Drzwi prysznicowe / jaki kierunek otwierania drzwi pod prysznic w łazience

Forum o tym, jak wykończyć nowe mieszkanie, jakie sprzęty do niego kupić, jakie materiały wykończeniowe zastosować, gdzie znaleźć dobrą ekipę wykończeniową w Krakowie i Małopolsce.
Dragen

Drzwi prysznicowe / jaki kierunek otwierania drzwi pod prysznic w łazience

Postautor: Dragen » 05 cze 2024, 14:02

Zastanawiam się nad wyborem drzwi prysznicowych do łazienki. Chciałbym uniknąć montażu drzwi przesuwnych ze względu na trudniejszy sposób utrzymania czystości. Drzwi będą wahadłowe o szerokości 100 cm. Zastanawiam się nad wyborem drzwi lewych lub prawych. Poniżej przesyłam zdjęcia poglądowe łazienki oraz drzwi. Proszę o sugestie jakie rozwiązanie byłby najbardziej praktyczne, komfortowe. Z góry dziękuję za rady.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

bobo

Re: Drzwi prysznicowe / jaki kierunek otwierania drzwi pod prysznic w łazience

Postautor: bobo » 05 cze 2024, 14:49

Moim zdaniem lepiej by było, gdyby drzwi otwierały się w stronę drzwi wejściowych, żeby nie trzeba było ich obchodzić idą pod prysznic od strony umywalki, czy będą w łazience. Więc jeśli chodzi o kierunek otwierania drzwi prysznicowych, to obrazek 1 i 3 (czym one się różnią). W każdym razie chodzi o to, żeby tych drzwi nie musieć obchodzić wchodząc pod prysznic, kiedy już się jest w łazience. Rzadko wchodzi się pod prysznic bezpośrednio z przedpokoju ; )

Dragen

Postautor: Dragen » 05 cze 2024, 16:40

Drzwi numer 1 są otwierane przy ściance stałej, a drzwi numer 3 są otwierane przy ścianie.
Drzwi będą wahadłowe (otwierane do środka i na zewnątrz). Interesują mnie drzwi firmy Kermi Cada XS CK 1GR/L lub SanSwiss z serii Divera. Montaż będzie bez brodzika. Największy dylemat mam nad konfiguracją drzwi 1 i 3. Szerokość drzwi będzie na 70 cm. Będzie można spokojnie otworzyć drzwi do środka. Zastanawiam się jak to będzie wyglądało w praktyce. Czy będzie wystarczająco miejsca aby wejść i zamknąć drzwi. W innej łazience mam drzwi otwierane wyłącznie na zewnątrz i za każdym razem po wyjściu z prysznica woda leje się z drzwi na podłogę. W przypadku drzwi otwieranych również do środka woda z drzwi zleciałaby na prysznic.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

bobo

Postautor: bobo » 05 cze 2024, 17:07

Dragen pisze:Drzwi numer 1 są otwierane przy ściance stałej, a drzwi numer 3 są otwierane przy ścianie.
Drzwi będą wahadłowe (otwierane do środka i na zewnątrz). Interesują mnie drzwi firmy Kermi Cada XS CK 1GR/L lub SanSwiss z serii Divera. Montaż będzie bez brodzika. Największy dylemat mam nad konfiguracją drzwi 1 i 3. Szerokość drzwi będzie na 70 cm. Będzie można spokojnie otworzyć drzwi do środka. Zastanawiam się jak to będzie wyglądało w praktyce. Czy będzie wystarczająco miejsca aby wejść i zamknąć drzwi. W innej łazience mam drzwi otwierane wyłącznie na zewnątrz i za każdym razem po wyjściu z prysznica woda leje się z drzwi na podłogę. W przypadku drzwi otwieranych również do środka woda z drzwi zleciałaby na prysznic.

Odpuściłbyś sobie tą reklamę, na pewno nikt nie zauważy...

Dragen

Postautor: Dragen » 05 cze 2024, 17:22

Jaką reklamę? W głowie wyłącznie mam kwestie praktyczne. Podałem drzwi żeby lepiej zobrazować o co mi chodzi. Proszę nie zwracać uwagi na firmę tylko na sposób otwierania drzwi.

bobo

Postautor: bobo » 05 cze 2024, 21:39

Dragen pisze:Jaką reklamę? W głowie wyłącznie mam kwestie praktyczne. Podałem drzwi żeby lepiej zobrazować o co mi chodzi. Proszę nie zwracać uwagi na firmę tylko na sposób otwierania drzwi.

W takim razie firma nie ma tu nic do rzeczy, po co wrzucać nazwę, skoro ona nic nie wnosi do dyskusji o... sposobie otwierania drzwi pod prysznic?

Dragen

Postautor: Dragen » 07 cze 2024, 13:51

Przecież w pierwszym poście podałem drzwi z projektu. W kolejnym poście chciałem zobrazować dokładnie o jakie drzwi mi chodzi. Bardziej sugerowałem się modelem niż firmą. Głowa mała.

Wróć do „Wykończenie i urządzenie mieszkania - forum i opinie o ekipach, materiałach i sprzęcie”