[Bud. B] Terminy ukończenia budowy i przekazania mieszkań - Nowy Targówek

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Warszawie w inwestycji Nowy Targówek, za którą odpowiada deweloper Atal. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii
ZET

Re: [Bud. B] Terminy ukończenia budowy i przekazania mieszkań - Nowy Targówek

Postautor: ZET » 10 sie 2017, 13:20

MagdaMak. pisze: ... Dopiero zrobili dziurę w ziemi więc na tym placu budowy nie ma na razie szans na wybudowanie drogi dojazdowej...

Dokładnie to samo powiedział mój znajomy, inżynier budowlany ... brak drogi = brak możliwości oddania bloku i tutaj może być zonk dłuższy niż kwartał :evil:

MagdaMak.

Postautor: MagdaMak. » 10 sie 2017, 13:38

No właśnie :/ Drogę pewnie zaczną budować w momencie gdy mikroapartamenty zaczną wyrastać ponad poziom ziemi...

ZET

Postautor: ZET » 10 sie 2017, 13:45

MagdaMak. pisze:No właśnie :/ Drogę pewnie zaczną budować w momencie gdy mikroapartamenty zaczną wyrastać ponad poziom ziemi...

TYLKO NA DZIEŃ DZISIEJSZY NAWET FUNDAMENTÓW NIE MA !

Mamy forum, możemy zawsze się zebrać do "kupy" i wynająć niezależnego prawnika lub/i inżyniera, który czarno na białym określi co jest prawdą a co deweloper próbuje Nam wcisnąć. Koszt jednostkowy raczej śmieszny - a wiedza bezcenna.

janka

Postautor: janka » 13 sie 2017, 16:59

Co do MPWiK, chyba znalazłam przetarg, o którym mowa w piśmie od Atala.
Spójrzcie na daty. Otwarcie ofert 16 sierpnia 2018, a co dopiero organizacja robót budowlanych.

Obrazek

A tutaj link do strony MPWiK: https://mpwik-waw.eb2b.com.pl/auction/a ... n/id/46060

makowski

Postautor: makowski » 16 sie 2017, 12:31

Nie oni pierwsi i nie ostatni, szczerze mówiąc liczyłem się z opóźnieniami bo takie duże przedsięwzięcia u nas nadal idą jak po grudzie, straszną mamy biurokrację i tu się nic nie zmieniło.

k.nowicka

Postautor: k.nowicka » 17 sie 2017, 7:09

MagdaMak. pisze:Hej,
Ja niestety również dostałam to pismo. W umowie miałam wyznaczoną datę odbioru mieszkań do 30 września 2017 (podpisywałam umowę w styczniu). Mam tylko nadzieję, że nie będzie większych opóźnień... Jestem pewna, że powodem jest budowa mikroapartamentów... Dopiero zrobili dziurę w ziemi więc na tym placu budowy nie ma na razie szans na wybudowanie drogi dojazdowej...

te opóźnienia deweloperowi też na pewno nie są na rękę, przecież potrzebują pracowników do kolejnych inwestycji.

Mart

Postautor: Mart » 19 sie 2017, 16:06

Witam, też mam odbiór mieszkania w etapie II do 30 września 2017 r., wrociłem z urlopu dopiero, a tu zonk - pismo otrzymałem jak wszyscy, dzwoniłem dzisiaj do MPWiK i muszę w poniedziałek powtórzyc telefon to połączą mnie z działem inwestycyjnym, zapytam jaki rezlutat przetargu i do kiedy planują skończyc rzekome podłączenia. Jedno pewne musimy trzymac sie razem, ATAL widac niczym się nie przejmuje, Pani odpowiada lakonicznie na pytania, a raczej milczy. Na początku Atal nie miał konkretnych planów jeżeli chodzi o teren pod mikroapartamenty, pytałem pani od sprzedazy powiedziała, ze niewiadomo może jakis sklep itp.... trzymajmy się rwzem i wymieniajmy informacjami gdyby ktoś sie czegoś nowego dowiedział.

ZET

Postautor: ZET » 20 sie 2017, 1:59

Mart - jak najbardziej się z Tobą zgadzam. Dzięki forum możemy być partnerem do rozmów z ATAL'em.
Samodzielnie NIC nie zdziałamy i NIC nie wywalczymy. Pamiętajmy jednak o tym, że na forum jest (na 99,99%) osoba z grupy ATAL.
PS
Bardzo jestem ciekawy co uda Ci się ustalić w MPWiK. Z drugiej strony może wystąpić o pełną informację w trybie dostępu do informacji publicznej - pytania musielibyśmy "ułożyć" sami na tym forum. Jak będziemy pewni co do treści Ja mogę wystąpić.

ARMi

Postautor: ARMi » 20 sie 2017, 13:31

Cześć Sąsiedzi,

ZET i Mart zgadzam się z Wami, że siła w kupie ;)
My z mężem też mieliśmy wskazany termin odbioru na 30.09.2017, mieszkanie kupiliśmy w I etapie.

15.08 wysłaliśmy do ATALU maila o udzielenie informacji na parę pytań. Mail został wysłany do Filii Warszawa, czyli do najbardziej kompetentnej jednostki odpowiadającej za tą inwestycje.

Treść maila:

w nawiązaniu do wiadomości z dnia 9.08.2017 r. w sprawie zmiany terminu oddania I etapu inwestycji "Nowy Targówek" zwracamy się z prośbą o:
1. wyjaśnienie dlaczego dopiero teraz dostajemy informacje o braku przyłącza wod-kan do budynków.
Zgodnie z prospektem informacyjnym z dnia 02.09.2016 r. załączonym do aktu notarialnego umowy przedwstępnej, w którym to prospekcie znajduje się harmonogram inwestycji, instalacje zewnętrzne i przyłącza miały być wykonane do 30.06.2016 roku.
2. opisanie szczegółowo procedury dot. wykonania przyłącza wodno-kanalizacyjnego w Urzędzie Dzielnicy i MPWiK tj.: złożenie pism o pozwolenia, zawiadomienia itd. z wyszczególnieniem wszystkich dat złożenia pism przez Państwa oraz dat uzyskanych odpowiedzi.
3. przesłanie kopi wniosku oraz umowy przyłączeniowej z MPWiK na dostawę wody oraz odbiór ścieków do osiedla Nowy Targówek.
Oczywiście rozumiemy, że mogą Państwo ukryć ceny w zawartej umowie zasłaniając się tajemnicą przedsiębiorstwa aczkolwiek nas interesują daty i terminy, a to chyba nie jest tajemnicą.
4. wyjaśnienie na czym polega problem z przetargiem prowadzonym przez MPWiK.
Jak Państwo napisali w przesłanym do nas piśmie, pozostają Państwo w nieustającym kontakcie z MPWiK oraz urzędami, więc udzielenie odpowiedzi na to pytanie nie powinno stanowić problemu."

Co do MPWiK to też już próbuje się z nimi kontaktować od jakiegoś czasu, ale też jestem zbywana od działu do działu. Dzwoniłam do działu przetargów, tam odesłali mnie do jakiejś innej Pani z działu zakupów, ze niby mieła wiedzieć tam więcej :lol: . W końcu udało mi się dostać tel kontaktowy (stacjonarny) do kierownika Działu Inwestycji, który będzie podobno umiał odpowiedzieć na wszystkie moje pytania.
Niestety ....nikt nie podnosi słuchawki. Generalnie odniosłam wrażenie, że nikt nie chce w MPWiK rozmawiać na temat tego przetargu zasłaniając się niewiedzą i odsyłając do kolejnych osób :evil: albo też panuje tam taka sama dezinformacja jak w ATALU :lol:
Chyba jednak pozostaje tylko złożyć zapytanie w trybie dostępu do informacji publiczne, wtedy mają max 14 dni na udzielenie odpowiedzi.

pozdrawiamy

janka

Postautor: janka » 20 sie 2017, 13:55

W prospekcie informacyjnym do etapu III nie ma żadnych informacji odnośnie dat przyłączenia poszczególnych instalacji.
Zastanawiam się, czy powinnam od nich tego wymagać?

Jedynie data rozpoczęcia, prognozowana data zakończenia w zależności od budynków (E lub F) oraz data przeniesienia własności (marzec 2019).

Wróć do „Nowy Targówek od Atal Warszawa - forum mieszkańców osiedla”