Wygląda na to, że jeszcze jedna nowa inwestycja szykuje się przy ul. Pękowickiej w Krakowie, czyli w dzielnicy Prądnik Biały. Deweloper Imperial Capital zamierza tam postawić osiedle Look Up House, jak na razie startuje z pierwszym etapem, ale docelowo bloków ma być aż 7, więc spora inwestycja się szykuje.
Rosną na Prądniku Białym nowe osiedla jak grzyby po deszczu, mam wrażenie, że o ile jeszcze niedawno niespecjalnie było w czym wybierać, to teraz oferta nowych mieszkań w Krakowie staje się coraz bogatsza - ciekawe kto to wszystko kupi : )
Ale jakie macie opinie o tej lokalizacji, myślicie, że to dobre miejsce na zakup mieszkania w Krakowie? Mnie jeszcze niedawno wydawało się, że to jest niezły koniec świata, z mizernym dostępem do usług i nie najlepszą komunikacją publiczną. Ale patrząc na to, ile tam się buduje w ostatnich latach, to chyba można spodziewać się sporych zmian w tej okolicy.
Imperial Look Up House Kraków / deweloper Imperial Capital - opinie na forum
Re: Imperial Look Up House Kraków / deweloper Imperial Capital - opinie na forum
A sam blok prezentuje się ciekawie, patrząc na wstępne wizualizacje, tj. część elewacji wykończona cegłą, ostatnie piętra jakąś okładziną albo ciemną blachą - swoją drogą ciekawe, jak coś takiego się nagrzewa w upalne dni.
Budynek ma mieć chyba 5 kondygnacji naziemnych, choć nie wiem czy ostatnie piętra to nie antresole, a to chyba wtedy jakoś inaczej się liczy. Chyba duże przeszklenia, a do tych mieszkań 2-poziomowych, to nawet mają być przewidziane tarasy na dachy, więc to całkiem nieźle wygląda pod tym względem. Mieszkań zaplanowano tam niemało, bo 140, ale uwagę zwracają metraże, bo małe mieszkania w Krakowie w tej inwestycji zaczynają się od 39 m2, a kończą aż na 157 metrach kwadratowych - chętnie zobaczyłbym, jaki wymyślili tam układ.
Budynek ma mieć chyba 5 kondygnacji naziemnych, choć nie wiem czy ostatnie piętra to nie antresole, a to chyba wtedy jakoś inaczej się liczy. Chyba duże przeszklenia, a do tych mieszkań 2-poziomowych, to nawet mają być przewidziane tarasy na dachy, więc to całkiem nieźle wygląda pod tym względem. Mieszkań zaplanowano tam niemało, bo 140, ale uwagę zwracają metraże, bo małe mieszkania w Krakowie w tej inwestycji zaczynają się od 39 m2, a kończą aż na 157 metrach kwadratowych - chętnie zobaczyłbym, jaki wymyślili tam układ.
Re: Imperial Look Up House Kraków / deweloper Imperial Capital - opinie na forum
Ktoś ma jakieś informacje odnośnie ceny metra kwadratowego tam? Ktoś już pytał o ofertę i ma jakieś informacje? Kiedy oni mieliby to zamiar zbudować i oddawać ludziom?
czyzyk pisze:Ktoś ma jakieś informacje odnośnie ceny metra kwadratowego tam? Ktoś już pytał o ofertę i ma jakieś informacje? Kiedy oni mieliby to zamiar zbudować i oddawać ludziom?
Ofertowa ze strony minus przewidziane 'do' 550/m2 negocjacyjne w przedsprzedaży (na jednej ofercie na wybadanie negocjacji wyszło 14400 za m2 na 80m 2poziomowe z tym niby tarasem. Parkingi 34-49k w garażu. Następne etapy w stronę trasy wolbromskiej (kolejne 3 budynki), i jeden w poprzek poniżej etapu 1 co je osłoni od trakcji kolejowej.
Mają etap 1 zrobić do sierpnia 2026, ale na umowę przeniesienia własności kontraktują się "maksimum do kwietnia 2027"; więc pewnie klucze byłyby w okolice świąt 2026 - o ile nic się po drodze nie spierniczy.
Byłem tam wczoraj zobaczyć na Slow City to przy okazji rzuciłem okiem. Póki co nawiezione składy piasku, żwiru i innego tałatajstwa.
Mają też jakąś joint venture z innym(i) deweloperami by zrobić nowe drogi i przystanki, ale poza rzutem przykładowym nie znalazłem szczegółów o rozwoju połączeń MPK w tym rejonie. Najlepszy jest w okolicy tramwaj linii 50, ale na przystanek będzie 1.1km (12 min) piechotą (liczone chodnikami).
Nie tak daleko od przelotu samolotów na Balice (ktoś przy Slow City wspominał że tunel powietrzny może #kiedyś ulegnie przesunięciu).
Ktoś miał plotkę, że na tych torach ruchu towarowego może w przyszłości będzie przystanek SKA, ale nie ma konkretów.
Ogólnie:
- Trochę się w tamtym rejonie buduje. Miasto też trochę tam inwestuje (ma się niby basen kryty/odkryty do 2km otworzyć na nowo).
- Wyjazd z Krakowa ok, wjazd samochodem w korkach już jak chyba wszędzie - tylko jak tam będzie tyle nowych inwestycji to i ruch się nasili.
- W pobliżu możliwe, że nie będzie za wiele lokali, więc mentalnie się przygotować na osiedlowy charakter.
- Na południe straszą ściany blokowisk jak się zaczyna krowodrza.
Skaylay pisze:Ofertowa ze strony minus przewidziane 'do' 550/m2 negocjacyjne w przedsprzedaży (na jednej ofercie na wybadanie negocjacji wyszło 14400 za m2 na 80m 2poziomowe z tym niby tarasem. Parkingi 34-49k w garażu. Następne etapy w stronę trasy wolbromskiej (kolejne 3 budynki), i jeden w poprzek poniżej etapu 1 co je osłoni od trakcji kolejowej.
Mają etap 1 zrobić do sierpnia 2026, ale na umowę przeniesienia własności kontraktują się "maksimum do kwietnia 2027"; więc pewnie klucze byłyby w okolice świąt 2026 - o ile nic się po drodze nie spierniczy.
Które to te mieszkania 80 m2 z tarasem na dachu? Ile pokojów one mają, to mieszkania 4-pokojowe czy 5-pokojowe? To chodzi o jakieś takie, co salon mają na dole, a 3 sypialnie na górze, na antresoli i mają wysokie przeszklenia?
Dobrze rozumiem, że w takiej sytuacji za mieszkanie tej wielkości, do niego ze 2 miejsca postojowe i komórka lokatorska trzeba by zapłacić w okolicach 1 240 000 - 1 250 000 zł? Całkiem niemało moim zdaniem, ale faktycznie przynajmniej mieszkanie chyba czyś się trochę wyróżnia.
To chyba któreś z tych mieszkań na ostatnich piętrach, czy tam może wszystkie lokale na 4 i 5 kondygnacji są 2-poziomowe. Widziałem, że ktoś kiedyś na forum pytał, gdzie kupić mieszkanie 2-poziomowe z wysokim sufitem 5-6 metrów i dużym przeszkleniem na tej wysokości.

Wizualizacje: deweloper Imperial Capital
I tych pergoli na dachu, to chyba nie zapewnia deweloper, czy może jest to w standardzie mieszkania? Kto się orientował, jak to wygląda? I moim zdaniem, jest to jednak całkiem fajny bonus do mieszkania. Zdecydowanie gdybym miał do wyboru dwa takie same mieszkania, tylko jedno z tarasem a drugie bez, to brałbym to pierwsze.

Wizualizacje: deweloper Imperial Capital
I tych pergoli na dachu, to chyba nie zapewnia deweloper, czy może jest to w standardzie mieszkania? Kto się orientował, jak to wygląda? I moim zdaniem, jest to jednak całkiem fajny bonus do mieszkania. Zdecydowanie gdybym miał do wyboru dwa takie same mieszkania, tylko jedno z tarasem a drugie bez, to brałbym to pierwsze.
Które to te mieszkania 80 m2 z tarasem na dachu? Ile pokojów one mają, to mieszkania 4-pokojowe czy 5-pokojowe?
Budynek A, M17 (piszę z pamięci). Nie mają właśnie na planie za wiele pokoi (góra jest do własnej aranżacji). Jak ktoś gdzieś też słusznie zauważył to mają na planie całkiem małe łazienki.
Na stronie znajdziesz rozkłady. Na maila dostaniesz wstępną wycenę od której przyjmij, że z 500 opuszczą.
Za to 80m2 + 2 miejsca (przyjmując że weźmiesz sobie platformowe (bo taniej) to masz 1'240'000 (mieszkanie + komórka lokatorska 3m2 + 2 miejsca w podziemnym. Za 2 pełne miejsca postojowe dopłacisz (względem platformowi) 12'000 za 1.
To chyba któreś z tych mieszkań na ostatnich piętrach, czy tam może wszystkie lokale na 4 i 5 kondygnacji są 2-poziomowe.
Wszystkie na ostatnim są 2 poziomowe, nie wszystkie mają taras na dachu. Pergola nie jest w standardzie, tylko kruszywo + trawa z rolki.
Parę rzeczy jakie się dowiedziałem od biura:
- Zmienił się harmonogram, plan końca budowy luty 2026, ale okno na finalne przeniesienie własności z zabezpieczeniem, że może potrwać aż do lutego 2027.
- Są bardzo małe szanse na zgodę na ogrzewanie podłogowe wedle biura, ale to miałaby być rozmowa z jakimś architektem przed umową deweloperską.
Parę rzeczy jakich się przy okazji dowiedziałem od mieszkańców okolic:
- Wjazd (ten co dopiero zrobią) od strony Wolbromskiej będzie ok. Wyjazd od strony Łokietka (wedle mieszkańców ponoć masakra).
- Pociągi jadą "czasem 10 razy w ciągu dnia, czasem nic przez parę dni. Jest taki nawiedzony jeden co trąbi ciągle od wiaduktu przy Wolbromskiej aż do przejazdu na Łokietka."
Komunikacja Publiczna:
- Linie autobusowe od strony Łokietka jada tylko na Krowodrza Pętla/P+R i czesto stoją w korkach.
- Linia 513 od strony Wolbromskiej, prawdopodobnie jaka będzie wchodzić w wewnętrzną część tego osiedla, jedzie przez aleje na bonarke i dalej na nowy szpital UJ.
- Na 50 trzeba się trochę jednak nadeptać.
Plany miasta/lotniska 2025+:
- Łokietka ma mieć zrobione nowe chodniki.
- Nie znalazłem żadnych solidnych planów nad zmianami przejazdu kolejowego tak by pociągi nie musiały już tam trąbić.
- Lotnisko się stara o przesunięcie pasa o parę stopni, nowe informacje mogą być koło połowy lutego 2025 (ale się nie należy na nic nastawiać - widząc jak się to ciągnie równie dobrze może się to nigdy nie stać).
Parę zdjęć z ostatniego tygodnia października 2024:
Widać, że parking podziemny będzie chyba wspólny dla 3 budynków.

Ostatnio zmieniony 02 lis 2024, 10:23 przez Skaylay, łącznie zmieniany 1 raz.
-
slowww pisze:Zdecydowanie gdybym miał do wyboru dwa takie same mieszkania, tylko jedno z tarasem a drugie bez, to brałbym to pierwsze.
Taras to super sprawa w mieszkaniu. Ja aktualnie mieszkam w mieszkaniu, do którego przynależy 35m taras. Gdy zastanawialiśmy się nad kupnem mieszkania to rozważaliśmy inwestycję Kobi House od Imperial na Kobierzyńskiej. Finalnie kupiliśmy mieszkanie, w którym na taras wychodzi się z salonu, a nie z wyższego poziomu. I uważam, że taras na poziomie mieszkania, na którym spędzasz większość dnia jest zdecydowanie lepszą opcją niż pokonywanie dwóch poziomów po schodach, żeby przynieść sobie zimne piwko z lodówki na taras

My mamy też dzieciaka, więc gdy syn bawi się na tarasie to żona ma na niego dobry widok z kuchni.
Na pewno tarasy na dachu mają większą powierzchnię, więc tutaj plus dla inwestycji od Imperial. Kolejny plus za duże przeszklenia na dwa poziomy. Natomiast ja uważam, że najważniejsza jest praktyczność mieszkania, a taras na dachu generuje pewne problemy.
Lokalizacja srednia, bylam dzisiaj obejrzec ta inwestycje. Bardzo blisko tory kolejowe. W przeciagu 10 minut 2 razy jechal pociąg z weglem.
Zastanawia mnie wpis na stronie dewelopera: 10min pieszo do tramwaju.
Jak?
Google maps pokazuje 1.6km i 22 minuty. Niestety tory nie pozwalaja na przejscie w linii prostej. Ktos poruszal ten teat z deweloperem?
Jak?
Google maps pokazuje 1.6km i 22 minuty. Niestety tory nie pozwalaja na przejscie w linii prostej. Ktos poruszal ten teat z deweloperem?
Lina pisze:Lokalizacja srednia, bylam dzisiaj obejrzec ta inwestycje. Bardzo blisko tory kolejowe. W przeciagu 10 minut 2 razy jechal pociąg z weglem.
Jak?
Bo mapsy pokazują trasę trochę naokoło. Szybciej będzie przejść całą rybałtowską, przejściem pod Wolbromską, przy cmentarzu, przez most, kawałek piaszczystą i już bezpośrednio Mączną do Pachońskiego.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”