Mieszkania Okulickiego-Fatimska Kraków od HSD Inwestycje opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pantaleon

Re: Mieszkania Okulickiego-Fatimska Kraków od HSD Inwestycje opinie i forum

Postautor: pantaleon » 22 lis 2017, 13:00

Pozwolę sobie odnieść się do komentarza powyżej. Jestem mieszkańcem bloku przy ul. Okulickiego, niedaleko budowanej stacji benzynowej z lokalem gastronomiczno-usługowym. Co do tej budowy zapewne powstanie tam stacja benzynowa ze sklepem, restauracją itp, jednak nie powinno to akurat jakoś specjalnie przeszkadzać chociażby z uwagi na to, że sama stacja będzie przy samej drodze, budynki inwestycji hsd będą zasłonięte lokalami usługowymi. Oczywiście, biorąc pod uwagę ciasnotę jaka panuje przy Okulickiego to zgodzę się, że nie jest to najszczęśliwsze miejsce, no ale wszystko ma swoje plusy i minusy, jest to dość uczęszczana droga i nic dziwnego, że ktoś postanowił tam wybudować właśnie stację z dodatkową infrastrukturą. Jeśli chodzi o hałas to ja akurat na to nie mogę narzekać ponieważ aktualnie mam mieszkanie od strony południowej. W nocy cisza jak makiem zasiał, jeśli więc założyć, że inwestycja hsd będzie odgrodzona tą nieszczęsną stacją od Okulickiego niczym ekranem przy drodze szybkiego ruchu, to hałas może być odczuwalny jedynie dla ludzi, którzy zdecydują się na mieszkania z oknami na Fatimską, choć ta ulica jest raczej mało uczęszczana, po godzinach szczytu jest dość luźno. Co do cen, to mimo iż nie są wygórowane to podana wyżej cena jest ofertą chyba jedynie dla największych lokali. Jako osoba zainteresowana inwestycją HSD wiem, że średnie mieszkania są wyceniane na około 5400 zł/m2 o czym można przekonać się zaglądając na stronę inwestycji. Jeśli chodzi o mieszkania socjalne przy os. Złotej Jesieni, to akurat ja nie mam co do mieszkańców tego osiedla żadnych zastrzeżeń. Owszem, zdarza się spotkać jakiegoś pijaczka czy hałasującą młodzież, ale to raczej specyfika każdego dużego miasta/osiedla. Chodzę po Nowej Hucie dość często, podróżuję do pracy komunikacją miejską i nie widzę specjalnie różnicy np. z Bronowicami (dzielnica uważana za najbezpieczniejszą w Krakowie), gdzie mieszkałem przez 20 lat. Same Bieńczyce są bardzo dobrze skomunikowane z resztą Krakowa. Przy Okulickiego są przystanki autobusowe, a przy Rondzie Hipokratesa jest dobre połączenie tramwajowe oraz przystanki autobusowe. W okolicy jest sporo sklepów (Biedronka, Lewiatany, Żabka, kawałek dalej LIDL), apteki, szpital, przychodnia, szkoły, żłobki. Z gastronomią też jest nieźle, spora liczba pizzerii, fast foodów, barów mlecznych. Do Serenady, nowej galerii też jest stosunkowo blisko, autem bez korków jakieś 5 minut. Generalnie jako mieszkaniec tego osiedla, po 4 latach zamieszkania zamierzam zostać w Bieńczycach i w przypadku wynegocjowania dobrej ceny z deweloperem, zdecyduję się na ofertę "Fatimska-Okulickiego".

Pozdrawiam.

Tenebre

Postautor: Tenebre » 22 lis 2017, 18:52

Ja mam zarezerwowane mieszkanie w tej inwestycji od dłuższego czasu, więc zdążyłam zrobić już dość dokładny wywiad. Oprócz spraw, o których pisali moi poprzednicy wiem jeszcze, że ma powstać droga biegnąca od Szpitala Rydygiera, pod blokiem naszych "cudnych" sąsiadów z socjalnego i pod oknami mieszkań od południowej strony inwestycji (czyli tymi największymi) planowanie.um.krakow.pl/bppzoom/index.php?ID=352. Obecnie miasto wybudowało tam betonową ścieżkę - skrót, którym przemieszczają się głównie świadkowie Jehowy.
Oprócz tego rozmawiałam z policjantem z tamtejszego komisariatu, który mieści się w budynku "socjala". Policjanci którzy bywają tam na interwencjach (bo okazuje się, że na interwencje jeżdżą tam policjanci z innego komisariatu), określili, że to "totalna patologia, bród, smród i gówna na klatce schodowej". Ze wieczorem tam lepiej nie wychodzić i sprzętu typu rower, na widoku lepiej nie zostawiać.
Rozmawiałam też z jedną z mieszkanek domów jednorodzinnych, stojących zaraz pod "socjalem". Okazuje się, że od jakichś 5 lat jest już całkiem spokojnie, zdarza się oczywiście słyszeć z okien "ku..." i "chuu...", zdarza się wałęsający się pijaczek czy "bezpańskie" dzieci, ale jak dla niej nie stanowi to żadnego problemu i nie przeprowadziłaby się nigdzie indziej. Chodzi wieczorem do sklepu i zdarza się nawet, że któryś pijaczek dzień dobry powie. Ogólne całe "życie socjalnego" odbywa się po drugiej stronie budynku. Panią tą martwił jedynie pomysł urzędników, żeby wybudować socjalnemu plac zabaw dla dzieci (a wiadomo, że nie służyłby on dzieciom, tylko pijaczkom do libacji).
Inna rodzina, która wybudowała się w tamtym miejscu, nieświadoma kogo będzie mieć za sąsiadów, początkowo też chciała się natychmiast wyprowadzać, ale minęło kilka lat i widocznie i oni przywykli.
Bardzo mnie ciekawi opinia mieszkańców nowo powstałych bloków od ul. Okuliskiego, bo w końcu oni też zaraz pod nosem socjalny mają, więc jak ktoś coś wie to proszę o posta.

slawek

Postautor: slawek » 23 lis 2017, 1:21

Czy chodzi o to miejsce, bo ta budowa obok, to chyba jakiś lokal usługowy, przynajmniej tak wynikało z tablicy informacyjnej. Czy HSD Inwestycje wybuduje swój budynek w obrębie tego płotu, czy za nim? Wydawałoby mi się, że za nim, bo to pewnie inna działka jest. Jeśli za płotem, to chyba jest szansa na to, że usługi będą nieco oddalone od budynku mieszkalnego.

Obrazek

I jak byłem tam ostatnio na spacerze, to odnosi się wrażenie, że mniej więcej na tej ulicy, przy której powstaje ten budynek (usługowy), kończy się miasto. No i jak widać, dociera tam też słońce.

pantaleon

Postautor: pantaleon » 24 lis 2017, 9:51

Do granicy miasta daleko, na północ są jeszcze Mistrzejowice, a na wschód Wzgórza Krzesławickie ;)

nowa_huta

Postautor: nowa_huta » 16 mar 2018, 9:54

Dostałem @ z najnowsze plany zagospodarowania terenu a wiec zapraszam do zapoznania się.
https://ibb.co/gBy5Uc
zagospodarowanie terenu hsd 2.jpg
zagospodarowanie terenu hsd 2.jpg (235.98 KiB) Przejrzano 6701 razy

Kamil_KrK

Postautor: Kamil_KrK » 16 mar 2018, 15:18

Jest to nieaktualny projekt.
Też go dostałem ale jest on z 2017.
Jak porównasz sobie na stronie http://planowanie.um.krakow.pl/ gdzie jest aktualny plan zagospodarowania terenu to zobaczysz ze ma tam powstać droga która na tamtym planie nie jest w ogóle uwględniona.
Plan zagospodarowania krakow zmniejszone.jpg
Plan zagospodarowania krakow zmniejszone.jpg (159.23 KiB) Przejrzano 6679 razy

W ogóle tam w biurze to oni sami nie wiedzą co się dzieje.
Raz ma być ogrodzenie w około osiedla. Raz ma nie być.
Projekty mieszkań co chwile się zmieniało.
Mi już 3 razy się zmieniły !!

Plac zabaw to chyba też jakiś żart będzie bo ma tam powstać 5 drzew na tak małym placyku.
Chyba że znowu się wszystko zmieni.

kamax96

Postautor: kamax96 » 26 mar 2018, 21:08

Dzień dobry wszystkim w temacie :)
Na początek chciałabym powiedzieć, że jestem zainteresowana tą inwestycją. Ceny są bardzo atrakcyjne a i lokalizacja całkiem dogodna. Jedynie zastanawia mnie budowa obwodnicy, sądzicie że nie będzie to zbyt uciążliwe?

No i tu pojawiają się kolejne pytania... Po pierwsze sprawdzałam wpis do KRSu. Po wyszukaniu dewelopera okazuje się, że posiada on wpis od 12.11.2015 roku jednak już 31.12.2015 zawiesił on działalność gospodarczą. W kolejnych latach jest podobnie, data wznowienia wykonywania
działalności to rok 2017-12-30, a już 2018-01-01 nastąpiło kolejne zawieszenie. Czyli wychodzi na to, że aktualnie działalność jest zawieszona. Z tego co można znaleźć na internecie deweloper zrealizował już inne inwestycje w Krakowie więc moje pytanie jest, czy to normalny stan rzeczy czy coś tu nie gra? Chodzi mi o to, czy jest to normalne w okresie kiedy nie ma podpisanych umów, czy raczej jest to dość dziwne?

Kolejne pytanie: Sprawdzał ktoś może odpis z Krajowego Rejestru Długów czy wypis z ewidencji działalności gospodarczej? Czy firma posiada akt notarialny dotyczący własności działki, a także uzyskała już pozwolenie na budowę? Jednocześnie zastanawiam się, czy ktoś posiada jakieś informacje od mieszkańców wcześniejszych inwestycji? Sądzę, że ich opinia mogłaby być pomocna w tym przypadku... w końcu mają oni jakieś doświadczenie. Sama mam zamiar skontaktować się z mieszkańcami Trubun Ludów czy Kordiana, więc jeżeli dostanę jakieś informację chętnie się nimi podzielę.

Z tego co wiem, aktualnie ze względu na zmiany projektów i potrzebę potwierdzenia przez osoby posiadające już rezerwację, procedura ta została wstrzymana... czytałam też, że to nie pierwszy taki raz, ktoś wie coś więcej na ten temat?

Będę wdzięczna za każdą informację :)

Kasiap

Postautor: Kasiap » 27 mar 2018, 9:42

Jeśli można wiedzieć z jakiego powodu zostają zmienione projekty ?
Jestem zainteresowana inną lokalizacją HSD. Aktualnie dowiedzieliśmy się, że w dalszym ciągu nie ma pozwolenia na budowę.
Miało być do grudnia 2017 a teraz zmiana na 3 kwartał 2018 a oddanie budynku opóźnione o 1,5 roku.
Niestety jeszcze inna lokalizacja HSD miała historię z nieszczęśliwym finałem. 1.5 roku staranie o pozwolenie. Po otrzymaniu pozwolenia zmiany w projekcie a w konsekwencji rezygnacja z inwestycji.

random123

Postautor: random123 » 27 mar 2018, 20:51

Kasiap pisze:Aktualnie dowiedzieliśmy się, że w dalszym ciągu nie ma pozwolenia na budowę.

Dwa tygodnie temu rozsyłany był email że jest wydane pozwolenie na budowę. Czyżby coś się zmieniło od tamtego czasu?

Vigry3

Postautor: Vigry3 » 27 mar 2018, 21:43

random123 pisze:
Kasiap pisze:Aktualnie dowiedzieliśmy się, że w dalszym ciągu nie ma pozwolenia na budowę.

Dwa tygodnie temu rozsyłany był email że jest wydane pozwolenie na budowę. Czyżby coś się zmieniło od tamtego czasu?

Random 123:
Kasiap pisze:Jestem zainteresowana inną lokalizacją HSD

Random123, a kiedy dostałaś/dostałeś maila z potwierdzeniem pozwolenia, bo ja takiego maila nie otrzymałem, dzwoniono tylko do mnie,
że pozwolenie się uprawomocniło i teraz cisza...

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”