Merite Serena Kraków / Grupa Merite deweloper - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
krakowiaczek1

Re: Merite Serena Kraków / Grupa Merite deweloper - opinie na forum

Postautor: krakowiaczek1 » 14 paź 2024, 21:02

KlientS pisze:
krakowiaczek1 pisze:Obok bloku, który obecnie budują jest działka, a na niej dom z banerem "sprzedam". Więc pewnie kwestia czasu, jak ogłoszą zaraz drugi etap inwestycji, albo po prostu inny deweloper coś postawi. Wtedy pytanie jak blisko staną bloki obok siebie... jak zainspirują się odległościami z Osiedla Mała Góra to będzie kiepsko...

A jakie są zapisy w MPZP dla działki, na której stoi ten dom? Bo trzeba założyć, że jeżeli plan miejscowy dopuszcza tam zabudowę mieszkaniową o określonych parametrach, to ona prędzej czy później tam powstanie, i to najpewniej maksymalnie wykorzystując dopuszczalne parametry zabudowy określone przez planistów.

Nie wnikałem w to aż tak dogłębnie. Ale na Geoportalu widać, że to nie jest jedna działka... Dom stoi na kawałku odrębnej działki, pozostała część terenu to odrębna własność, na której stoją budynki firmy AMET. Żeby powstał blok to raczej musiałaby poza domem zniknąć też firma. Pytanie teraz, czy właściciel domu i firmy AMET to ta sama osoba, czy nie ;) Jak tak, to pewnie wszystko kwestią czasu i ceny ;) Jeśli nie to właściciele obu tych działek musieliby się zgodzić na sprzedaż. W obu przypadkach tak naprawdę - kwestia czasu i ceny ;)

Monin

Postautor: Monin » 14 paź 2024, 21:08

Mar G pisze:Mając balkon praktycznie nad pętla tramwajowa ktoś nie słyszy tramwajów.
Czekamy na więcej złotych myśli

youtu.be/Arm4KHGObiI?feature=shared

Nie wiem przy jakiej pętli byłeś ostatnio ale mój kolega mieszka w tym starym bloku na przeciwko pętli, często stamtąd odjeżdżałem, tam jeżdżą tylko nowe składy i nie kojarzę żeby w ogóle było słychać te tramwaje. Za to przy blokach na Teligi i Wielickiej jest duży hałas od torowiska i jeszcze większy od przejeżdżających samochodów. Nie mówiąc mieszkaniach na Saskiej, jeździłem tam czasem na rowerze i dziwie się jak tam ci ludzie wytrzymują, bo huk od tej estakady tramwajowej jest okropny.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2024, 21:16 przez Monin, łącznie zmieniany 1 raz.

Monin

Postautor: Monin » 14 paź 2024, 21:15

Cruzzo pisze:
Zaangażowanie sprzedawcy - to był pozytywny szok, naprawdę chcieli się dogadać.

Co to znaczy ze chcieli się dogadać? Są skłoni w ogóle do negocjacji ceny? Możesz napisać na PRV.
Chętnie by sam do nich pojechał ale obecnie przebywam za granicą i zjeżdżam dopiero za 2 miesiące.

Cruzzo

Postautor: Cruzzo » 15 paź 2024, 0:07

Monin pisze:
Cruzzo pisze:
Zaangażowanie sprzedawcy - to był pozytywny szok, naprawdę chcieli się dogadać.

Co to znaczy ze chcieli się dogadać? Są skłoni w ogóle do negocjacji ceny? Możesz napisać na PRV.
Chętnie by sam do nich pojechał ale obecnie przebywam za granicą i zjeżdżam dopiero za 2 miesiące.

Warto tam zadzwonić i pogadać jeśli masz już wybrane konkretne mieszkanie ;)

Mimbla

Postautor: Mimbla » 26 paź 2024, 23:33

Monin pisze:
Mar G pisze:Mając balkon praktycznie nad pętla tramwajowa ktoś nie słyszy tramwajów.

Nie wiem przy jakiej pętli byłeś ostatnio ale mój kolega mieszka w tym starym bloku na przeciwko pętli, często stamtąd odjeżdżałem, tam jeżdżą tylko nowe składy i nie kojarzę żeby w ogóle było słychać te tramwaje. Za to przy blokach na Teligi i Wielickiej jest duży hałas od torowiska i jeszcze większy od przejeżdżających samochodów. Nie mówiąc mieszkaniach na Saskiej, jeździłem tam czasem na rowerze i dziwie się jak tam ci ludzie wytrzymują, bo huk od tej estakady tramwajowej jest okropny.

Tam nie pętla jest największym problemem, a obwodnica. Polecam przejechać się tak w okolicach 23 w nocy i posłuchać jak potrafi się szum obwodnicy od tych dużych bloków odbijać. Nawet bym nie pomyślała, że to może być źródło problemu, a jednak. A perspektywa ruchu dla obwodnicy jest tylko zwyżkowa, po pełnym domknięciu.

Cruzzo

Postautor: Cruzzo » 29 paź 2024, 17:26

Mimbla pisze:
Monin pisze:

Tam nie pętla jest największym problemem, a obwodnica. Polecam przejechać się tak w okolicach 23 w nocy i posłuchać jak potrafi się szum obwodnicy od tych dużych bloków odbijać. Nawet bym nie pomyślała, że to może być źródło problemu, a jednak. A perspektywa ruchu dla obwodnicy jest tylko zwyżkowa, po pełnym domknięciu.

Sprawdzałem ten temat jeszcze przed kupnem. Rzeczywiście po 22, słychać było delikatny szum, ale w mojej ocenie - i tak to było najcichsze miejsce wieczorem z inwestycji, które oglądaliśmy (inne inwestycje skomentowałem kilka postów temu). Niestety jest to miasto i ciężko i idealnie ciche miejsce. Przypuszczam, że w mieszkaniach nie będzie nic słychać przy zamkniętych oknach - ale no... będę pewny po wybudowaniu :D

JetiX

Postautor: JetiX » 29 paź 2024, 17:31

Masz rację, trudno w mieście znaleźć idealnie ciche miejsce, szczególnie przy dzisiejszym natężeniu ruchu i zabudowie. My również zwracaliśmy na to uwagę przed zakupem, bo hałas był jednym z naszych priorytetów. Rzeczywiście, delikatny szum jest wyczuwalny, ale w porównaniu do innych lokalizacji, które sprawdzaliśmy, tutaj poziom hałasu był zdecydowanie najniższy. Liczymy, że po wykończeniu budynku, przy dobrze izolujących oknach, w mieszkaniu będzie naprawdę spokojnie. Wiadomo, najlepiej przekonać się na własne uszy, ale to chyba jeden z najlepszych kompromisów dostępnych w mieście w tych pieniądzach.

realista

Postautor: realista » 29 paź 2024, 17:50

wątek z największą ilością jednospostowców

to także nowy miernik - ilość proporcjonalna do poziomu paniki w biurze sprzedaży

Nowy

Postautor: Nowy » 30 paź 2024, 9:01

realista pisze:wątek z największą ilością jednospostowców

Faktycznie coś w tym jest, że ktoś wpada tylko po to, żeby wyrazić swoją osobistą opinię, raczej pozytywna. Ale może i ludzie chcą się podzielić swoimi wnioskami. W każdym razie jest to jakaś podpowiedź odnośnie tego, na co warto zwrócić uwagę rozważając tam zakup i co zweryfikować osobiście. Tak czy inaczej jest to jednak cenna informacja :)

Pepeg

Postautor: Pepeg » 30 paź 2024, 12:22

Nie mogę zrozumieć dlaczego bloczek na 49 mieszkań wzbudza takie emocje :shock: Są inne inwestycje na kilkaset mieszkań i nie dorobiły się 7 stron jak tutaj :lol:To chyba zasługa naczelnych kontestatorów tego forum. Widać że im się ewidentnie nudzi i troluja na forum. A to myjna przeszkadza, pętlą hałasuje, obwodnica szumi, oczyszczalnia śmierdzi, brakuje jeszcze że kebab niesmaczny :lol:

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”