Apartamenty Park Matecznego Kraków od Dom Development - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
humbak

Re: Apartamenty Park Matecznego Kraków od Dom Development - opinie na forum

Postautor: humbak » 05 lut 2025, 9:25

humbak pisze:
jak myślisz, od którego piętra balkon nad garażem/otworem wentylacyjnym przestaje mieć znaczenie?

a przy okazji czymozesz mnie oświecić i odpowiedzieć na to pytanie? a przynajmniej jak Twoja teoria to definiuje?

@sackon - podbijam pytanie, dołączam też pomocny zrzut ekranu na którym możesz mnie oświecić i wyjaśnić od którego piętra przestaje mieć znaczenie (...) dziura na system oddymiania w garażu

Obrazek

DanielJames

Postautor: DanielJames » 05 lut 2025, 13:13

humbak pisze:
DanielJames pisze:Spokojnie 7-10 procent rabatu można dostać bo im słabo sprzedaż idzie

no pytanie od jakich cen wyjsciowych - czy tych co byly jak startowali w zeszlym roku czy dzis sobie dalej podniesli ceny ofertowe (bo wszystko musi rosnac i takie musi byc wrazenie) i tez podniesli rabaty by klient myslal, ze zyskuje wiecej (strategia murapol mateczniq)

jak startowali to podobno rabaty byly max 3%, pod koniec roku rabaty 5%, ale tez od wyzszej ceny - sumarycznie chyba dawalo to efektywnie minimalna obnizke czyli jakby dolozyli 1% do poczatkowych 3%
pytanie jak porownac dzisiejsze ceny ofertowe z latem 2024 kiedy startowali, i czy nie okazuje sie ze dzis 7-10% rabatu (choc 10% to wydaje sie duzo i troche watpie ze az tyle) daje efektywnie zblizona cene za m2, a jedyna roznica jest w marketingu i psychologii sprzedazy, i mysle ze tylko dlatego te ceny sa ukrywane by rozne trackery ofert nie generowaly historii zmian cen

osobiscie uwazam, ze lepsze mieszkania juz sie sprzedaly (a przynajmniej ja dzis nie widze dla siebie takiego ktore bym tam chcial dla siebie kupic) i mialy wziecie, to chyba naturalne ze na poczatku sa mniejsze rabaty bo i lepsza oferta, jest tez badanie rynku i szukanie sufitu
dzis zostaly z mojej perspektywy gorsze mieszkania (choc oczywiscie to subiektywne i komus innemu totalnei moga spasowac) wiec nie zdziwie sie jesli beda dawac wieksze rabaty - jak komus pasuja te wolne i ceny robia sie lepsze to chyba nie ma co narzekac

dziwie sie jedynie tym co sie martwia, ze sprzedaz im kiepsko idzie - no to ich problem chyba co nie? jako nabywca jedynie bym sie martwil tym, ze jak bedzie dlugo sprzedaz to pozniej tez dlugo grube, meczace remonty sie beda ciagnac

Ceny startowały od około 17 tysięcy za metr kwadratowy mówię o tych małych potem szybko podnieśli ceny a potem jeszcze bardziej podnieśli ceny i teraz dają obniżki ale to i tak dużo więcej w stosunku do cen z jakimi startowali. Jestem ciekawy czy złapali kogoś na np cenę 22.4 za metr jaka jest teraz przy mniejszych 2 pokojowych mieszkaniach. Trochę taki bazar arabski jak ktoś chyba napisał że wiadomo że trzeba się targować. Trochę to dziwne że tak podnosili ceny licząc na co ?

Teraz ukryli ceny które wcześniej były dostępne na stronie!

Skończył się kredyt 2 procent i skończyły się kolejki ludzi którzy się mogli na to załapać tutaj ceny są takie że i tak nie było ludzi którzy mogliby skorzystać z tego programu. Co innego na takim Prokocimiu np od Startu gdzie ustawiały się kolejki kredytowiczow.
W okolicy mamy
Mateczniq
La vie od imperiala
i jakąś druga inwestycje na lagiewnickiej
Przy Bonarce od henniger
Oczywiście dom development ma najlepszą lokalizację ewentualnie przy Bonarce jest niezła inwestycyjne ale
jest duża konkurencja z niższymi cenami i jest w czym wybrać.

PepsiCola85

Postautor: PepsiCola85 » 05 lut 2025, 18:30

misgos pisze:
PepsiCola85 pisze:Nie ma sensu błagać o coś. Przede wszystkim jestem klientem, po co mam tracić czas, żeby Dom Development sprzedawał mieszkania z zyskiem? Niech się trochę bardziej postarają. Inaczej okazuje się, że np. mam 850 tys. i podoba mi się mieszkanie 3-pokojowe - 7 rozkładów. Na przykład pójdę do nich i wynegocjuję cenę z 1 mln 150 tys. na 1 mln. Po co idę, skoro i tak mam za mało, żeby je kupić? To strata czasu, a rząd powinien karać deweloperów za takie zmowy w celu ukrycia ceny.

To pytasz o mieszkanie, które cię interesuje i podają cenę. Albo podajesz budżet i czy coś w nim mają. Jeżeli cena ci nie odpowiada/nie zaoferują nic w podanym budżecie to nie kupujesz - nie rozumiem w czym masz problem?
Wam się chyba wydaje, że jak deweloperzy będą od razu podawać ceny to one jakoś magicznie spadną. :)

Prawdopodobnie nigdy nie kupowałeś mieszkania na rynku pierwotnym. O jakich spadkach cen mówisz? Czy ja napisałem o spadkach cen? Nie, po co kłamać? Napisałem, że interesuje mnie 12 budów na rynku, z których wszystkie pokrywają ceny. Muszę iść na każdą z nich, żeby dowiedzieć się jaka jest cena za konkretne mieszkanie, a mija pół roku i wszystkie te mieszkania są dostępne, ale znowu z ukrytymi cenami. Znowu trzeba chodzić i pytać o cenę.

Myślę, że rząd powinien zająć się deweloperami w kwestii ukrywania cen. Najprawdopodobniej istnieje zmowa deweloperów.

humbak

Postautor: humbak » 05 lut 2025, 19:17

DanielJames pisze:Teraz ukryli ceny które wcześniej były dostępne na stronie!

oni nigdy nie pokazywali cena na stronie, tylko oferty promocyjne ktore maja swoj jakis termin waznosci, albo ktos z nich korzysta (albo takie ma to tylko wrazenie generowac)

DanielJames pisze:Skończył się kredyt 2 procent i skończyły się kolejki ludzi którzy się mogli na to załapać tutaj ceny są takie że i tak nie było ludzi którzy mogliby skorzystać z tego programu.

wystartowali dlugo po tym jak kredyt 2% sie skonczyl wiec tu w ogole ten program nie mial wplywu na sprzedaz (no chyba ze robili jakies wewnetrzne przedsprzedaze dlugo przed oficjalnym startem)

DanielJames pisze:W okolicy mamy
Mateczniq
La vie od imperiala
i jakąś druga inwestycje na lagiewnickiej
Przy Bonarce od henniger
Oczywiście dom development ma najlepszą lokalizację ewentualnie przy Bonarce jest niezła inwestycyjne ale
jest duża konkurencja z niższymi cenami i jest w czym wybrać.

jeszcze jest budrem w okolicy
budrem.pl/inwestycje/inwestycja/kapelanka-pychowicka
i chyba wakom obok niego
a ta druga inwestycja na lagiewnickiej to novymateczny.pl

tez uwazam ze z aktualnie dostepnych ofert lokalizacyjnie DOMD to najlepsza opcja w tej okolicy (lokalizacyjnie duzo lepsza niz przy podobnych, choc teraz moze ciut nizszych cenach na lagiewnickiej), pytanie jaka finalnie bedzie tu jakosc, ale obstawiam ze lepiej niz na mateczniq

byc moze beda dla mnie 2 lepsze opcje w okolicy, ale poki co to melodia nieodleglej i pewnie bardziej odleglej przyszlosci

DanielJames

Postautor: DanielJames » 05 lut 2025, 20:00

Poziom wykończenia części wspólnych klatek korytarzy ma być całkiem niezły lokalizacyjnie na pewno jest to dużo lepiej niż łagiewnicka która jest syfiasta zakorkowana trudno stamtąd wyjechać i jest daleko do przystanku.
Natomiast ceny są i tak przesadzone i uważam że to powinno kosztować okolo 15 tysięcy za metr a nie prawie 20 albo więcej za kawalerkę.

latarnik

Postautor: latarnik » 05 lut 2025, 20:34

Co do cen to na forum wielokrotnie pojawiała się informacja że są one dostępne publicznie

Co do inwestycji w okolicy to są również planowane kolejne etapy a także po drugiej stronie kanału wilgi buduje się ogromna inwestycja. Wiewiórki na mieście twierdzą że inwestor planuje zmienić przeznaczenie inwestycji z hotelowej do mieszkalnej.

Inna sprawa jest tak że w okolicy może się zrobić bardzo tłoczno.

Nowy

Postautor: Nowy » 06 lut 2025, 12:19

Ludzie, kolejny wątek zaczyna odchodzić od tematu. Przez kilka osób to forum robi się coraz mniej funkcjonalne.

emocjonalny

Postautor: emocjonalny » 16 lut 2025, 16:09

Czy sa tu jacyś co kupili, a nie wypisujący co ciągle kupują albo dlaczego nie kupią? Nie kupujecie to nie marnujcie czasu swojego chociażby.

Czy wiecie jaki jest pomysł na ten frontowy budynek naprzeciwko parkingu może?

Co do cen to można było kupić 55m z rabatem 4-5% co dawało około 18 100 zł za metr i wtedy dało się wybrać co się chciało praktycznie. Możecie sobie narzekać, ale co najlepsze już się sprzedało i nie widzę powodu żeby Dom Development musiał się spinać o ceny z prostego powodu:

Budynki C i E już sa na zero o ile nie są zarobione patrząc po ilości pozostałych mieszkań.
Budynek A też wygląda, że już jest na 0 o ile zaraz nie będzie.
Budynki B i D - najwyższe piętra czyli to co najdroższe praktycznie wyprzedane na full

Co może zrobić Dom Dev teraz? Czekać. Czekać, aż w innych inwestycjach dookoła też wyprzedadzą to co najlepsze po dobrych cenach i zostanie chłam. Wtedy ludzie będą się rzucać na mniejsze zło. "A bo to w parku", "a tu przystanek i biedra 5 metrów bliżej". Program rządowy? Proszę bardzo. Też chętnie się zarobią - albo rządz zmrozi ceny na tym co jest teraz - bo topka deweloperow, ktora rzadzi w duzych miastach ma na tyle hajsu żeby poczekać w spokoju.
Do tego macie ludzi, którzy nie chcą płacić za wynajem tylko w końcu spłacać swoje. Wygrzebią wkład i powoli będą brać co jest.

Ludzie wszystkie powody przeciwko, które piszecie o tym osiedlu i wszystkie narzekania na ceny i smród wody z pijalni. Widać, że:

-nie oglądaliście okolicy NA ŻYWO,
-nie byliście w biurze sprzedaży i nie macie pojęcia jaka jest atmosfera na każdym etapie sprzedaży osiedla.

Wracajcie do jaskini i dajcie się ponacieszać oczekującym odbiorcom, na to co czeka ich fajnego w Q1 2026 :) :) :) :)

Każdy kto kupił mieszkanie na tym osiedlu: Bardzo dobry wybór. Gratuluję, że Twoje finanse pozwoliły Ci zdobyć nieruchomość, których będzie coraz mniej w tym mieście o takiej lokalizacji. Jeśli masz chwile zwątpienia, to popatrz na otodom kilka razy do roku i poszukaj sobie mieszkanka na sprzedaż: Kapelanka 6a, Kobierzyńska 22 albo nieprzepłacone Zabłocie, a następnie przeczytaj te pierwsze posty jak ktoś pisze, że 55dB w Parku Zdrojowym urywa głowę albo zawiewa z pijalni wód gorzej niż z kosza na śmieci w kuchni :lol: Tak dokładnie. Wygrałeś/łaś. Oni nie. Oni tylko tu piszą. 8-)

humbak

Postautor: humbak » 16 lut 2025, 17:57

emocjonalny pisze:Czy wiecie jaki jest pomysł na ten frontowy budynek naprzeciwko parkingu może?

Nie slyszalem o konkretach na finalna wersje, ale z tego co widzialem kiedys w pierwotnym planie to ma to byc budynek uslugowy (restauracja + cos wiecej) - kiedys mialo to byc prostym, prostokątnym, dwupoziomowym budynkiem, ale teraz na rzutach od DOMD wyglada jakby to bylo cos bardziej rozbudowanego. Z tego co slyszalem to nie bedzie realizowane przez DOMD, a inny podmiot.

emocjonalny pisze:Co do cen to można było kupić 55m z rabatem 4-5% co dawało około 18 100 zł za metr i wtedy dało się wybrać co się chciało praktycznie. Możecie sobie narzekać, ale co najlepsze już się sprzedało i nie widzę powodu żeby Dom Development musiał się spinać o ceny z prostego powodu:

mowisz o starcie z A/B/C bodajże w czerwcu czy jak wystartowalo D i E? z tego co wiem to 4-5% było po starcie D i E, na samym początku niby 2-3%
pisalem dokladnie to samo i też uwazam, ze te lepsze mieszkania juz sie sprzedaly (mam na mysli te wieksze mieszkania, min 3 pokojowe)
mysle ze gdyby mieli wiecej lepszych ukladowo mieszkan to by sie tez sprzedaly, problem w tym, ze oni odziedziczyli projekt i pozwolenie na budowe od innego dewelopera i chyba jedyne co zmienili to elewacja.

emocjonalny pisze:Co może zrobić Dom Dev teraz? Czekać. Czekać, aż w innych inwestycjach dookoła też wyprzedadzą to co najlepsze po dobrych cenach i zostanie chłam.

no jest jeszcze na co czekac - na min 2 inwestycje bardzo blisko z troche lepsza bo dalej od konopnickiej/wadowickiej. Co prawda 3 etap lokum siesty to nie wiem kiedy powstanie, ale druga opcja tuz za rogiem (i nie mowie o ostatnim budynku murapol mateczniq), ale zakladam ze ceny beda jeszcze wyzsze niz na DOMD (choc rynek sprzyja lekkiemu ochlodzeniu cen)

emocjonalny pisze:Ludzie wszystkie powody przeciwko, które piszecie o tym osiedlu i wszystkie narzekania na ceny i smród wody z pijalni. Widać, że:

kto narzekal na smód wody z pijalni? jesli tak to chyba coś przegapiłem, ale to ciekawostka bo bywam czesto w okolicy i nie kojarze tego problemu
ale popatrzmy obiektywnie: moze w lecie jak sa liscie na drzewach to troche to wycisza, ale jesien/zima to nie bedzie to oaza spokoju, i nie mowie tu nawet o szumie, a o motorach startujacych na zielonym, piszczacych klockach hamulcowych na czerwonym (bonusowo pył z klocków, który jest istotnym składnikiem smogu) czy okazjonalne nocne wyścigi.
Nie kupuje teorii o idealnej lokalizacji, ale akurat biorac pod uwage szereg czynnikow miesci sie w moich granicach akceptacji.

latarnik

Postautor: latarnik » 16 lut 2025, 18:01

emocjonalny pisze:Czy sa tu jacyś co kupili, a nie wypisujący co ciągle kupują albo dlaczego nie kupią? Nie kupujecie to nie marnujcie czasu swojego chociażby.

Czy wiecie jaki jest pomysł na ten frontowy budynek naprzeciwko parkingu może?

Co do cen to można było kupić 55m z rabatem 4-5% co dawało około 18 100 zł za metr i wtedy dało się wybrać co się chciało praktycznie. Możecie sobie narzekać, ale co najlepsze już się sprzedało i nie widzę powodu żeby Dom Development musiał się spinać o ceny z prostego powodu:

Budynki C i E już sa na zero o ile nie są zarobione patrząc po ilości pozostałych mieszkań.
Budynek A też wygląda, że już jest na 0 o ile zaraz nie będzie.
Budynki B i D - najwyższe piętra czyli to co najdroższe praktycznie wyprzedane na full

Co może zrobić Dom Dev teraz? Czekać. Czekać, aż w innych inwestycjach dookoła też wyprzedadzą to co najlepsze po dobrych cenach i zostanie chłam. Wtedy ludzie będą się rzucać na mniejsze zło. "A bo to w parku", "a tu przystanek i biedra 5 metrów bliżej". Program rządowy? Proszę bardzo. Też chętnie się zarobią - albo rządz zmrozi ceny na tym co jest teraz - bo topka deweloperow, ktora rzadzi w duzych miastach ma na tyle hajsu żeby poczekać w spokoju.
Do tego macie ludzi, którzy nie chcą płacić za wynajem tylko w końcu spłacać swoje. Wygrzebią wkład i powoli będą brać co jest.

Ludzie wszystkie powody przeciwko, które piszecie o tym osiedlu i wszystkie narzekania na ceny i smród wody z pijalni. Widać, że:

-nie oglądaliście okolicy NA ŻYWO,
-nie byliście w biurze sprzedaży i nie macie pojęcia jaka jest atmosfera na każdym etapie sprzedaży osiedla.

Wracajcie do jaskini i dajcie się ponacieszać oczekującym odbiorcom, na to co czeka ich fajnego w Q1 2026 :) :) :) :)

Każdy kto kupił mieszkanie na tym osiedlu: Bardzo dobry wybór. Gratuluję, że Twoje finanse pozwoliły Ci zdobyć nieruchomość, których będzie coraz mniej w tym mieście o takiej lokalizacji. Jeśli masz chwile zwątpienia, to popatrz na otodom kilka razy do roku i poszukaj sobie mieszkanka na sprzedaż: Kapelanka 6a, Kobierzyńska 22 albo nieprzepłacone Zabłocie, a następnie przeczytaj te pierwsze posty jak ktoś pisze, że 55dB w Parku Zdrojowym urywa głowę albo zawiewa z pijalni wód gorzej niż z kosza na śmieci w kuchni :lol: Tak dokładnie. Wygrałeś/łaś. Oni nie. Oni tylko tu piszą. 8-)

To podsumujmy fakty: w połowie stycznia było wolnych 206 mieszkań. W połowie lutego mamy 200 mieszkań. Wynik znacząco się poprawił ale wciąż jeśli będą sprzedawać się w takim tempie to obecne budynki zostaną sprzedane za 33 miesiące czyli około 3 lata. A kolejne etapy inwestycji już w drodze. Dodatkowo tak jak uzytwkownik podkreśli układy mieszkań które pozostały są bardzo słabe. Było już i tym mowa na forum i ktoś wspominał że to nie wina DD tylko kogoś od kogo odkupili projekt ale faktem jest że mieszkanie w którym niefunkcjonalne przedpokoje zajmuje tak dużo miejsca to bardzo poważny błąd inwestycji.

Weźmy przykład takiego mieszkania: B34. Na 73 metrowe mieszkanie jest 9.5 metrowy hol który przez swoj projekt nie doda mieszkaniu żadnej użytkowej waettosci. kto zapłaci 150 000 za taki wynalazki
Ostatnio zmieniony 16 lut 2025, 18:13 przez latarnik, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”