Miejsca postojowe / parkowanie samochodów / zajmowanie cudzych miejsc - os. Ozon

Forum mieszkańców inwestycji Osiedle Ozon w Krakowie. Służy omawianiu spraw związanych z osiedlem budowanym przez dewelopera Megapolis oraz dzieleniu się opiniami i informacjamii na jego temat.
vakossa

Re: Miejsca postojowe / parkowanie samochodów / zajmowanie cudzych miejsc - os. Ozon

Postautor: vakossa » 27 mar 2018, 9:58

NOWY 2018 pisze:
vakossa pisze:Ogólnodostępne miejsca sa potrzebne. Niepotrzebne za to sa te paskudne slupki wzdłuż całej ulicy Banacha. Zeby nie bylo- nie mam samochodu i nie wykupilam miejsca:)

vakossa pisze:Mysle ze pilot do szlabanu powinni miec wszyscy mieszkańcy. My nie kupowalismy miejsca bo puki co nie mamy samochodu.. Mam nadzieje ze za jakiś czas bedzie jeszcze możliwość wykupu miejsca parkingowego albo chociaz wynajęcia od kogoś;)

Bez obrazy -nie liczyłbym raczej na darmowe miejsce parkingowe

Czytasz co powiedzialam?? Czytasz bo cytujesz.
Nie mam samochodu wiec miejsca nie potrzebuje . Co do szlabanu to niestety taka prawda, pilot powinni miec wszyscy chocby po to żeby mozna bylo podjechac pod klatke z meblami np. Po za tym wszycy placimy za użytkowanie tego terenu wiec nie rozumiem czemu mialabym go nie dostac.Do garazu i tak nie dziala więc Twojego miejsca parkingowego nie zajmę. A slupki po prostu wygladaja brzydko i tyle w tym temacie

vakossa

Re: Miejsca postojowe / parkowanie samochodów / zajmowanie cudzych miejsc - os. Ozon

Postautor: vakossa » 27 mar 2018, 10:02

No i postawienie słupków moim zdaniem to metoda dewelopera jedynie na większa sprzedaż miejsc postojowych, ktore podrożały 2 tysiące w kilka miesięcy.

NOWY 2018

Postautor: NOWY 2018 » 27 mar 2018, 12:41

Postawienie słupków było konieczne aby nie robić miejsca postojowego,postawienie samochodu np. dostawczego na chodniku powoduje deformacje kostki,chodnik jest dla pieszych,postawienie znaków to półśrodek,to jak z parkingiem niby wykupione ale prewencyjnie niektórzy chcą założyć blokadę.
w twoich wypowiedziach sama piszesz ,,My nie kupowaliśmy miejsca bo puki co nie mamy samochodu.. Mam nadzieje ze za jakiś czas będzie jeszcze możliwość wykupu miejsca parkingowego albo chociaż wynajęcia od kogoś;)
-wiec po prostu trzeba wykupić sobie parking ,a nie czepiać się słupków może nie ,,pierwszej urody" ale skuteczne i mocne.
za 2 lata rusza następny etap,,OZONU" za linią tramwajową ogólnie 16 bloków ale na pierwszy rzut to chyba 8,wyobrażasz sobie na początku robót ziemnych gdzie będą samochody podwykonawców stały,ano tam gdzie stały przy budowie I etapu ,na drodze, na chodnikach,do tego budowa linii tramwajowej i następne ekipy,będzie pełno błota na drodze, nie postawią sprzętu na chodniku,cały ciąg transportu będzie po ul.Banacha.
Efekt takiej ,,anarchii" bedzie taki ,powstanie osiedle OZON II z pięknymi drogami i chodnikami,a my zostaniemy z deformowanym chodnikiem i zniszczoną nawierzchnią i infrastrukturą.

vakossa

Postautor: vakossa » 27 mar 2018, 23:50

A powiesz mi po co mialam kupowac miejsce od razu jezeli nie mam co na nim postawić? Po to zeby na start płacić wyzszy czynsz? W wielu inwestycjach w pozniejszym czasie znajduja sie osoby ktore chętnie swoje miejsce wynajmują innym, wiec puki co mi sie nie śpieszy. Nie wiem co cie zabolalo w mojej wypowiedzi bo chyba wózka dzieciecego na twoim miejscu nie postawię:)
Rozumiem ze wydaliscie te 20tys na miejsce naziemne i ktos wam je zajmuje. Ale w tej chwili przechodzac obok parkingu nie widac które miejsca sa wolne a ktore wykupione, ponad to w tej chwili w inwetycji 90% osob to ekipy remontowe wiec za jakis czas sytuacja pewnie sie unormuje.

I nie czepiaj sie ze ktos nie wykupił miejsca i liczy na ogólnodostępne, moze nie kazdego stac na taki luksus, a miejsce postojowe nie bylo obowiazkiem przy wykupie mieszkania. Dlatego fajnie ze są/ mialy być jakies miejsca "dla wszystkich" chcesz to tez tam zaparkuj:) . Czepiam sie słupków bo jest ich duzo za duzo i za mocno wpływają na wygląd otoczenia a samochody tak czy tak parkują.

reason

Postautor: reason » 28 mar 2018, 10:34

NOWY 2018 pisze:Postawienie słupków było konieczne aby nie robić miejsca postojowego,postawienie samochodu np. dostawczego na chodniku powoduje deformacje kostki,chodnik jest dla pieszych,postawienie znaków to półśrodek,to jak z parkingiem niby wykupione ale prewencyjnie niektórzy chcą założyć blokadę.
w twoich wypowiedziach sama piszesz ,,My nie kupowaliśmy miejsca bo puki co nie mamy samochodu.. Mam nadzieje ze za jakiś czas będzie jeszcze możliwość wykupu miejsca parkingowego albo chociaż wynajęcia od kogoś;)
-wiec po prostu trzeba wykupić sobie parking ,a nie czepiać się słupków może nie ,,pierwszej urody" ale skuteczne i mocne.
za 2 lata rusza następny etap,,OZONU" za linią tramwajową ogólnie 16 bloków ale na pierwszy rzut to chyba 8,wyobrażasz sobie na początku robót ziemnych gdzie będą samochody podwykonawców stały,ano tam gdzie stały przy budowie I etapu ,na drodze, na chodnikach,do tego budowa linii tramwajowej i następne ekipy,będzie pełno błota na drodze, nie postawią sprzętu na chodniku,cały ciąg transportu będzie po ul.Banacha.
Efekt takiej ,,anarchii" bedzie taki ,powstanie osiedle OZON II z pięknymi drogami i chodnikami,a my zostaniemy z deformowanym chodnikiem i zniszczoną nawierzchnią i infrastrukturą.

Zgadzam się w 100% z sąsiadem NOWY 2018. Jeżeli chodzi o słupki to naprawdę cieszę się, że ZIKIT (bo chyba to on zdecydował o ich postawieniu lub inna miejska instytucja) o nich pomyślał. Uważam, ze w przeciwnym razie nasze chodniki byłyby:
a) nie do przejscia bo zastawiałyby je auta
b) zniszczone przez stawiane auta

Agnieszkaaaa

Postautor: Agnieszkaaaa » 29 mar 2018, 18:11

Póki co efekt słupków jest taki, że samochody parkują na drodze...........

pingwin

Postautor: pingwin » 30 mar 2018, 22:45

Agnieszkaaaa pisze:Póki co efekt słupków jest taki, że samochody parkują na drodze...........

Ale to już jest niezgodne z przepisami - kiedy zaczną utrudniać przejazd kwestia kilku interwencji policji/staży miejsciej i ulica powinna być przejezdna.
Wiem, że to trochę brutalne, ale z drugiej strony jeśli ktoś zostawia auto w miejscu niedozwolonym, świadomie i jest przez to problem z przejazdem/mijanką, to chyba nie ma innego wyjśćia.

oxygen

Postautor: oxygen » 01 kwie 2018, 13:46

Zgadzam się, niestety taka jest prawda, rozwiązanie może cokolwiek brutalne, ale jednak wreszcie zadziała i wszyscy się nauczą. Trudno żałować kogoś, kto świadomie parkuje w miejscu, w którym nie można zostawiać samochodu. Niestety wychodzi z wielu osób mentalność "jakoś to będzie". Mam nadzieję, że wiele z tych samochodów, to jednak jeszcze ekipy wykończeniowe i za jakiś czas znikną z osiedla.

Drzymek

Postautor: Drzymek » 26 kwie 2018, 8:03

Drodzy sąsiedzi. Przypomnijcie mi proszę które z miejsc są darmowe? Od 44?

Linnea

Postautor: Linnea » 26 kwie 2018, 9:35

Drzymek pisze:Drodzy sąsiedzi. Przypomnijcie mi proszę które z miejsc są darmowe? Od 44?

Hej, na naszym osiedlu miejsca od 1-10 są dla gości (z tego co mi wiadomo). Miejsc darmowych nie ma.
Czy jest przewidziany przedział czasowy w którym goście mogą zająć takie miejsce? Czy będziemy to uzgadniac dopiero na spotkaniu?

Wróć do „Osiedle Ozon od Megapolis Deweloper - forum mieszkańców inwestycji”