Balustrada balkonowa / przerwa pomiędzy barierką i elewacją - Piasta Towers

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Piasta Towers za którą odpowiada deweloper Inter-Bud. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii.
A&G

Balustrada balkonowa / przerwa pomiędzy barierką i elewacją - Piasta Towers

Postautor: A&G » 05 kwie 2018, 12:00

Hej, czy u Was również jest niepokojąca przerwa z jednej strony pomiędzy elewacją a szybą balkonową? Kończy się chyba trochę "za wcześnie" moim zdaniem niż powinna... robi się ok. 15 cm przerwa i duża luka... trochę to niebezpieczne, zwłaszcza przy dzieciach...

Mateusz88

Re: Balustrada balkonowa / przerwa pomiędzy barierką i elewacją - Piasta Towers

Postautor: Mateusz88 » 05 kwie 2018, 16:44

Hej u nas tak samo jest, trochę to jest niepokojące szczególnie jak dziecko wyjdzie na balkon. Ktoś wie może czy zgłaszane było to do do administracji?

A&G

Postautor: A&G » 06 kwie 2018, 10:57

Mateusz88 pisze:Hej u nas tak samo jest, trochę to jest niepokojące szczególnie jak dziecko wyjdzie na balkon. Ktoś wie może czy zgłaszane było to do do administracji?

Pytałam w biurze o to, twierdzą, że wysłali pytanie do wykonawcy. Ale póki co nie ma żadnej odpowiedzi co można z tym zrobić i czy coś w ogóle można...Nie mam pojęcia czy ktoś zgłaszał to do administracji. :?

Misiek

Postautor: Misiek » 06 kwie 2018, 12:07

Kwestia tych balkonów wydaje się być mocno dyskusyjna, co do podejścia Inter-budu jak i samego wykonania. Np w naszym wypadku na balkonie, już po wykonanym odbiorze technicznym domontowano dodatkową szybę i to coś co może być popielniczką albo doniczką. Inter-bud zrobił to bez konsultacji z nami i bez naszej wiedzy korzystając z budowlanego zamka i klucza, który im pozostawiliśmy by mogli wykonać poprawki zapisane w protokole. Uważam, że jest to nie w porządku i nie na miejscu, że nikt tych czynności z nami nie skonsultował tylko ingerował w mieszkanie po dokonanym odbiorze. Czyli zrobił coś z moją własnością. Nawet jeśli zdemontuję na własną rękę te dodatkowe elementy to pozostaną mi dziury w barierkach. W naszej ocenie zepsuto nam balkon, dodatkowo zmniejszając przestrzeń życiową jaką dawał nam do dyspozycji. Uważam też, że dodatkowo zamontowana szyba mocno utrudnia umycie szyb zamontowanych w balustradzie. Niewątpliwie kwestię balkonu będziemy jeszcze wyjaśniać, ale to już z administracją, bo jak rozumiem po odbiorze to z administracją powinniśmy wszystko ustalać.

kasiaa

Postautor: kasiaa » 08 kwie 2018, 8:59

Np w naszym wypadku na balkonie, już po wykonanym odbiorze technicznym domontowano dodatkową szybę i to coś co może być popielniczką albo doniczką.

Hej, ja przy odbiorze miałam to coś już zamontowane, jak zapytałam co to i czy jest konieczne, wyjaśniono mi, że chodzi o kwestię bezpieczeństwa i że na balkonie nie powinno być żadnych "schodków" czy "uskoków", żeby dziecko nie mogło się wspinać.

Uważam też, że dodatkowo zamontowana szyba mocno utrudnia umycie szyb zamontowanych w balustradzie.

Potwierdzam, a przy chęci umycia parapetu zewnętrznego trzeba będzie wezwać kaskadera :roll:

ziebulka1982

Postautor: ziebulka1982 » 09 kwie 2018, 7:54

Witam ja również wypowiem się w kwestii dodatkowej szyby i popielniczki. Owszem podobno jakaś mieszkanka zgłaszała kwestię bezpiczeństwa m.in dzieci i dlatego została ona zamontowana. Wszystko rozumiem ale dlaczego w takim razie wcześniej nie ustalono kwestii zabezpieczenia tego w jakiś przyzwoity sposób?????ta dodatkowa szyba zabiera miejsce a nie mówiąc już o tej popielniczce. Na szczęście byłam w mieszkaniu kiedy panowie chcieli wejść i ją zamontować. Kategorycznie nie zgodziłam się i oczywiście miałam telefon z biura. Argument Pani "MUSI BYĆ" KOMPLETNIE DO MNIE NIE PRZEMAWIAŁ, poza tym absurdalną sprawą jest stwierdzenie , że potem mogę sobie ją sama zdemontować, tylko co z dziurami? na własny koszt trzeba zmieniać kawałek parapetu?Ja na pewno tak tego nie zostawię bo takie sprawy uzgadnia się wcześniej, a jak ktoś już napisał przy odbiorze nie było o tym mowy.

Misiek

Postautor: Misiek » 13 kwie 2018, 9:09

Widzę w takim razie, że nie jestem odosobniony w swoich odczuciach.

anette-01

Postautor: anette-01 » 13 kwie 2018, 14:04

Czy sprawa dotyczy tylko balkonów narożnych?

Wróć do „Piasta Towers (Inter-Bud) w Krakowie - forum mieszkańców osiedla”