W Budimexie wyliczono mi, że za moje 58,84 m2 i miejsce w garażu opłata za użytkowanie wieczyste wyniesie między 500 a 600 zł rocznie!!!. Gdyby grunt był własnością mieszkańców, a nie gminy to płacilibyśmy tylko podatek od nieruchomości który byłby drobnym ułamkiem tej kwoty.
Wiecie, że opłata za użytkowanie wieczyste może wzrosnąć tylko na podstawie widzimisię urzędników? W innych miastach podwyżki sięgały nawet 1000%.
Szczegóły tutaj:
biznes.onet.pl/wiadomosci/analizy/analizy-rynku-nieruchomosci/uzytkowanie-wieczyste-czy-jest-sie-czego-bac/h7rey
Istnieje możliwość przekształcenia we własność ! - co wyjdzie dla nas taniej i zapewni nam bezpieczeństwo.
Dlaczego warto przekształcić?
- Umowa użytkowania wieczystego jest na 99 lat. Oznacza to, że niby zapłaciliśmy (i to nie mało!) za mieszkania a i tak nie możemy być pewni, że za te 99 lat gmina nie zrówna mieszkań z ziemią. To jest potencjalny problem. Nie wiem jak wy, ale jak już coś kupuję to wolę to mieć

- Wyżej wspomniane podwyżki opłat - dzisiaj jest 500 zł - spoko

- Przekształcenie na własność na początku jest tańsze, globalnie zapłacimy mniej.
Artykuł o przekształceniu na własność tutaj:
mojafirma.infor.pl/budzet-domowy/tanie-mieszkanie/264642,2,Dlaczego-oplaca-sie-przeksztalcic-prawo-do-uzytkowania-gruntu-we-wlasnosc.html
Słyszałem, że rząd szykuje ustawę, która ma automatycznie uwłaszczać mieszkańcow, ale z tego co widzę sprawa ugrzęzła (albo przez lobby samorządowców albo przez inne "arcyważne tematy", którymi się zajmują