Na jaki numer dzwoniliście? Ma ktoś pod ręką numer do przedstawiciela zajmującego się naszym blokiem?
Jaką ofertę braliście i ile płacicie, jeśli można spytać? Zależy mi na szybkim internecie - telewizji nie oglądam.
Operator Internetia / dostawca internetu na osiedlu Ozon - opinie na forum
Re: Operator Internetia / dostawca internetu na osiedlu Ozon - opinie na forum
Witam.
Posiada ktoś internet 20? Jak to śmiga?
Pozdrawiam
Posiada ktoś internet 20? Jak to śmiga?
Pozdrawiam
Mamy 2018 rok... zamawianie Internetu 20 zahacza o masochizm. Sugerowałbym dopłacić do przynajmniej 100. Ja brałem 300 i działa fajnie. Powyżej 300 raczej się nie zauważy różnicy
Blad, usunalem wiadomosc
Ostatnio zmieniony 31 sie 2018, 21:20 przez puchacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Hej, mam pytanie, w sprawie netu:
Czy ktoś się orientuje, jak oni to inistalują, czy w gniazdach w domu jest dhcp na puli prywatnej?
Czy jest szansa na zewnętrzne ip?
Czy da się wy.... wyłączyć tego ichniejszego technikolora i używać sieci bez tego, prosto z gniazdek rj45 ze ściany?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Dzięki!
Pozdrawiam!
Czy ktoś się orientuje, jak oni to inistalują, czy w gniazdach w domu jest dhcp na puli prywatnej?
Czy jest szansa na zewnętrzne ip?
Czy da się wy.... wyłączyć tego ichniejszego technikolora i używać sieci bez tego, prosto z gniazdek rj45 ze ściany?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Dzięki!
Pozdrawiam!
W gniazdach w domu (czyli tych, znajdujących się w pokojach) na pewno jest lokalne IP, nadawane przez DHCP routera. Za to sam router, o ile się nie mylę, ma zewnętrzne IP... ale nie można się podłączyć dowolnym routerem, bo to IP prawdopodobnie nie jest nadawane mu przez DHPC tylko bym strzelał w jakiś tunel. Monter po podłączeniu routera, musiał mu podawać jakieś dane i chyba coś konfigurował po ich stronie. Kable w domu kończą się w skrzynce i tam się wpina router - nie są prowadzone dalej - routingiem zajmuje się router.
Technikolor to gówno, ale dają go chyba tylko przez 100 Mb. Przy 300 jest ADB VV5822, który działa dobrze.
Technikolor to gówno, ale dają go chyba tylko przez 100 Mb. Przy 300 jest ADB VV5822, który działa dobrze.
Dzięki Radekrad za podjęcie tematu.
Czy dobrze, rozumiem:
1. Wszystkie gniazda w pokojach połączone są do rutera w skrzynce w przedpokoju i to on jest odpowiedzialny za adresacje w gniazdach w pokou?
2. Czy możesz się podłączyć do rutera w twoim mieszkaniu?
3. Czy można wyłączyć wifi w ruterze netii?
Dzięki!
Czy dobrze, rozumiem:
1. Wszystkie gniazda w pokojach połączone są do rutera w skrzynce w przedpokoju i to on jest odpowiedzialny za adresacje w gniazdach w pokou?
2. Czy możesz się podłączyć do rutera w twoim mieszkaniu?
3. Czy można wyłączyć wifi w ruterze netii?
Dzięki!
1. Tak, kable idą między pokojami a skrzynką. Do routera są wpięte lokalne kable i ten od sieci
2. Podłączyć fizycznie? Tak, router leży obok skrzynki i mogę się do niego wpiąć. Można się też na niego zalogować
3. Tak, można wyłączyć WiFi i lecieć tylko po kablu (aczkolwiek nie polecam: router jest dwuzakresowy i działa sprawnie i stabilnie). W zasadzie to pewnie można podłączyć kabel lokalny z kablem zdalnym a router postawić w konkretnym pomieszczeniu
2. Podłączyć fizycznie? Tak, router leży obok skrzynki i mogę się do niego wpiąć. Można się też na niego zalogować
3. Tak, można wyłączyć WiFi i lecieć tylko po kablu (aczkolwiek nie polecam: router jest dwuzakresowy i działa sprawnie i stabilnie). W zasadzie to pewnie można podłączyć kabel lokalny z kablem zdalnym a router postawić w konkretnym pomieszczeniu
Sprawdziłem i IP przypisane do routera jest IP zewnętrznym, a przez router da się forwardować port, aby z zewnątrz umożliwić wejście do sieci lokalnej (jeśliby ktoś miał taki kaprys). Chociaż oczywiście Netia w każdej chwili to uniemożliwić (chociażby zmieniając opcje w swoim routerze lub blokując dostęp do konta admina)
Dzięki!
Zewnętrzne IP na routerze, to luksus. Fajnie.
Tylko u mnie w tej niby szafce rackowej jest tylko jedno gniazdo rj45, tak jakby gdzieś w piwnicy był patch panel z wszystkimi gniazdami z mojego mieszkania, trochę mi się to nie podoba.
Zewnętrzne IP na routerze, to luksus. Fajnie.
Tylko u mnie w tej niby szafce rackowej jest tylko jedno gniazdo rj45, tak jakby gdzieś w piwnicy był patch panel z wszystkimi gniazdami z mojego mieszkania, trochę mi się to nie podoba.
Wróć do „Osiedle Ozon od Megapolis Deweloper - forum mieszkańców inwestycji”