Jest sposób na tych co będą tak chcieli parkować.
Musimy wystąpić o utworzenie na ternie osiedla Strefy zamieszkania tj. znak D-40 - na Bagrach działa to bardzo dobrze i Straż Miejska reaguje na takie przypadki.
Inaczej spotkamy się z sytuacją, że chcąc wjechać/wyjechać do/z garażu będziemy przeciskać się między zaparkowanymi na samym wjeździe samochodami (widziałem takie sytuacje na osiedlach Dom-Bud, auta stoją wzdłuż całej rampy mimo iż nie ma tam miejsc i skutecznie utrudniają wyjazd, wjazd), a chcąc wyjść z wózkiem z klatki będziesz musiał jechać przez garaż....
W tej chwili może nie jest to problem, ale zobaczycie jak się wszyscy wprowadzą, auta będą stać wszędzie dosłownie wszędzie utrudniając poruszanie się pieszym i szczęściarzom co mieli okazje kupić miejsca postojowe zew i wew.
Zgodnie z art. 2 ustawy z 20.06.1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 108, poz. 908 z późn. zmianami) "strefa zamieszkania" jest to obszar obejmujący drogi publiczne lub inne drogi, na którym obowiązują szczególne zasady ruchu drogowego, a wjazdy i wyjazdy oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi.
Szczególne zasady ruchu drogowego, o których mowa w definicji "strefy zamieszkania", to m.in zakaz postoju w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu.
Z powyższego zapisu wynika, że w przypadku braku wyznaczonych miejsc do postoju pojazdów, parkowanie w strefie zamieszkania jest niedopuszczalne.
Miejsca postojowe / parkowanie i organizacja ruchu na os. Apartamenty Bajeczna
Re: Miejsca postojowe / parkowanie i organizacja ruchu na os. Apartamenty Bajeczna
Dokładnie. Nie rozumiem ludzi, którzy mimo szerokiej jezdni muszą przycumować jednym bokiem na chodniku. Chyba tylko po to bypieszy miał mniej miejsca i by chodnik się zapadał pod ciężarem, tak by mogły stać kałuże.
Już teraz ktoś w czarnym Suvie Chevroleta (nie wiem czy jest na forum) mimo dużej ilości miejsca musi stanąć na chodniku. To po prostu najzwyklesze buractwo.
Już teraz ktoś w czarnym Suvie Chevroleta (nie wiem czy jest na forum) mimo dużej ilości miejsca musi stanąć na chodniku. To po prostu najzwyklesze buractwo.
Re: Miejsca postojowe / parkowanie i organizacja ruchu na os. Apartamenty Bajeczna
A nie ma być tak, że piloty do wjazdu dostaną tylko osoby mające miejsce w garażu albo naziemne? I jak szlaban zacznie działać (pewnie jak się większość wprowadzi) to problem się samoczynnie rozwiąże?
Właśnie nie. Też tak myślałem, ale zapytałem się przy odbiorze mieszkania o to. I dostałem odpowiedź, że pilot będzie miał każdy mieszkaniec. Z jednej strony tak powinno być, bo ktoś płaci duże pieniądze za mieszkanie i by nie miał swobodnego dostępu. Ale z drugiej to parkowanie powinno być cywilizowane, a nie takie gdzie stawia się samochody na chodnikach.
Czy osoby wypowiadające się na temat parkowania posiadają samochody? W mało której rodzinie jest teraz 1 samochód, w większości przypadków są 2 bądź nawet 3. Jestem absolutnie za tym, żeby parkować gdzie tylko się da, w granicach rozsądku oczywiście. Nie wstawiajmy żadnych znaków!
Co z gośćmi? Mają parkować samochody na parkingu Galerii M1? Na osiedlu przy rozsądnym parkowaniu jest miejsca na 50 samochodów na dziko, a dopóki nie powstanie 2 etap inwestycji nawet na 100. To działa tylko i wyłącznie na naszą korzyść. Już są posty, że ludzie kupią miejsca parkingowe... Jak poradzą sobie ludzie, którzy posiadają auto, a nie mają miejsca? Zastanówcie się i nie patrzcie tylko ze swojej perspektywy.
Pozdrawiam
Hubert
Co z gośćmi? Mają parkować samochody na parkingu Galerii M1? Na osiedlu przy rozsądnym parkowaniu jest miejsca na 50 samochodów na dziko, a dopóki nie powstanie 2 etap inwestycji nawet na 100. To działa tylko i wyłącznie na naszą korzyść. Już są posty, że ludzie kupią miejsca parkingowe... Jak poradzą sobie ludzie, którzy posiadają auto, a nie mają miejsca? Zastanówcie się i nie patrzcie tylko ze swojej perspektywy.
Pozdrawiam
Hubert
Zgadzam się wszystko w granicach rozsądku. My mamy miejsce w garażu podziemnym,ale to nam wystarcza.
Co jednak jak przyjadą goście, rodzina itd.
Co jednak jak przyjadą goście, rodzina itd.

Tylko czemu ktoś ma stawiać na osiedu 2-3 samochody i zajmować przestrzeń tym co chcieliby normalnie chodzić po chodnikach. A to, że będą samochody tak stawiane, plus koło stojaków rowerowych, to pewne.
Osoby, które nie mają samochodu, albo mają miejsca postojowe też zapłacili za mieszkania i chcą korzystać z infrastruktury. Dlaczego ktoś ma im to uniemożliwaić zastawiając chodniki, lub bramy do garażów?
Dlatego uważam, że musi być wprowadzona organizacja ruchu z wyznaczonymi miejscami do parkowania. Będzie ich pewnie mało, ale takie są uroki mieszkania blisko centrum miasta. Widziały gały co brały.
Osoby, które nie mają samochodu, albo mają miejsca postojowe też zapłacili za mieszkania i chcą korzystać z infrastruktury. Dlaczego ktoś ma im to uniemożliwaić zastawiając chodniki, lub bramy do garażów?
Dlatego uważam, że musi być wprowadzona organizacja ruchu z wyznaczonymi miejscami do parkowania. Będzie ich pewnie mało, ale takie są uroki mieszkania blisko centrum miasta. Widziały gały co brały.
Własnie taką mamy mentalność, ja czegoś nie mam to niech innemu też będzie źle. Będę chodził całym chodnikiem, byle ktoś nie mógł zajechać na chodnik jeśli przyjedzie o 23 i nie będzie miał gdzie stanąć. Szanujmy się...
Nie ma co na te chwilę drążyć więcej tego tematu. Wszystko wyjdzie w praniu jak już większość mieszkańców się wprowadzi. Przez kilka najbliższych miesięcy nie powinno być problemu z parkowaniem.
Nie ma co na te chwilę drążyć więcej tego tematu. Wszystko wyjdzie w praniu jak już większość mieszkańców się wprowadzi. Przez kilka najbliższych miesięcy nie powinno być problemu z parkowaniem.
Hubert pisze:Własnie taką mamy mentalność, ja czegoś nie mam to niech innemu też będzie źle. Będę chodził całym chodnikiem, byle ktoś nie mógł zajechać na chodnik jeśli przyjedzie o 23 i nie będzie miał gdzie stanąć. Szanujmy się...
Tak Hubert, szanujmy się. Ta droga jest tak wąska, że każdy kto będzie stawał na chodniku, utrudni wyjazd tym, którzy mają zewnętrzne miejsca postojowe.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2018, 15:03 przez prawego, łącznie zmieniany 2 razy.
Daniel11 pisze:Tylko czemu ktoś ma stawiać na osiedu 2-3 samochody i zajmować przestrzeń tym co chcieliby normalnie chodzić po chodnikach. A to, że będą samochody tak stawiane, plus koło stojaków rowerowych, to pewne.
Czytam i nie wierzę w to co czytam

Wróć do „Bajeczna Apartamenty Kraków od Atal - forum mieszkańców osiedla”