Szczęśliwy Dom (Kraków / Zabłocie) od Casa Feliz Portowa - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
raffi

Re: Szczęśliwy Dom (Kraków / Zabłocie) od Casa Feliz Portowa - opinie na forum

Postautor: raffi » 11 mar 2025, 23:20

KlientS pisze:
The_bill pisze:Póki co widok na zachód całkiem przyjemny, mam nadzieję, że Chemobudowa zmieni trochę plany i nie zawalą całego terenu 7 piętrowymi klocami

Fajnie to całkiem wygląda, choć na to, że Chemobudowa oszczędzi tam jakieś miejsce, to bym nie liczył. Ostatnio poszło trochę drzew na ich terenie pod topór, więc pewnie się przygotowują.

Niby w planie zagospodarowania te duże drzewa blisko blisko działki są w "pasie zieleni zagospodarowanej" (przynajmniej tak by się wydawało). Ale czy to je jakkolwiek chroni - pewnie nie :cry:

The_bill

Postautor: The_bill » 12 mar 2025, 23:42

raffi pisze:Mogę zapytać jak udało się wejść? Da się jakoś umówić z deweloperem ? Może masz jakieś zdjęcie z balkonu/okien bliżej południowej strony? Byłbym wdzięczny jakbyś mógł wrzucić :D

Nie wiem czy się da tak o, my akurat mieliśmy możliwość ze względu na zamówione zmiany lokatorskie, które chcieliśmy obejrzeć :D

Obrazek

Co do działek Chemobudowy, to że to zabudują to nie wątpię, ale mam jednak nadzieję że chociaż trochę zmienią ten pierwotny projekt i powstanie osiedle z blokami w różnych rozmiarach i układach, a nie kopiuj - wklej. Nie mówiąc już o tym, że na rynek wjechał niedawno ten wielki 'niby' akademik, więc podaż mieszkań na Zabłociu znacznie rośnie

raffi

Postautor: raffi » 13 mar 2025, 0:05

Super dzięki wielkie nie wydaje się tak źle. A to raczej się nie załapie na pre-ogladanie w takim razie. A coś co obrazuje bliskość tego zachodnio-poludniowego narożnika? Zastanawiam się jak tam finalnie wizualnie wyjdzie ta bliskość resi

The_bill

Postautor: The_bill » 17 mar 2025, 17:52

raffi pisze:Super dzięki wielkie nie wydaje się tak źle. A to raczej się nie załapie na pre-ogladanie w takim razie. A coś co obrazuje bliskość tego zachodnio-poludniowego narożnika? Zastanawiam się jak tam finalnie wizualnie wyjdzie ta bliskość resi

Sprawdziłem, ale nie mam nic co to dobrze obrazuje, ale moje odczucia ogólnie były takie, że nie ma się wrażenia jakby Resi przesłaniało cały świat, odległość jest niewielka, ale zarazem na tyle duża, że to nie przeszkadza - a przynajmniej wyżej, bo niżej (piętra 1-3) to jest szansa, że będzie trochę zacienione. No ale to moje subiektywne spostrzeżenia :D

raffi

Postautor: raffi » 17 mar 2025, 19:00

The_bill pisze:
raffi pisze:Super dzięki wielkie nie wydaje się tak źle. A to raczej się nie załapie na pre-ogladanie w takim razie. A coś co obrazuje bliskość tego zachodnio-poludniowego narożnika? Zastanawiam się jak tam finalnie wizualnie wyjdzie ta bliskość resi

Sprawdziłem, ale nie mam nic co to dobrze obrazuje, ale moje odczucia ogólnie były takie, że nie ma się wrażenia jakby Resi przesłaniało cały świat, odległość jest niewielka, ale zarazem na tyle duża, że to nie przeszkadza - a przynajmniej wyżej, bo niżej (piętra 1-3) to jest szansa, że będzie trochę zacienione. No ale to moje subiektywne spostrzeżenia :D

Super dzięki wielkie no ja niestety 3 piętrowiec ale nie brzmi to źle to twojego opisu i tak :D

borja_sv

Postautor: borja_sv » 20 mar 2025, 11:28

The_bill pisze:
raffi pisze:Mogę zapytać jak udało się wejść? Da się jakoś umówić z deweloperem ? Może masz jakieś zdjęcie z balkonu/okien bliżej południowej strony? Byłbym wdzięczny jakbyś mógł wrzucić :D

Nie wiem czy się da tak o, my akurat mieliśmy możliwość ze względu na zamówione zmiany lokatorskie, które chcieliśmy obejrzeć :D

Obrazek

Co do działek Chemobudowy, to że to zabudują to nie wątpię, ale mam jednak nadzieję że chociaż trochę zmienią ten pierwotny projekt i powstanie osiedle z blokami w różnych rozmiarach i układach, a nie kopiuj - wklej. Nie mówiąc już o tym, że na rynek wjechał niedawno ten wielki 'niby' akademik, więc podaż mieszkań na Zabłociu znacznie rośnie

Witam, z jakiej wysokości są robione te zdjęcia, czy to szóste czy siódme piętro? Dziękuję

The_bill

Postautor: The_bill » 23 mar 2025, 21:32

6 piętro

KlientS

Postautor: KlientS » 06 maja 2025, 13:42

raffi pisze:Niby w planie zagospodarowania te duże drzewa blisko blisko działki są w "pasie zieleni zagospodarowanej" (przynajmniej tak by się wydawało). Ale czy to je jakkolwiek chroni - pewnie nie

Skorą są w planie zagospodarowania wskazane jako zieleń, to nie powinno być większej presji na ich wycinkę, o ile są zdrowe i nie będą przeszkadzały w dalszej zabudowie. Warto zajrzeć do opisowej części MPZP i zobaczyć, co jest zapisane dla takich pasów zieleni zagospodarowanej. Ale zawsze coś takiego lepiej mieć na osiedlu, niż nie mieć.

KlientS

Postautor: KlientS » 06 maja 2025, 13:45

I ciekawostka dot. tej inwestycji, z tego, co wiedzę, to zeszły wszystkie duże mieszkania na 4 pokojoje, a zostały 3, 2 i jednopokojowe nadal są dostępne w dosyć dużej liczbie. Ciekawe, czy to odwrócenie jakiegoś trendu, czyli że gorzej schodzą małe mieszkania "inwestycyjne", a powodzeniem ciągle cieszą się większe mieszkania, dla większej liczby osób.

chce dobrze mieszkac

Postautor: chce dobrze mieszkac » 21 maja 2025, 18:16

Kilka interesujących wizualizacji danych na temat tego, ile sprzedano mieszkań w zestawieniu z liczbą pozostałych, i tak dalej ;)

https://g.co/gemini/share/11cc53c77729

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”