Nowe Osiedle Fi Kraków (ul. Rzemieślnicza) / Megapolis (Forum 50) - opinie na forum
Re: Nowe Osiedle Fi Kraków (ul. Rzemieślnicza) / Megapolis (Forum 50) - opinie na forum
Zarys budynków do kolejny etap fi (mają już pozwolenie), niski budynek to hala produkcyjna Barwy (kosmetyki). Nie jest uciążliwa, na razie z tego co wiem nie ma planów żeby miała zniknąć.
Re: Nowe Osiedle Fi Kraków (ul. Rzemieślnicza) / Megapolis (Forum 50) - opinie na forum
KlientS pisze: za to mniejsza łazienka bez sensu, sama toaleta się mieści i umywalka, tymczasem w takim mieszkaniu warto by mieć 2 funkcjonalne łazienki, nawet jeśli jedna jest mniejsza, to prysznic by się przydał. Za ponad 21 tys. zł/m2, to jednak chciałbym więcej.
a np dla mnie jest wlasnie spoko
KlientS pisze:widzę właśnie pokój w jednym z takich większych mieszkań, który ma 8,7 m2, pewnie da się funkcjonować, ale jednak mieszkanie 4-pokojowe na pawie 90 m2 mogłoby być lepiej rozplanowane
a dla mnie np w sam raz pod gabinet do pracy zdalnej
Tez moge powiedziec ze mieszkanie 78m z 2 tarasami i 3 przestronnymi pokojami jest zle zaplanowane bo np ja wolalbym zmiescic tam 4 pokoje (2 mniejsze sypialnie + gabinecik)
także opinie sa różne i kazdy pewnie moze powiedziec ze "mogłoby być lepiej rozplanowane POD MOJE POTRZEBY/PREFERENCJE", i to nie jest to samo co powiedziec ze zostalo to zle zaplanowane. Zostalo po prostu zaplanowane pod konkretny profil.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2025, 12:03 przez humbak, łącznie zmieniany 1 raz.
p.ewka pisze:Zarys budynków do kolejny etap fi (mają już pozwolenie), niski budynek to hala produkcyjna Barwy (kosmetyki). Nie jest uciążliwa, na razie z tego co wiem nie ma planów żeby miała zniknąć.
p.ewka, mam nadzieję, że moje pytania do Ciebie się nie zgubiły bo chętnie poznam na nie odpowiedzi
uzupelniajac temat to wykorzystam wczesniej wrzucony obrazek i tam gdzie jest czerwony krzyzyk kolo tej hali/barwy to planowane bylo przejscie piesze/rowerowe do ulicy rydlówka/kobierzyńskiej. Czy dalej aktualne lub kiedy zostanie zrobione? nie wiem
Proszę bardzo:)
To akurat ani oczekiwania, ani narzekania, raczej stwierdzenie faktu - jest mały wybór tej wielkości mieszkań w tej inwestycji. Tak jak w wielu innych. Że jestem rozczarowana ich układami - to już narzekanie, ale mam nadzieję, że nie łamię nim regulaminu tego forum
[/quote]
Największe dostępne mieszkanie na fi (111m) i w domd (136m) mają podobną cenę (~2.3m vs ~2.4m) , za którą w domd dostaję większą powierzchnię (co jest chyba dość obiektywnym kryterium - 18 vs 21k za metr), lepszy (moim subiektywnym zdaniem, jeśli muszę to dodawać) układ, lepszą (imo) lokalizację i ekspozycję na 3 strony świata (co dla mnie jest istotne).
humbak pisze:wiec chcialbym zapytac: skad oczekiwania i skad narzekania ze tu jest tylko 5 duzych mieszkan? bo wychodzi ze nawet powyzej sredniej to jest...
To akurat ani oczekiwania, ani narzekania, raczej stwierdzenie faktu - jest mały wybór tej wielkości mieszkań w tej inwestycji. Tak jak w wielu innych. Że jestem rozczarowana ich układami - to już narzekanie, ale mam nadzieję, że nie łamię nim regulaminu tego forum

humbak pisze:to dlaczego nie kupilas w DOMD? tam ceny sa proporcjonalne bo nizsze czy ze oferuja cos lepszego? a jesli odp jest 'bo poza parterem nie maja mieszkan 100m' to po co w ogole porownywac?
[/quote]
Największe dostępne mieszkanie na fi (111m) i w domd (136m) mają podobną cenę (~2.3m vs ~2.4m) , za którą w domd dostaję większą powierzchnię (co jest chyba dość obiektywnym kryterium - 18 vs 21k za metr), lepszy (moim subiektywnym zdaniem, jeśli muszę to dodawać) układ, lepszą (imo) lokalizację i ekspozycję na 3 strony świata (co dla mnie jest istotne).
heh, to forum tez jest troche od narzekania;) i mnie tez sie zdarzalo ;p no ale patrzac troche juz z boku szukam bardziej racjonalnej, a nie emocjonalnej argumantacji. Natomiast rozumiem pewnego rodzaju rozczarowanie jesli dlugo czekalas na te inwestycje i nie ma tu czegos co pasuje lub cena za jest duza. Obstawiam ze mieszkasz w bardzo bliskiej okolicy, i wiem ze wiele osob z chocby starego fi czy innym ktore znam z sektora C21, ktore nie chca sie stad wyprowadzac (wbrew temu co tonyxxl mysli o tej okolicy...) czekalo na szczegoly
Zakladam ze obserwujesz rynek lokalny nie od dzis, na DOMD byly chyba wczesniej inne dostepne opcje 100m+ i mniejsze od 136m choc chyba tez na palcach 1 reki, a tam 5 budynkow bylo. Przykladowo było D43 110.75 m², PLN 2,280,000 / Cena za m²: PLN 20,586, Piętro: 6/1
dlaczego tam wobec tego nie kupilas? czekalas na debiut tej inwestycji? to teraz co - jak tu nic nie ma to bierzesz te 136m ?;) czy czekasz na kolejny etap park matecznego?
na novymateczny jest duze mieszkanie, mniejsze, i pewnie tansze novymateczny.pl/wp-content/uploads/2024/12/B82wymiar.pdf
Zakladam ze obserwujesz rynek lokalny nie od dzis, na DOMD byly chyba wczesniej inne dostepne opcje 100m+ i mniejsze od 136m choc chyba tez na palcach 1 reki, a tam 5 budynkow bylo. Przykladowo było D43 110.75 m², PLN 2,280,000 / Cena za m²: PLN 20,586, Piętro: 6/1
dlaczego tam wobec tego nie kupilas? czekalas na debiut tej inwestycji? to teraz co - jak tu nic nie ma to bierzesz te 136m ?;) czy czekasz na kolejny etap park matecznego?
na novymateczny jest duze mieszkanie, mniejsze, i pewnie tansze novymateczny.pl/wp-content/uploads/2024/12/B82wymiar.pdf
humbak pisze:zamiast głupich komentarzy napisz konkrety: które lokalizacje i okolice sa tak premium i lepsze do życia, ze mi szczeka z podlogi spadnie, a później drugi raz jak zobacze ceny 30k+ ?
Na Kobierzyńskiej nie ma i nie będzie w najbliższym czasie żadnej lokalizacji premium. Ta okolica jest przeznaczona na zabudowę masową, tanią, chaotyczną i zawsze myślaną tak aby najpierw wycisnąć jak najwięcej PUM. Nikt co szuka mieszkania premium nie będzie tam szukał. Nie mówię, że tam nie można mieszkać wygodnie, po prostu przyzwoicie to coś innego od ekskluzywnie i premium.
A gdzie masz lokalizacje premium w Krakowie? Wola Justowska , im bliżej błoń tym lepiej, Zwierzyniec i głównie Salwator, Podgórze i Kazimierz obszary wzdłuż Wisły, rejon rynku Podgórskiego czy parku Bednarskiego. Możnaby długo wyliczać, na pewno nie okolice hałasliwej i śmierdzącej od spalin Kapelanki i Kobierzyńskiej.
cos mi sie wydaje, ze mylisz strony kobierzyńskiej.. w strefie C21 jest ledwie końcówka Kobierzyńskiej do mostu na Wildze, właściwie to nawet bez sensu bo Rydlówka powinna się ciągnąć do końca do Kapelanki, a z Twoim opisem to się może i zgodze, ale na fragmencie od Grota-Roweckiego w stronę Ruczaj/Kobierzyn
Zero zaskczenia z podanymi opcjami, ale tez niewiele maja one wspolnego z inwestycjami jak nowe osiedle fi.
- Wola Justowska to głównie obszar pod domy/szeregówki, a nie bloki - ja rozumiem, ze dla wielu lokalizacja premium to dzielnica willowa, z ktorej wszedzie trzeba jezdzic premium autem stojac w korkach, ale dla mnie dobra lokalizacja to taka, gdzie jest bliski dostep do dobrej komunikacji, w szczegolnosci tramwaju. Co to za 'premium' gdzie zwykle auto stoi i niszczeje pod golym niebem lub pod wiatą, a w zimie trzeba skrobac szyby? Ja wole wypakować zakupy w ciepłym garażu i wyjechać sobie windą, a nie taszczyć na starość wszystko po schodach szeregówki bo parter to dla nie dla mnie. Jezdzilem tam, ogladalem - w ogóle ta lokalizacja mnie nie kręci, uważam że jest przereklamowana, ale co kto lubi.
- Blisko blon? co tam budowali blisko - na przybyszewskiego Atal albo Ekopark, niby blisko Blon ale lokalizacja i komunikacyjnie i usługowo gorsza od Rydlówka/Wadowicka. Zreszta co mi z tych blon? ze bede mial gdzie wyjsc na spacer z psem? bo do jakiegos wiekszego sklepu to oczywiscie trzeba autem.
- Salwator? Co mi z lokalizacji premium, w ktorej ciezko cos kupic nowego? a remontowane kamiennice czy stare budownictwo to nie moj target.
- Podgórze/Kazimierz wzdłóż Wisły? - jak komuś nie przeszkadzają turyści, knajpy i ceny.. to zupełnie inne półka.. Ja w te okolice to na spacer chętnie w niedzielę, ale czy mieszkać na codzień to niekoniecznie
- Rynek Podgórski/bednarskiego to samo - ofert jak na lekarstwo, zreszta co ja tam kupie? kamienice? stare budownictwo z parkingiem na ulicy?
To co wymieniasz to fajne jak ktos juz tam ma dom lub ma kasa by kupic tam dom z garazem - ok, ale dla kazdego kto chce kupic mieszkanie nie na parterze z wygodna winda i garazem, w jakkolwiek akceptowanej cenie, to te kierunki nie maja za bardzo sensu.
Mysle ze zupelnie inaczej rozumiemy dobre/premium lokalizacje i inwestycje, i nie ma sensu dalej ciagnac tego offtopicu.
Zero zaskczenia z podanymi opcjami, ale tez niewiele maja one wspolnego z inwestycjami jak nowe osiedle fi.
- Wola Justowska to głównie obszar pod domy/szeregówki, a nie bloki - ja rozumiem, ze dla wielu lokalizacja premium to dzielnica willowa, z ktorej wszedzie trzeba jezdzic premium autem stojac w korkach, ale dla mnie dobra lokalizacja to taka, gdzie jest bliski dostep do dobrej komunikacji, w szczegolnosci tramwaju. Co to za 'premium' gdzie zwykle auto stoi i niszczeje pod golym niebem lub pod wiatą, a w zimie trzeba skrobac szyby? Ja wole wypakować zakupy w ciepłym garażu i wyjechać sobie windą, a nie taszczyć na starość wszystko po schodach szeregówki bo parter to dla nie dla mnie. Jezdzilem tam, ogladalem - w ogóle ta lokalizacja mnie nie kręci, uważam że jest przereklamowana, ale co kto lubi.
- Blisko blon? co tam budowali blisko - na przybyszewskiego Atal albo Ekopark, niby blisko Blon ale lokalizacja i komunikacyjnie i usługowo gorsza od Rydlówka/Wadowicka. Zreszta co mi z tych blon? ze bede mial gdzie wyjsc na spacer z psem? bo do jakiegos wiekszego sklepu to oczywiscie trzeba autem.
- Salwator? Co mi z lokalizacji premium, w ktorej ciezko cos kupic nowego? a remontowane kamiennice czy stare budownictwo to nie moj target.
- Podgórze/Kazimierz wzdłóż Wisły? - jak komuś nie przeszkadzają turyści, knajpy i ceny.. to zupełnie inne półka.. Ja w te okolice to na spacer chętnie w niedzielę, ale czy mieszkać na codzień to niekoniecznie
- Rynek Podgórski/bednarskiego to samo - ofert jak na lekarstwo, zreszta co ja tam kupie? kamienice? stare budownictwo z parkingiem na ulicy?
To co wymieniasz to fajne jak ktos juz tam ma dom lub ma kasa by kupic tam dom z garazem - ok, ale dla kazdego kto chce kupic mieszkanie nie na parterze z wygodna winda i garazem, w jakkolwiek akceptowanej cenie, to te kierunki nie maja za bardzo sensu.
Mysle ze zupelnie inaczej rozumiemy dobre/premium lokalizacje i inwestycje, i nie ma sensu dalej ciagnac tego offtopicu.
humbak pisze:KlientS pisze: za to mniejsza łazienka bez sensu, sama toaleta się mieści i umywalka, tymczasem w takim mieszkaniu warto by mieć 2 funkcjonalne łazienki, nawet jeśli jedna jest mniejsza, to prysznic by się przydał. Za ponad 21 tys. zł/m2, to jednak chciałbym więcej.
a np dla mnie jest wlasnie spokoKlientS pisze:widzę właśnie pokój w jednym z takich większych mieszkań, który ma 8,7 m2, pewnie da się funkcjonować, ale jednak mieszkanie 4-pokojowe na pawie 90 m2 mogłoby być lepiej rozplanowane
a dla mnie np w sam raz pod gabinet do pracy zdalnej
Tez moge powiedziec ze mieszkanie 78m z 2 tarasami i 3 przestronnymi pokojami jest zle zaplanowane bo np ja wolalbym zmiescic tam 4 pokoje (2 mniejsze sypialnie + gabinecik)
także opinie sa różne i kazdy pewnie moze powiedziec ze "mogłoby być lepiej rozplanowane POD MOJE POTRZEBY/PREFERENCJE", i to nie jest to samo co powiedziec ze zostalo to zle zaplanowane. Zostalo po prostu zaplanowane pod konkretny profil.
Wiadomo, z opinią jest, jak z d*ą, każdy ma swoją.
Ale... spróbujmy wyjść odrobinę poza to. Mieszkanie 5-pokojowe, to często alternatywa dla domu pod miastem dla rodziny, 2+2, 2+3, może nawet 2+4, wiem, że te największe, to rzadkość dzisiaj, niemniej się zdarzają, podobnie jak 5-pokojowe mieszkania. Przy 4-6 osobach 2 funkcjonalne łazienki w mieszkaniu, to nie jest fanaberia, to jest konieczność. Pewnie, że jako deweloper / architekt możesz sobie zaprojektować mini kibelek z umywalką w jednej, ale moim zdaniem to znacząco zawęża krąg potencjalnych klientów na takie mieszkanie. Daruję sobie już dyskusje o premium / nie premium i tyle w temacie.
Jeszcze jedna uwaga, zobaczcie, nad balkonami / tarasami na ostatnich piętrach nie ma kawałka zadaszenia. Wiem, że tu tłumaczenie jest takie, że chodzi o wygląd budynków itp., niemniej to niepraktyczne, bo:
Wiem, zaraz ktoś napisze, że wolałby bez daszku i nikomu to do niczego nie jest potrzebne ; ) No ale to powyżej to moja opinia i wolno mi ją mieć : )
- w dobrze nasłonecznionym mieszkaniu taki daszek zacienia trochę okno w najbardziej słoneczne dni roku, wierzcie albo nie, ale to ma znaczenie;
- a jak pada deszcz, to też większość osób lubi mieć kawałek dachu nad głową, choćby po to, żeby nie zachlapywało się okno i po jego otwarciu woda nie spływała do mieszkania.
Wiem, zaraz ktoś napisze, że wolałby bez daszku i nikomu to do niczego nie jest potrzebne ; ) No ale to powyżej to moja opinia i wolno mi ją mieć : )
humbak pisze:Mysle ze zupelnie inaczej rozumiemy dobre/premium lokalizacje i inwestycje, i nie ma sensu dalej ciagnac tego offtopicu.
Bardzo trafnie skomentowane to premium / nie premium. Mam wrażenie, że w Krakowie funkcjonuje kilka sposobów rozumienia tego pojęcia i w ogóle nie wiem czy mieści się niektórym w głowie, że dla niektórych premium, to wygodne i funkcjonalne mieszkanie, w którym dobrze się mieszka, w okolicy, w której dobrze się żyje (tu dochodzi jeszcze mnóstwo rozgałęzień na to, co się rozumie przez dobre życie - bo dla jednych do bliskość knajp, a dla innych parków i szkół). Pewnie dlatego w Krakowie schodzą bardzo różne mieszkania.
Dobrego dnia!
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”