Osiedle EccoPanorama od PM Development - Wieliczka / Czarnochowice

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Konrado0

Osiedle EccoPanorama od PM Development - Wieliczka / Czarnochowice

Postautor: Konrado0 » 20 mar 2025, 13:01

Osiedle EccoPanorama - patodeweloperka - od dewelopera Paweł Mleko (PM Development) buduje się w Czarnochowicach - Wieliczce, przy granicy z Krakowskim Bieżanowem.
Na pierwszy rzut oka, wchodząc na Otodom czytamy na jednym z wielu ogłoszeń dewelopera "Ecco Panorama zakłada budowę dwóch 5-kondygnacyjnych budynków o wysokim standardzie wykończenia. Inwestycja powstaje przy ul. Długiej w Czarnochowicach (gmina Wieliczka), w spokojnej, cichej okolicy...".
Link do ogłoszenia: otodom.pl/pl/oferta/3-pokojowe-mieszkanie-57m2-balkon-ID4ulTn

Kiedy chcemy czegoś więcej dowiedzieć się o budowie osiedla i "dwóch bloków", wchodząc na stronę Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego, czytamy: Budowa budynków mieszalnych wielorodzinnych A,B,C,D,E,F,G,H,I,J,K,L,M,N oraz 1 budynku mieszkalnego wielorodzinnego z usługami w parterze i 1 budynku nadziemnego garażu dwupoziomowego z parkingiem na dachu - co łącznie daje 16 bloków + wielopoziomowy parking.

Bloki ustawione jeden za drugim, tak że można podać rękę sąsiadowi.
Udogodnienia dla mieszkańców? Tak, jeden mini plac zabaw między blokami, powstały na 1 etapie inwestycji + sklep żabka.
Deweloper zadeklarował także budowę chodnika i oświetlenia drogi - 24 miesiące po zakończonej inwestycji ! (za 10-15 lat? czy do pierwszego tragicznego wypadku z udziałem pieszego?)
Okolica coraz bardziej ruchliwa, brak chodnika, oświetlenia, kolejne bloki budujące się w okolicy...
W okolicy powstało osiedle Wieliczka Park/Prasołki/Verde, zaraz Śnieżka odda kolejne 3 bloki "Złocień II", na przeciwko buduje się "Nova Wieliczka" - 5 bloków.

Wizyta w biurze sprzedaży także pozostawia wiele do życzenia...
Pani prowadząca biuro odmówiła zrobienia zdjęcia planu całej inwestycji (celem zastanowienia się na spokojnie, dokonanie spokojnego wyboru potencjalnego mieszkania w bloku) krzycząc do mnie: "Jakim prawem w ogóle pytam o takie rzeczy, nie można nigdzie uwieczniać takich dokumentów, są one jedynie do wglądu w biurze sprzedaży". Kiedy wyjaśniłem że jeśli nie jest mi dane przedstawienie mojej żonie planów osiedla i na spokojnie zastanowienia się nad zakupem oraz że w takiej sytuacji nie jestem zainteresowany mieszkaniem na tej inwestycji, nazywając ją wprost - patodeweloperką, usłyszałem: "to dobrze, nie nadaje się pan do mieszkania w społeczności osiedli, jeśli przeszkadza panu sąsiedztwo to dla pana przeznaczony jest tylko domek w Bieszczadach na odludziu z dala od cywilizacji..". Zamurowało mnie...

Link do inwestycji: pmdevelopment.pl/pl/ecco-panorama/o-inwestycji.html

Spotkaliście się kiedyś z takim zachowaniem pracownika biura sprzedaży? Czy deweloper też wam odmówił "uwiecznienia" planów osiedla i na spokojnie zastanowienie się który blok i mieszkanie wybrać?

Obrazek
Budowa 1 etapu EccoPanoramy

Stefan1005

Re: Osiedle EccoPanorama od PM Development - Wieliczka/Czarnochowice

Postautor: Stefan1005 » 20 mar 2025, 16:22

Poziom cen chyba dość wysoki w tej inwestycji.. biorąc pod uwagę okolice przypominającą przytoczony "domek w Bieszczadach".
W sumie jestem zaskoczony, że aż tyle już sprzedanych :? .

Konrado0

Postautor: Konrado0 » 20 mar 2025, 16:37

Większość mieszkań która widnieje na stronie jako "sprzedane" jest wystawiona na Otodom. Więc może to tylko chwyt że super się sprzedaje :)
Z pozdrowieniami dla mieszkańców bloku 1, którzy za oknem prócz drogi będą mieć na wyciągnięcie ręki... kabel energetyczny :)

ajanczyk

Postautor: ajanczyk » 20 mar 2025, 18:07

Też postanowiłam trochę pogrzebać i zastanawia mnie jedna rzecz - numery działek, podane na tablicy informacyjnej na zdjęciu, które wrzucił deweloper ( pmdevelopment.pl/pl/ecco-panorama/zdjecia-z-budowy.html ) nie istnieją. Tablica podaje działki o numerach 257, 269, 260/1, 260/2 i 269 o ile dobrze widzę. Tymczasem, na geoportalu wygląda to dla mnie tak, jakby budowa odbywała się na działce o numerze 519/2. Czy ktoś bardziej ogarnięty co do procedur mógłby mi wyjaśnić, z czego wynika zmiana numerów? Scalenie działek?

To, co napisał Konrado0 to oczywiście prawda, pozwolenia na budowę obejmują całą masę budynków, więc będziemy mieli dwa bloczki z ogłoszenia, upchane ciasno i otoczone innymi :D . Deweloper chyba jest niepoważny, że próbuje ukrywać informacje, które są powszechnie dostępne i chce robić z nich tajemnicę, żeby naciągnąć ludzi. Jestem całkiem pewna, że takie coś jest karalne (ale oczywiście nie w Polsce, w Polsce karalne jest udostępnianie informacji, które obnażają ściemę Pana Dewelopera).

Konrado0

Re: Osiedle EccoPanorama od PM Development - Wieliczka / Czarnochowice

Postautor: Konrado0 » 20 mar 2025, 22:34

Cały obszar "Pato-inwestycji" to kilkanaście działek 500.. (należących do Wieliczki) i 250... (należących do Czarnochowic). Zaznaczyłem na czerwono wszystkie skupiska. I może faktycznie "dwa bloki" na jednej działce powstaną, ale wokół niej jest jeszcze kilkanaście innych, na których też powstaną haha :D Marny chwyt dewelopera...

Obrazek

Konrado0

Postautor: Konrado0 » 21 mar 2025, 13:22

Wyobrażacie sobie na tym terenie 16 bloków + wielopoziomowyy parking między nimi, a jedyne udogodnienie dla mieszkańców to mini plac zabaw między tymi blokami? Blok jeden za drugim, a na ostatnim etapie, na dokładkę kolejne prostopadle do już powstałych...
Przykre że taka okolica nie jest wykorzystywana dla stworzenia "warunków" fajnego życia dla przyszłych mieszkańców, tylko liczy się kasa i żeby upchać jak najwięcej...

Obrazek

Konrado0

Postautor: Konrado0 » 21 mar 2025, 13:31

Za moich czasów na osiedlach stawiano trzepaki na dywany i sznurki na pranie, a współcześnie najwyższe piętra i balkony mają na wyciągniecie ręki ... kable energetyczne :)
Oczywiście pół żartem, pół serio, z tego co wiem deweloper nie ma zamiaru ich "usuwać" ani zmieniać ich położenia. Współczuję tylko przy silniejszym wietrze, kiedy drzewa i gałęzie będą się łamać z drzew na przeciwko i patrzeć jak tylko iskry polecą...
Ktoś w ogóle wydając decyzję na postawienie bloku bierze to pod uwagę?

Obrazek

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”