Nordic Górka Narodowa Kraków / YIT Development (ul. Banacha) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
oxygen

Nordic Górka Narodowa Kraków / YIT Development (ul. Banacha) - opinie na forum

Postautor: oxygen » 12 paź 2024, 8:27

Mam wrażenie, że jest ostatnio wysyp nowych inwestycji mieszkaniowych w Krakowie, teraz dołącza do tego osiedle Nordic Kraków na Górce Narodowej, które ma budować deweloper YIT, to chyba firma z Finlandii. Zdaje się, że nie jest to ich pierwsza inwestycja w Krakowie, bo budują już spory blok przy ul. Portowej w Krakowie.

Myślałem, że w tej okolicy to już dużo miejsca dla kolejnych deweloperów nie ma, a tu proszę, wchodzi nowa firma w okolicę.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2024, 8:38 przez oxygen, łącznie zmieniany 1 raz.

oxygen

Re: Nordic Górka Narodowa Kraków / deweloper YIT Development (ul. Banacha) - opinie na forum

Postautor: oxygen » 12 paź 2024, 8:38

Z tego, co widziałem, to chyba mają zamiar wybudować tam dwa bloki z mieszkaniami. Największe lokale mają być 4-pokojowe, a najmniejsze to kawalerki mające powierzchnię 26,8 m2, więc nie są zbyt duże. Co ciekawe za wiele z nich trzeba zapłacić ponad pół miliona złotych, więc cena do niskich nie należy. Za to pozytywnie wyróżniają się te bloki jeśli chodzi o architekturę, to deweloper YIT Development zaplanował je jako całkiem ładne, z ciekawą elewacją, i chyba ciekawie wykończonymi częściami wspólnymi. Tylko zastanawiam się co z tą lokalizacją, bo z tego robi się taka typowa sypialnia Krakowa, gdzie stoją głównie bloki i okolica Górki Narodowej nie oferuje wiele więcej. Jakie macie opinie w tej sprawie, może podzielić się nimi na forum?

patomieszkaniec

Re: Nordic Górka Narodowa Kraków / YIT Development (ul. Banacha) - opinie na forum

Postautor: patomieszkaniec » 22 paź 2024, 15:27

Widzę, że schowali ceny mieszkań jednak. :lol:

pozdro

Re: Nordic Górka Narodowa Kraków / YIT Development (ul. Banacha) - opinie na forum

Postautor: pozdro » 22 paź 2024, 21:19

Też się zastanawiałem po ile. Choć fakt na północy Krakowa się sporo buduje to raczej na ceny wyższe niż 12k /m2 to już nie ma tam szans raczej bo jest w czym wybierać. Już sam nie wiem które okolice lepsze czy Górka narodowa czy okolice Wolbromskiej . Choć chyba Górka narodowa lepsiejsza. Komunikacja jak większość krakowa słaba bo nie ma metra ani skm. Tak pozatym to jak wszędzie indziej. Na plus na Górce to tereny zielone i widoki. Choć już chyba coraz ciężej coś dostrzec przynajmniej z ziemi jak to zabudują

brygidabrzask

Postautor: brygidabrzask » 07 lut 2025, 8:28

Hello :)

czy ktoś z Forumowiczów kupił mieszkanie od YIT? Jakieś przemyślenia co do lokalizacji i samego dewelopera? :)
Z tego co widać na prospektach elewacja będzie wyróżniająca się, ale ciekawe jak tak naprawdę standard wykończenia dewelopera to nie wiadomo.

Ktoś miał z nimi do czynienia? chyba wchodzą na rynek krakowski dopiero (ich pierwsza inwestycja to Portowa - jasne)

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 07 lut 2025, 16:47

brygidabrzask pisze:Hello :)

czy ktoś z Forumowiczów kupił mieszkanie od YIT? Jakieś przemyślenia co do lokalizacji i samego dewelopera? :)
Z tego co widać na prospektach elewacja będzie wyróżniająca się, ale ciekawe jak tak naprawdę standard wykończenia dewelopera to nie wiadomo.

Ktoś miał z nimi do czynienia? chyba wchodzą na rynek krakowski dopiero (ich pierwsza inwestycja to Portowa - jasne)

Kontaktowałem się. Komórek lokatorskich juz brak. Na dziś ledwo z ziemi wyszli. Realny termin dostania kluczy to połowa 2026. Cenowo bardzo
ciężcy do negocjacji. Dalej nie drążyłem. Ten deweloper w Polsce już sporo pobudował. Doświadczony, z kapitałem fińskim.

brygidabrzask

Postautor: brygidabrzask » 07 lut 2025, 17:57

[/quote]
Kontaktowałem się. Komórek lokatorskich juz brak. Na dziś ledwo z ziemi wyszli. Realny termin dostania kluczy to połowa 2026. Cenowo bardzo
ciężcy do negocjacji. Dalej nie drążyłem. Ten deweloper w Polsce już sporo pobudował. Doświadczony, z kapitałem fińskim.[/quote]

dzieki za odpowiedz, nie znam ich a wlasnie te ich bloki maja byc troche w stylu "mieszkaj w miescie wizjonerów". To jest chore, że komórki lokatorskie/ parkingi podziemne dedykowane tym co pierwsi i lepsi :/
To jesli mozna zapytac, ile negocjowales. Ja kiedys na Biezanowie zeszlam do 2,5% - w sensie mi zeszli (deweloper)ale to bylo kiedys

hubcio

Postautor: hubcio » 07 lut 2025, 18:49

A interesuje cię bardziej lokalizacja czy styl osiedla? Bo może Ozon po sąsiedzku albo Dom Development da ci lepszą ofertę. A na pewno ich bloki będą szybciej gotowe niż Yit

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 07 lut 2025, 18:55

brygidabrzask pisze:
To jesli mozna zapytac, ile negocjowales. Ja kiedys na Biezanowie zeszlam do 2,5% - w sensie mi zeszli (deweloper)ale to bylo kiedys

To zalezy od mieszkania ofc. Ja pytałem o te 2 pokojowe na parterze. Czyli najtańsze w sumie ale nie najgorsze napewno. Jakieś tam właśnie 2% powiedzieli ale zaznaczyli, że to już jest cena końcowa i nic więcej się nie da. Potem jak przyszło do konkretów to okazało się. że nie zaktualizowali danych na stronie i akurat to co chciałem kupić (od drogi, dobrze nasłonecznione z ekspozycją zachodnią i sensownym ogródkiem) już sprzedane. Chodziło konkretnie o mieszkania nr 6 lub 7. Teraz jak patrzę to na tej makiecie 3d dalej widnieją jako wolne a na 2d jako sprzedane... :roll:
Potem powiedział Pan, że komórek mieli chyba jakoś 16cie i jakieś boxy na rower, motocykl i to tez wszystko zeszło już od razu , bo sprzedali 20 kilka mieszkań i każdy dobierał...także dalej nie drążyłem, bo ani mieszkania nie było ani komórek.
Dobre tam mają (jeśli jeszcze dostępne) te garaże z doprowadzoną instalacją pod ładowarki do elektryków. Jakoś 5tys droższe tylko niż zwykłe. Wystarczy wall-box'a jakiegoś założyć i mamy tanią i własną stację ładowania do elektryka.
Co zrobić samemu potem od zera, kosztuje 2-3 razy drożej i sporo załatwiania jest, jesli wogóle pozwolą.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 07 lut 2025, 19:03

hubcio pisze:A interesuje cię bardziej lokalizacja czy styl osiedla? Bo może Ozon po sąsiedzku albo Dom Development da ci lepszą ofertę. A na pewno ich bloki będą szybciej gotowe niż Yit

Nie mają lepszej oferty. Cenowo napewno nie. Byłem u obu. Ozon żadnego szału. prawie 18k za kawalerkę, 2 pokoje od prawie 17k) . DD podobnie, z tym, że ten dew to już wogóle odjechał i próbuje wciskac małe, drogie i nieustawne mieszkania bez nawet możliwości kupienia miejsca postojowego o miejscu garażowym nie wspominając, bo trzymają po 2-3 takie dla dużych mieszkań jako karta przetargowa.
A jako budynek to kto co woli. Mi się osobiście bardziej podobają te mniejsze budynki od YIT niż te duże od Ozon czy DD.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”