Przekazanie nowego mieszkania przez dewelopera Atal - Apartamenty Bajeczna

Forum przeznaczone dla mieszkańców inwestycji Apartamenty Bajeczna w Krakowie. Zapraszamy do omawiania spraw związanych z osiedlem oraz dzielenia się opiniami i spostrzeżeniami na jego temat.
Sat

Re: Przekazanie nowego mieszkania przez dewelopera Atal - Apartamenty Bajeczna

Postautor: Sat » 06 lut 2018, 18:54

To znaczy że jeszcze i na odbiór poprawek warto zapraszać ekipę z termowizorem?

prawego

Postautor: prawego » 06 lut 2018, 19:40

Sat pisze:To znaczy że jeszcze i na odbiór poprawek warto zapraszać ekipę z termowizorem?

Jak już stwierdzą, że wszystko poprawili, to warto jeszcze raz sobie to zweryfikować we własnym zakresie.
Ogólnie panuje chaos. Nie wiem czy to wynika z braku kompetencji, komunikacji czy organizacji.

Daniel11

Postautor: Daniel11 » 06 lut 2018, 20:06

A orientuje się ktoś jak wygląda sprawa z poprawkami częsci wspólnych, np klatka schodowa, elewacja itd?
Klatki pewnie mocno oberwą przez okres wykończania mieszkań.

Angrrr

Postautor: Angrrr » 06 lut 2018, 21:06

prawego pisze:
Angrrr pisze:
prawego pisze:Uważajcie na "poprawki" od Atal po zgłoszonych usterkach.
....

Jeśli chodzi o szklane zadaszenia na ostatnich piętrach to z tego co widziałem umowa przewidywała ich zrobienie. Natomiast dodatkowo płatne w zakresie konkretnych mieszkań.

What? Jaka umowa i o których balkonach mowa? Kiedy i w jakich cenach? Maszinformacji...az zachodze w leb...skad? ;)

prawego

Postautor: prawego » 07 lut 2018, 0:02

Angrrr pisze:
prawego pisze:
Angrrr pisze:

What? Jaka umowa i o których balkonach mowa? Kiedy i w jakich cenach? Maszinformacji...az zachodze w leb...skad? ;)

"Instrukcja użytkowania mieszkań..." dostaje się ją po odbiorze i tam jest:

Pkt.2 "Konstrukcja z profili aluminiowych znajdująca się na ostatniej kondygnacji przygotowana jest do ewentualnego montażu szklenia. Deweloper wyraża zgodę aby Właściciel wykonał zadaszenie balkonu przylegającego do przedmiotowego lokalu..."

Angrrr

Postautor: Angrrr » 07 lut 2018, 9:10

Hej,

Ok, dzieki. Nie mialem jeszcze sposobnosci by zaglebic sie w ta instrukcje. Jednakowoz, rozumiem, ze to faktycznie kwestia raczej konkretnego balkonu/mieszkania. Mi chodzilo natomaist o kilkanascie mieszkan z ostatnich pietr, ktore rowniez moga chciec zadaszenie.

januszek

Postautor: januszek » 07 lut 2018, 15:50

prawego pisze:
Sat pisze:To znaczy że jeszcze i na odbiór poprawek warto zapraszać ekipę z termowizorem?

Jak już stwierdzą, że wszystko poprawili, to warto jeszcze raz sobie to zweryfikować we własnym zakresie.
Ogólnie panuje chaos. Nie wiem czy to wynika z braku kompetencji, komunikacji czy organizacji.

a jak już jestem po odbiorze i po podpisaniu protokołu odbioru to jeszcze mogę sprawdzić termowizją okna i w razie nieszczelności to zgłosić??

u mnie znalazło się pełno usterek (porysowane praktycznie wszystko... podłogi, okna, lustro, obite drzwi, źle pomalowane i popękane ściany, listwy źle przymocowane, itd.), a każda poprawka, sprawiała, że pojawiała się nowa usterka... ale niestety termowizją nie sprawdzałem okien :(

prawego

Postautor: prawego » 07 lut 2018, 16:11

januszek pisze:
prawego pisze:

a jak już jestem po odbiorze i po podpisaniu protokołu odbioru to jeszcze mogę sprawdzić termowizją okna i w razie nieszczelności to zgłosić??

u mnie znalazło się pełno usterek (porysowane praktycznie wszystko... podłogi, okna, lustro, obite drzwi, źle pomalowane i popękane ściany, listwy źle przymocowane, itd.), a każda poprawka, sprawiała, że pojawiała się nowa usterka... ale niestety termowizją nie sprawdzałem okien :(

Każde nowe mieszkanie ma gwarancję. To czy zrobią od razu i uwzględnią takie poprawki po podpisaniu może zależeć od ich dobrej woli.
Ja dla własnego spokoju sprawdziłbym czy w mieszkaniu nie ma czegoś ukrytego, co po latach spowoduje np. grzyba. Termowizja może znaleźć jeszcze coś, czego nie było widać gołym okiem.

Potem takimi sprawami będzie się chyba zajmował zarządca budynku.

Daniel11

Postautor: Daniel11 » 09 lut 2018, 17:08

Czy wie ktoś kiedy zarząd nad blokami przejmuje firma z zewnątrz?
Dostałem faktu za zarząd z ATAL za styczeń i luty. Zostałem bardzo negatywnie zaskoczony wysokością opłat jakie naliczył sobie ATAL.

onaja

Postautor: onaja » 10 lut 2018, 9:49

A jakie to opłaty możesz powiedzieć?

Wróć do „Bajeczna Apartamenty Kraków od Atal - forum mieszkańców osiedla”