Jedna wspólnota mieszkaniowa czy wspólnota mieszkaniowa na każdy blok - os. Przybyszewskiego 64

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Przybyszewskiego 64 za którą odpowiada deweloper Atal. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii
przybysz

Jedna wspólnota mieszkaniowa czy wspólnota mieszkaniowa na każdy blok - os. Przybyszewskiego 64

Postautor: przybysz » 12 gru 2021, 19:07

Jak będzie na osiedlu zorganizowana sprawa wspólnot mieszkaniowych, będzie jednak wspólnota na całe osiedle, czy każdy blok będzie miał osobną wspólnotę mieszkaniową? Jedno i drugie wydaje się być zasadne, bo jedna duża wspólnota, to prosta sprawa, jeśli chodzi np. o utrzymanie bramy do osiedla i innych rzeczy wspólnych. Ale nie bardzo widzę podejmowanie uchwał w tak dużym gronie. Z kolei małe wspólnoty na każdy blok mogłyby chyba sprawniej zająć się sprawami budynku.

Mar G

Re: Jedna wspólnota mieszkaniowa czy wspólnota mieszkaniowa na każdy blok - os. Przybyszewskiego 64

Postautor: Mar G » 13 gru 2021, 18:32

przybysz pisze:Jak będzie na osiedlu zorganizowana sprawa wspólnot mieszkaniowych, będzie jednak wspólnota na całe osiedle, czy każdy blok będzie miał osobną wspólnotę mieszkaniową? Jedno i drugie wydaje się być zasadne, bo jedna duża wspólnota, to prosta sprawa, jeśli chodzi np. o utrzymanie bramy do osiedla i innych rzeczy wspólnych. Ale nie bardzo widzę podejmowanie uchwał w tak dużym gronie. Z kolei małe wspólnoty na każdy blok mogłyby chyba sprawniej zająć się sprawami budynku.

każdy etap do oddzielna Wspólnota otrzymałem informację podczas zakupu

przybysz

Re: Jedna wspólnota mieszkaniowa czy wspólnota mieszkaniowa na każdy blok - os. Przybyszewskiego 64

Postautor: przybysz » 11 mar 2022, 11:05

Mar G pisze:
przybysz pisze:Jak będzie na osiedlu zorganizowana sprawa wspólnot mieszkaniowych, będzie jednak wspólnota na całe osiedle, czy każdy blok będzie miał osobną wspólnotę mieszkaniową? Jedno i drugie wydaje się być zasadne, bo jedna duża wspólnota, to prosta sprawa, jeśli chodzi np. o utrzymanie bramy do osiedla i innych rzeczy wspólnych. Ale nie bardzo widzę podejmowanie uchwał w tak dużym gronie. Z kolei małe wspólnoty na każdy blok mogłyby chyba sprawniej zająć się sprawami budynku.

Zgadza się, ale zastanawia mnie w takim razie, jak będą zarządzane części wspólne osiedla, chodzi mi przede wszystkim o drogi między blokami... Chyba, że każdy blok będzie dbał tylko o swój kawałek?

Mar G

Postautor: Mar G » 17 mar 2022, 10:53

przybysz pisze:
Mar G pisze:

Zgadza się, ale zastanawia mnie w takim razie, jak będą zarządzane części wspólne osiedla, chodzi mi przede wszystkim o drogi między blokami... Chyba, że każdy blok będzie dbał tylko o swój kawałek?

nie każdy blok to etap
etapy są 4
bloków więcej

przybysz

Postautor: przybysz » 05 kwie 2022, 13:47

Ok. czyli konkretne drogi na osiedlu są przypisane do konkretnych etapów. To już jasna sprawa.

przybysz

Postautor: przybysz » 09 wrz 2022, 9:53

Ciekawe, czy uda się dogadać wspólnotom, jak już każda zacznie wybierać swojego zarządcę, żeby jakaś jedna firma odpowiadała za utrzymanie zieleni. Czy będzie tak, to co blok, to w inny dzień będzie pod nim koszona trawa.

Wróć do „Przybyszewskiego 64 Kraków od Atal - forum mieszkańców osiedla”