojścia do naprawdę sprawdzonych ludzi
- moja architekt chodzi z klientami na zakupy, wspólnie wybieraliśmy materiały i meble a przy kasie ona pokazywała swoją kartę lojalnościową ze zniżkami sięgającymi 30%
- architekci mają swoje "ulubione" ekipy, z którymi współpracują i mają dojścia do naprawdę sprawdzonych ludzi
- moja architekt chodzi z klientami na zakupy, wspólnie wybieraliśmy materiały i meble a przy kasie ona pokazywała swoją kartę lojalnościową ze zniżkami sięgającymi 30%
-
A możesz podać namiary do tej architektki?
Korzystałem z usług tej architekt: tarna-ds.com
Wróć do „Wykończenie i urządzenie mieszkania - forum i opinie o ekipach, materiałach i sprzęcie”