Szczęśliwy Dom (Kraków / Zabłocie) od Casa Feliz Portowa - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
borja_sv

Re: Szczęśliwy Dom (Kraków / Zabłocie) od Casa Feliz Portowa - opinie na forum

Postautor: borja_sv » 08 lut 2025, 7:14

Co sądzisz o tym mieszkaniu od strony północnej?
Czy orientacja południowa byłaby lepsza?

Teoretycznie widok jest dobry na północ i wschód. Na zachodzie będą mieszkania Chemodubowej.

Obawiam się, że drugie piętro nie będzie wystarczającej wysokości.

Obrazek

tomekl007

Postautor: tomekl007 » 08 lut 2025, 9:14

Na takiej powierzchni bez problemu powinny się zmieścić 3 sypialnie. Ale to zależy już od priorytetów (większy salon vs większa sypialnia)

borja_sv

Postautor: borja_sv » 08 lut 2025, 9:41

tomekl007 pisze:Na takiej powierzchni bez problemu powinny się zmieścić 3 sypialnie. Ale to zależy już od priorytetów (większy salon vs większa sypialnia)

Nie sądzisz, że mieszkanie zwrócone na północny zachód będzie miało mało światła i będzie zimno?

StachuCapan

Postautor: StachuCapan » 08 lut 2025, 14:06

Wziąłbym też pod uwagę, że na zachodniej stronie działki są gigantyczne drzewa, które będą zabierać bardzo dużo światła po południu. Z tego powodu odrzuciłem finalnie tę inwestycję.

borja_sv

Postautor: borja_sv » 09 lut 2025, 8:47

StachuCapan pisze:Wziąłbym też pod uwagę, że na zachodniej stronie działki są gigantyczne drzewa, które będą zabierać bardzo dużo światła po południu. Z tego powodu odrzuciłem finalnie tę inwestycję.

Czy te drzewa mają wysokość szóstego piętra czy mniej?
Czy ma Pan na myśli drzewa pomiędzy tą budową a przyszłymi blokami Chemodubowej?

StachuCapan

Postautor: StachuCapan » 10 lut 2025, 18:13

borja_sv pisze:
StachuCapan pisze:Wziąłbym też pod uwagę, że na zachodniej stronie działki są gigantyczne drzewa, które będą zabierać bardzo dużo światła po południu. Z tego powodu odrzuciłem finalnie tę inwestycję.

Czy te drzewa mają wysokość szóstego piętra czy mniej?
Czy ma Pan na myśli drzewa pomiędzy tą budową a przyszłymi blokami Chemodubowej?

Tak, dokładnie, te od Chemobudowy. Dokładnie oglądałem ten blok na żywo i jak na moje oko te drzewa sięgają do najwyższego piętra budynku, a przecież będą dalej rosły. Moim zdaniem w tych mieszkaniach będzie ciemno. Jeszcze jeśli wziąć pod uwagę niską wysokość Słońca późną jesienią, w zimie i wczesną wiosną, to w mieszkaniu będzie trzeba cały czas świecić światło. Dodatkowo, północna strona będzie doświetlona może przez kilka dni w roku, a to zdecydowanie za krótko, żeby zapobiegać rozwoju brzydkich porostów na północnej ścianie. Jak dla mnie cena w stosunku do ryzyka jest za wysoka.

StachuCapan

Postautor: StachuCapan » 10 lut 2025, 18:23

borja_sv pisze:Witam,

czy ktoś może mi powiedzieć jaki plan jest ustalony dla terenu który zaznaczyłem na czerwono? Czy nadal będzie to obszar sadów, czy też sytuacja ta może się w przyszłości zmienić?

Obrazek

O, ten temat też sprawdzałem. Ten teren to Rodzinne Ogródki Działowe (ROD). Na ten moment nie ma planów budoawnia tam inwestycji, ale temat RODów w ostatnich latach stał się dość mocno niepewny. Przy dobrych wiatrach będą stały przez następną dekadę i ich nie ruszy, a przy złych wiatrach lada chwila miasto może zdecydować, że ten teren będzie przeznaczony na inwestycje - szczególnie, że działki blisko zabłocia są bardzo atrakcyjne dla deweloperów. Byłem tam na spacerze jak oglądałem działkę Casy Feliz i zagadałem dwóch seniorów. Jeden mówił, że nie ruszą, ale drugi miał obawy. Także moim zdaniem jedna wielka niewiadoma. A tutaj przykładowy link o sytuacji RODów:
https://www.money.pl/gospodarka/dzialkowicze-w-potrzasku-apeluja-do-rzadu-6986834753272576a.html

The_bill

Postautor: The_bill » 10 lut 2025, 18:38

@StachuCapan a jak tak dokładnie badałeś to może wiesz czy coś ma się dziać z tymi halami na południowy wschód (między innymi to co jest oznaczone jako 'Jajco' na mapie od kolegi wyżej)?

Wg planu zagospodarowania, ma tam przechodzić droga łącząca się z tą idącą do Casa Feliz, ale nie jestem przekonany czy te hale zamierzają się zwijać szybko

StachuCapan

Postautor: StachuCapan » 10 lut 2025, 18:43

The_bill pisze:@StachuCapan a jak tak dokładnie badałeś to może wiesz czy coś ma się dziać z tymi halami na południowy wschód (między innymi to co jest oznaczone jako 'Jajco' na mapie od kolegi wyżej)?

Wg planu zagospodarowania, ma tam przechodzić droga łącząca się z tą idącą do Casa Feliz, ale nie jestem przekonany czy te hale zamierzają się zwijać szybko

Te, gdzie jest "jajco" są oznaczone na geoportalu jako zabudowa usługowa i nie znalazłem żadnych informacji, jakoby to miało się zmienić w najbliższym czasie. Ciekawiej jest natomiast w kwestii tych hal, gdzie jest napisane "AutoChronowski" - podobno toczy się wobec nich postępowanie upadłościowe, co może sugerować, że w niedługim czasie jakiś deweloper będzie chciał przejąć ten teren i postawić tam blok.

The_bill

Postautor: The_bill » 10 lut 2025, 18:49

Dzięki, to podobne informację też udało się mi znaleźć. No cóż, dla mnie lepszy tak czy inaczej kolejny blok niż rozlatujące się warsztaty :D

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”