Portowa Zabłocie Kraków / deweloper YIT - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
plaszak

Re: Portowa Zabłocie Kraków / deweloper YIT - opinie na forum

Postautor: plaszak » 26 gru 2024, 23:54

A tu widać, że nawet pnie się już w górę rusztowanie, więc wygląda na to, że mają zamiar ruszyć w najbliższym czasie z ocieplaniem budynku.

Obrazek

Mają niezłe tempo, trzeba im przyznać, pewnie późną wiosną budynek będzie gotowy.

Obrazek

Bardzo mnie ciekawi, jak to finalnie wyjdzie, ale widać, że powinna być tu spora powierzchnia okien, więc pewnie jaśniejsze mieszkania. Zmienia się okolica, pewnie jeszcze niedawno mieszkaniówka tam, to byłaby jakaś abstrakcja.

humbak

Postautor: humbak » 27 gru 2024, 10:06

a to lepiej czy gorzej, że ktoś buduje tylko z betonu?
osobno murowane scianki z cegly czy pustaka maja jedna zalete, ktora przychodzi mi do glowy: tak sie nie niesie po pionie przy wierceniu w porownaniu do konstrukcji 100% żelbet

plaszak

Postautor: plaszak » 28 gru 2024, 23:15

Beton to też dobry materiał, niektóre parametry ma lepsze niż inne materiały, ale są też materiały, które mają lepsze parametry niż zbrojony beton (np. praca z wilgocią, temperaturą itp.). No i jeszcze problemy z zasięgiem mogą być przez druty w ścianach.

wojdyla1980

Postautor: wojdyla1980 » 29 gru 2024, 0:04

W nowożytnych budynkach warunki wilgotnościowe reguluje wentylacja, warunki cieplne to w głównej mierze ocieplenie elewacji, suma sumarum żelbet jest dobrym materiałem

To że często mamy do czynienia z mixem, elementy konstrukcyjne z żelbetu, wypełnienie z ceramiki, to kwestie finansowe, jedno i drugie jest ok, chociaż żelbet poprzez masę generalnie będzie lepiej tłumił niskie tony, ale co ściana zatrzyma to szyba przepuści

Tutaj jest tyle przeszkleń że już nie warto było się bawić w murowanie, kwestia czysto technologiczna, ściany wewnętrzne pewnie będą murowane standardowo

Kusper

Postautor: Kusper » 29 gru 2024, 13:32

Mając za sobą tysiące flipów, a więc i tysiące informacji zwrotnych od klientów nabywających mieszkania na setkach inwestycji, możemy rzetelnie wskazać jakie parametry jakościowe budynków są odpowiednie dla mieszkańców o konkretnych oczekiwaniach.

Często bowiem niedoświadczeni klienci detaliczni kupując swoje pierwsze mieszkanie zasięgają porad u tzw. dobrych wujków czerpiących wiedzę ze swojego, nawet 25 letniego, ale jednak zaściankowego doświadczenia nie przekładającego się ani na aktualną wiedzę, ani standardy.

Mając do wyboru różne inwestycje w różnych technologiach budowlanych, klientom oczekującym odpowiednich warunków wilgotnościowych i akustycznych polecamy budynki, w których ściany zewnętrzne wykonane są z materiałów wapienno-piaskowych (np. silikaty). W przeciwieństwie do żelbetonu mają dobrą paroprzepuszczalność i zdolność do pochłaniania wilgoci, przy tym niską nasiąkliwość i dużą gęstość co utrudnia wnikanie wody.

wojdyla1980

Postautor: wojdyla1980 » 29 gru 2024, 14:32

Kusper pisze:Mając za sobą tysiące flipów, a więc i tysiące informacji zwrotnych od klientów nabywających mieszkania na setkach inwestycji, możemy rzetelnie wskazać jakie parametry jakościowe budynków są odpowiednie dla mieszkańców o konkretnych oczekiwaniach.

Często bowiem niedoświadczeni klienci detaliczni kupując swoje pierwsze mieszkanie zasięgają porad u tzw. dobrych wujków czerpiących wiedzę ze swojego, nawet 25 letniego, ale jednak zaściankowego doświadczenia nie przekładającego się ani na aktualną wiedzę, ani standardy.

Mając do wyboru różne inwestycje w różnych technologiach budowlanych, klientom oczekującym odpowiednich warunków wilgotnościowych i akustycznych polecamy budynki, w których ściany zewnętrzne wykonane są z materiałów wapienno-piaskowych (np. silikaty). W przeciwieństwie do żelbetonu mają dobrą paroprzepuszczalność i zdolność do pochłaniania wilgoci, przy tym niską nasiąkliwość i dużą gęstość co utrudnia wnikanie wody.

Jesteś kwintesencją chłopskiego rozumu : D

Dzisiaj fliper to taki “Mirek handlarz” sprzed dwudziestu lat, który sprzedał tysiące aut ze skręconymi licznikami, tysiące zezłomowanych aut za granicą “odrestaurowanych” na “igle” w Polsce, który na motoryzacji zna się jak nikt inny, tyle transakcji mówi samo za siebie : D

plaszak

Postautor: plaszak » 29 gru 2024, 16:44

wojdyla1980 pisze:W nowożytnych budynkach warunki wilgotnościowe reguluje wentylacja, warunki cieplne to w głównej mierze ocieplenie elewacji, suma sumarum żelbet jest dobrym materiałem

To że często mamy do czynienia z mixem, elementy konstrukcyjne z żelbetu, wypełnienie z ceramiki, to kwestie finansowe, jedno i drugie jest ok, chociaż żelbet poprzez masę generalnie będzie lepiej tłumił niskie tony, ale co ściana zatrzyma to szyba przepuści

Wiesz, myślę, że co do zasady masz rację, ale ja widziałem różnicę, jak pracują np. z temperaturą różne materiały budowlane. Sezon grzewczy nie trwa cały rok, a w różnych miesiącach możesz mieć dni relatywnie ciepłe lub zimne. Ma to znaczenie np. jeśli chodzi o czas, w jakim takie mieszkanie się nagrzewa lub wychładza. Sprawy może i drobne, ale jednak moim zdaniem są różnice.

plaszak

Postautor: plaszak » 29 gru 2024, 16:45

Co ciekawe, ściany z żelbetu są chyba nieco droższe od stawianych z pustaków, przynajmniej tak było jakiś czas temu.

wojdyla1980

Postautor: wojdyla1980 » 29 gru 2024, 16:51

plaszak pisze:
wojdyla1980 pisze:W nowożytnych budynkach warunki wilgotnościowe reguluje wentylacja, warunki cieplne to w głównej mierze ocieplenie elewacji, suma sumarum żelbet jest dobrym materiałem

Wiesz, myślę, że co do zasady masz rację, ale ja widziałem różnicę, jak pracują np. z temperaturą różne materiały budowlane. Sezon grzewczy nie trwa cały rok, a w różnych miesiącach możesz mieć dni relatywnie ciepłe lub zimne. Ma to znaczenie np. jeśli chodzi o czas, w jakim takie mieszkanie się nagrzewa lub wychładza. Sprawy może i drobne, ale jednak moim zdaniem są różnice.

Dywagacje na ten temat przy w połowie przeszklonej ścianie są kompletnie bez sensu, parametry szyb to inny rząd wielkosci ; )

plaszak

Postautor: plaszak » 29 gru 2024, 16:59

wojdyla1980 pisze:Dywagacje na ten temat przy w połowie przeszklonej ścianie są kompletnie bez sensu, parametry szyb to inny rząd wielkosci ;)

No tu pełna zgoda, jeśli praktycznie całą ścianę masz przeszkloną, to dyskusja o tym z czego ona jest, powinna się sprowadzać do tego, że ze szkła w dużej mierze - pewnie okna 3-szybowe przynajmniej. Ciekawe swoją droga, jak wyjdzie ten budynek finalnie i który będzie lepiej wyglądał z tych, powstających wzdłuż Portowej.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”