Dąbrowskiego Kraków / Archicom (Stare Podgórze) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
MarcinG

Re: Dąbrowskiego Kraków / Archicom (Stare Podgórze) - opinie na forum

Postautor: MarcinG » 15 lut 2025, 9:20

Nie wiem jak tam otoczenie na szaflarskiej, ale samo mieszkanie ma fajny układ. Komfortowe 4 pokoje. Dopytywałem jeszcze o jakieś na wyższej kondygnacji, ale już nie wygląda to dobrze — mieszkanie 70 kilka metrów to ewidentnie dwie kawalerki współdzielące wspólny wiatrołap, nieforemne do połączenia, co też pokazuje jaki jest główny target tej inwestycji chyba :)

Co do Dąbrowskiego, na konkurencyjnym forum widziałem fotki, że budynek D3 osiągnął już docelową wysokość.
Zastanawiało mnie ostatnio, jak on będzie zbudowany dziwnie. Bo mieszkania tam mają ekspozyccje na jedną stronę, a okna są zarówno od ogródków jak i od ulicy. Co oni tam wykombinowali??

realista

Postautor: realista » 15 lut 2025, 11:03

miastokaczek pisze:
realista pisze:
miastokaczek pisze:na szaflarskiej jest mala inwestycja w trakcie budowy. na parterze jest super mieszkanie 92m z ogrodem i układem. tanie nie jest ale na całym Podgórzu nic lepszego od roku nie widziałem. na kazdym portalu wisi ogloszenie z ceną 2m

piszesz to w ramach żartu czy na powaznie?
przecież to spacerniak spod celi, a nie ogród.

Skoro chyba 150 metrów ogródka przy bloku to spacerniak, to ile to jest spoko ? 10 arów?

nie chodziło mi o wielkość bo jest duży, tylko o studnię w jakiej się ten ogródek znajduje
prywatność jest tam zerowa i nie sądzę by przejemnie na takiej patelni pod okiem sąsiadów się tam przebywało

co w kontekście "najlepszego mieszkania od lat w tej okolicy" brzmi niepoważnie, tym bardziej za parę baniek

Withinbal

Postautor: Withinbal » 16 lut 2025, 18:30

MarcinG pisze:Widziałem! A przynajmniej jeden, na masarskiej. Fakt, ładne mieszkanie, tylko zależy mi na 3 niezależnych sypialniach oraz salonie z aneksem, który łącznie będzie miał nie mniej niż 30 metrów. O takie mieszkania niezwykle ciężko. Ale dzięki za trop — zacząłem filtrować nieco inaczej ogłoszenia, bo faktycznie, czasami w większym mieszkaniu, można wydzielić dodatkowy pokój z układu, który go nie przewidywał. Zawsze to jakieś dodatkowe opcje.

Co do Dąbrowskiego - do końca lutego będzie podobno decyzja wojewody (czy innego organu właściwego). No tylko co dalej? Bo przecież można się odwołać. A tymczasem niebawem stuknie rok od daty pierwotnego rozpoczęcia prac :cry:

Szukam również czegoś takiego - dla rodziny, 3 sypialnie. Widziałeś coś sensownego?

Awatar użytkownika
anubis⠀

Postautor: anubis⠀ » 20 mar 2025, 18:42

MargoK pisze:Widzę, że niektórzy tu na forum to tylko jakiś szum informacyjny praktykują, nie wnosząc żadnych konkretnych informacji.
Ja jestem zdania, że w okolicy nie ma interesujących mnie mieszkań a nie szukam od wczoraj:) więc jak najbardziej mam nadzieję na uzyskanie pozwolenia na budynek D1D2.

I jak te nadzieje, zmaterializowały się, czy mamy kolejny nowy termin nadziei?

Koniec lutego już minął, mamy koniec marca.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

MarcinG

Postautor: MarcinG » 25 mar 2025, 13:54

Wiadomo, ze nic nie wiadomo.

czarny_raper

Postautor: czarny_raper » 26 mar 2025, 10:42

Czy ktoś z Państwa orientuje się w temacie wyrzutni terenowej z tyłu bloku D3? Czy taka konstrukcja może być uciążliwa dla mieszkańców mieszkań zlokalizowanych w pobliżu, które maja tam balkony i ogródki? Chodzi mi o potencjalny szum wentylatora (czy jest tam wentylator działający 24/7) oraz potencjalne zapachy wydobywające się z instalacji? Być może ktoś z Państwa ma doświadczenie z podobną instalacją?

MarcinG

Postautor: MarcinG » 26 mar 2025, 13:01

U mnie na osiedlu jest coś zbliżonego i jest dość głośne. Ale
Ludzie jakoś mieszkają i nie narzekają. Zapachów raczej z tego nie powinno być jakoś intensywnych.

czang

Postautor: czang » 31 mar 2025, 23:13

czarny_raper pisze:Czy ktoś z Państwa orientuje się w temacie wyrzutni terenowej z tyłu bloku D3? Czy taka konstrukcja może być uciążliwa dla mieszkańców mieszkań zlokalizowanych w pobliżu, które maja tam balkony i ogródki? Chodzi mi o potencjalny szum wentylatora (czy jest tam wentylator działający 24/7) oraz potencjalne zapachy wydobywające się z instalacji? Być może ktoś z Państwa ma doświadczenie z podobną instalacją?

Chodzi o wyrzutnię powietrza z hali garażowej? Jeśli tak, to mam kilka takich elementów na osiedlu, są estetycznie wkomponowane w zagospodarowanie działki i większość osób chodząc obok tego każdego dnia, a nawet korzystając z ławeczek przy tym zamontowanych, nie zdaje sobie w ogóle sprawy co to jest, myśląc, że to mała architektura.

Szumów z tego nie słyszałem, być może jest głośniej, kiedy np. włączy się tryb oddymiana (o ile to go ma) w razie załączenia alarmu przeciwpożarowego, ale to raczej bywają rzadkie sytuacje.

No i wiadomo, co deweloper i rozwiązanie, to może być inaczej, więc miej to zawsze w tyle głowy.

Borys7305

Postautor: Borys7305 » 03 kwie 2025, 11:21

Gdzie będą znajdować się miejsca na śmieci?
No i czy ktoś miał doświadczenie praktyczne z Archicom, dużo usterek? Przy odbiorze i potem przy użytkowaniu? Podchodzą do napraw?

marcopolo

Postautor: marcopolo » 04 kwie 2025, 0:05

Borys7305 pisze:Gdzie będą znajdować się miejsca na śmieci?
No i czy ktoś miał doświadczenie praktyczne z Archicom, dużo usterek? Przy odbiorze i potem przy użytkowaniu? Podchodzą do napraw?

A o który budynek pytasz?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”