Takt Lirników Kraków / Matexi deweloper - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
luc

Takt Lirników Kraków / Matexi deweloper - opinie na forum

Postautor: luc » 17 lis 2024, 19:34

Wyglądana to, że przy ul. Lirników w Krakowie ruszy wkrótce kolejna inwestycja mieszkaniowa, która ma składać się z 4 budynków mieszkalnych wielorodzinnych posadowionych na jednym garażu podziemnym. Co ciekawe, deweloper Matexi, który inwestycję Takt Lirników na Woli Duchackiej ma wybudować i w której ma się znaleźć 100 mieszkań na trzech kondygnacjach oraz w garażu, określa, jako... "miejskie wille". Nie wiem jak Wam, ale mi zawsze wille kojarzyły z czymś zupełnie innym, nie wiecie może skąd takie określenie w tym przypadku, bo ja jakoś nie mogę znaleźć skojarzenia.

luc

Re: Takt Lirników Kraków / Matexi deweloper - opinie na forum

Postautor: luc » 17 lis 2024, 19:37

No i same mieszkania tam mają mieć od 26 m2 do 81 m2, zwłaszcza ten pierwszy wymiar, to typowo willowo mi się kojarzy ; ) Ale też z tego, co widziałem na wizualizacjach, to te na najwyższej kondygnacji powinny mieć też spore tarasy, więc to na plus. Ktoś może dostał od nich jakąś ofertę? Ile za mieszkanie w czymś takim trzeba zapłacić?

A co myślicie o tej lokalizacji, w okolicy ul. Lirników na Woli Duchackiej? To może być dobre miejsce do mieszkania? Jak tam jest z dostępnością usług i innych oraz komunikacji publicznej? Ktoś może mieszkał w tej okolicy i podzieli się opinią na ten temat na forum?

fjrc

Postautor: fjrc » 17 lis 2024, 20:05

Całkiem dobrze to wygląda.

Obrazek

Obrazek

luc

Postautor: luc » 30 lis 2024, 22:58

Sporo domów jednorodzinnych po sąsiedzku, nie wiem czy to plus czy minus, ale pewnie ich mieszkańcy nie są zachwyceni tym, że wśród zabudowy niskiej intensywności powstają bloki.

Obrazek
Wizualizacja: deweloper Matexi

A co to jest ta zieleń po sąsiedzku, tam jest jakiś teren niezagospodarowany, czy to też działki, które w przyszłości pójdą pod zabudowę mieszkaniową wielorodzinną?

luc

Postautor: luc » 30 lis 2024, 23:02

I te tarasy na ostatnich piętrach całkiem w porządku się prezentują, mieszkania chyba ze skosami, choć też chyba dosyć wysokimi, co nie powinno być problemem.

Obrazek

Szkoda, że nie ma nadal planów mieszkań na stronie, bo chętnie bym zobaczył układy. A może ktoś dostał już jakieś info od dewelopera i podzieli się wiedzą na forum? Ciekawe z jakimi cenami metra kwadratowego tam wyjdą.

fjrc

Postautor: fjrc » 09 gru 2024, 19:34

Ruszyła sprzedaż.

Ceny: od 16.100/m2 za największe mieszkania do ok 18.350/m2 za kawalerki.
Nie wiem jaka cena miejsca postojowego i komórek lokatorskich.
Układy mieszkań ok, duże tarasy i ogródki, no i okna praktycznie na wysokość pomieszczeń.
Odległości między budynkami dosyć spore i fotowoltaika na dachu.

fjrc

Postautor: fjrc » 09 gru 2024, 20:02

Niskie skosy trochę rozwalają funkcjonalność mieszkań na poddaszu. W najniższym punkcie 1.40 cm, natomiast w najwyższym 3.20 cm i przy takiej wysokości już jest fajna przestrzeń mieszkania.
W karcie mieszkania jest napisana średnia wysokość 2.50 cm

luc

Postautor: luc » 09 gru 2024, 23:34

Niegłupie te większe mieszkania, sporo tarasu do nich przynależy, fajnie, że ktoś buduje nieco lepiej, niż ta standardowa balkonowa bieda i szukanie oszczędności przez lokalnych deweloperów. Ale skos na 1,4 to faktycznie niewiele i można sobie głowę potłuc do czasu aż się człowiek nauczy. A co sądzicie o tej lokalizacji?

keram

Postautor: keram » 15 gru 2024, 21:12

luc pisze:Sporo domów jednorodzinnych po sąsiedzku, nie wiem czy to plus czy minus, ale pewnie ich mieszkańcy nie są zachwyceni tym, że wśród zabudowy niskiej intensywności powstają bloki.

Obrazek

A co to jest ta zieleń po sąsiedzku, tam jest jakiś teren niezagospodarowany, czy to też działki, które w przyszłości pójdą pod zabudowę mieszkaniową wielorodzinną?

Kawałek zieleni ( pola, starego boiska wzdłuż nowosądeckiej) w istocie jest ale te drzewa na wizualizacji to szereg blaszanych i murowanych osiedlowych garaży. Mało przyjemne miejsce.

ogmikee012

Postautor: ogmikee012 » 17 gru 2024, 12:22

Wydaje mi się, że nie jakoś bardzo przekłamują te zdjęcia sytuację, drzewa są, może nie tak gęste jak na wizkach ale garaże też przecież widać na nich.

Obrazek

To co zaznaczyłem to działka, reszta raczej powinna zostać i jest poza ogrodzeniem obecnym. Pytanie kogo ta działka, jakie plany i czy coś nie powstanie tam kiedyś czy pomiędzy Nowosądecką i Łużycką.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”