Przewóz A B C Kraków / deweloper Proins - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
borja_sv

Re: Przewóz A B C Kraków / deweloper Proins - opinie na forum

Postautor: borja_sv » 17 kwie 2025, 11:42

mzx pisze:
borja_sv pisze:Jestem trochę zaniepokojony, że w apartamentach może być głośno ze względu na ich bliskość do skrzyżowania kilku ruchliwych ulic.

57
Jeżeli to skrzyżowanie nie będzie przebudowywane w przyszłości to faktycznie może być głośno. Jest to miejsce gdzie samochody zatrzymują się i ruszają dość żwawo a nie tylko przejeżdżają, też myślałem o tym mieszkaniu ostatecznie zdecydowałem się z tego powodu na budynek C. Z drugiej strony to mieszkanie w mieście to tego można się spodziewać że cicho nie będzie :)

15
Bliskość bts'a obecnie skierowanego w okna xD, myślę że go w przyszłości podniosą wyżej i nie będzie problemu ale na razie antenami panelowymi bije prosto w okna.

Dziękuję bardzo, te dwie rzeczy już miałem pod kontrolą. Kolejną rzeczą, która mnie martwi w przypadku numeru 57, jest niewielki budynek, w którym, jak sądzę, znajduje się węzeł elektryczny dla mieszkań. Powiedzieli mi, że go odnowią, ale obawiam się, że będzie hałas i problemy pod balkonem.
Myślę, że poza tymi dwoma wymienionymi nie ma już więcej ciekawych apartamentów :(

wiesiekcudotwórca

Postautor: wiesiekcudotwórca » 20 kwie 2025, 0:31

mzx pisze:Również się zdecydowaliśmy na tą inwestycję
Jeździliśmy po innych inwestycjach proisu, pytaliśmy się o jakość wykonania itp. Przyszły sąsiad z bloku chwalił dobrze wygłuszone ściany. Ale narzekał na okna, wszystkie miały jakieś uszkodzenia.

Wypytywaliśmy sąsiadów o lokalne "zapachy" z niedalekiej oczyszczalni. w pobliżu 1 osoba nam tylko potwierdziła że kiedyś tam coś czuła, może zawieje raz do roku. załączam mapkę

Pomarańczowym kolorem, podobno czasem coś zawieje ale rzadko
Czerwonym, śmierdzi regularnie i nie da się wytrzymać.

Inwestycja miała być oddawana na koniec tego roku 2025, ale już im się zmieniło. nowy termin oddania kwiecień 2026, w umowie mieli zapis chyba do 6 miesięcy obsuwy. A kiedy faktycznie mieszkania dostaniemy kto to wie :\ Kar umownych za żadne skarby nie chcieli wpisać do umowy.

Okolica jest świetnie skomunikowana a i wtedy jeszcze w planach była trasa ciepłownicza, na ten moment kto wie będzie czy nie.
Gdyby ktoś chciał się czegoś dowiedzieć, chętnie pomogę. I nie pogardzę jakimiś nowymi informacjami odnośnie inwestycji.
Btw. wystalkowaliśmy naszych sąsiadów po księgach wieczystych wygląda na to że w naszej klatce sami informatycy, a w budynku A będzie przychodnia.

Budynek C ma podobno być gotowy na koniec tego roku (pozostałe dwa nieco później), byliśmy w budynku bo kupiliśmy mieszkanie i na klatkach kładą już płytki więc głównie ogarnięcie terenu na zewnątrz zostało. Mieszkamy w Solar Garden blok obok i tutaj przez półtora roku śmierdziało tylko raz w nocy i nigdy więcej dlatego zostajemy w tej okolicy (początek ulicy).

mzx

Postautor: mzx » 20 kwie 2025, 1:27

To jest chyba cala inwestycja a b c, nie zrobią odbioru jak całość nie będzie skończona. Żona dzwoniła odnośnie zakupu mieszkania w segmencie C i termin odbioru jest na kwiecień. Mnie potwierdzili że koniec tego roku. Tak że nie wiadomo jak będzie faktycznie. Czyżby tak długo trwało wydawanie mieszkań ? Czy tak jak na centralnej zwodzili przez kilka miesięcy, że już już kończą i będą wydawane.

Budynek B był skończony jako pierwszy, kiedy u nas w c jeszcze były gole ściany zewnętrzne a A jeszcze powstał.

Tuzinek

Postautor: Tuzinek » 20 kwie 2025, 1:54

Niestety kupując mieszkanie od dewelopera Proins liczcie się z tym że kupujecie od firmy która nie ma poczucia estetyki oraz nie dba o dbałość detali. Sam kupiłem mieszkanie w inwestycji na ul. Centralnej i uważam że do elewacji nie ma co się czepiać bo każdy przed zakupem widzi wizualizacje a w przeciwieństwie do innych deweloperów Proins ich nie „upięknia” a więc wiesz co kupujesz i albo ci się podoba albo nie. Problemem jest cała reszta - brzydkie klatki schodowe (pomalowane na żółto :shock: ), domofony podtynkowe zamontowane natynkowo, nawet lampy na klatkach schodowych wyglądają na takie co montowano je jeszcze w 2015. Część z tych rzeczy wcale nie wymaga wyższych nakładów finansowych - po prostu wychodzi na to że tam nie ma nikogo kto odpowiada za estetykę, dostosowanie budynku oraz części wspólnych do panujących standardów.

Sama firma nie nadrabia też w innych aspektach takich jak terminowość (na centralnej im się nie spieszyło) czy dobry kontakt z biurem obsługi klienta.

Z plusów:
-Murowane komórki
-Garaże na -1 i -2 dzięki czemu w ogóle nie ma platform
-U większości osób brak poważnych usterek a bynajmniej ja o takich nie słyszałem. Ogólnie budują ok pod kątem jakości tynków wylewek itd.

Co do moich odczuć z perspektywy tej „współpracy” na 2 mieszkanie na 101% nie wybiorę firmy Proins bo niestety zatrzymali się w czasie. Kupując za grube tysiące nowe mieszkanie oddawane w 2025/2026 roku chciałbym liczyć na to że kupuję pełnowartościowy produkt a takim nie jest mieszkanie którego części wspólne wyglądają jakby przenieść się w czasie o ponad dekadę.

Zdjęcie części wspólnych poniżej.

Obrazek

Tuzinek

Postautor: Tuzinek » 20 kwie 2025, 1:59

mzx pisze:To jest chyba cala inwestycja a b c, nie zrobią odbioru jak całość nie będzie skończona. Żona dzwoniła odnośnie zakupu mieszkania w segmencie C i termin odbioru jest na kwiecień. Mnie potwierdzili że koniec tego roku. Tak że nie wiadomo jak będzie faktycznie. Czyżby tak długo trwało wydawanie mieszkań ? Czy tak jak na centralnej zwodzili przez kilka miesięcy, że już już kończą i będą wydawane.

Budynek B był skończony jako pierwszy, kiedy u nas w c jeszcze były gole ściany zewnętrzne a A jeszcze powstał.

Zapewne was zwodzą i tyle. Na centralnej też tak było że budowa w pieleszach a oni twierdzili że za miesiąc to już na pewno skończą i oddadzą mieszkania :D Budowa miała zakończyć się w lutym 24 a skończyła około pół roku później.

misgos

Postautor: misgos » 20 kwie 2025, 19:51

Tuzinek pisze:Problemem jest cała reszta - brzydkie klatki schodowe (pomalowane na żółto :shock: ), domofony podtynkowe zamontowane natynkowo, nawet lampy na klatkach schodowych wyglądają na takie co montowano je jeszcze w 2015.

Straszne. :shock: Z ciekawości - podaj proszę, u którego dewelopera można kupić mieszkanie z gwarancją w umowie tego jak będą wykonane części wspólne :?:

wiesiekcudotwórca

Postautor: wiesiekcudotwórca » 20 kwie 2025, 20:29

Generalnie jeśli nagle nie przestaną robić że tak powiem to faktycznie śmiało wyrobią się na grudzień / styczeń bo tak jak wspomniałem w budynku C kładą już płytki na korytarzach. A co będzie finalnie - pożyjemy zobaczymy :) My kupiliśmy wymarzone ponad 70cio metrowe mieszkanie, w okolicy w której chcieliśmy zostać, w cenie nie do przebicia w zasadzie - kolor farby w częściach wspólnych czy te legendarne nadtynkowe domofony jakoś przełkniemy ;)))))
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2025, 9:20 przez wiesiekcudotwórca, łącznie zmieniany 1 raz.

Tuzinek

Postautor: Tuzinek » 20 kwie 2025, 21:28

misgos pisze:
Tuzinek pisze:Problemem jest cała reszta - brzydkie klatki schodowe (pomalowane na żółto :shock: ), domofony podtynkowe zamontowane natynkowo, nawet lampy na klatkach schodowych wyglądają na takie co montowano je jeszcze w 2015.

Straszne. :shock: Z ciekawości - podaj proszę, u którego dewelopera można kupić mieszkanie z gwarancją w umowie tego jak będą wykonane części wspólne :?:

Oczywiście że nigdzie nie dają gwarancji ale też nigdzie żaden duży deweloper nie odwala aż takiego dziadostwa przy wykończeniu części wspólnych jak proins. Wiele podobnych inwestycji jak np. Bochenka Vita, Strefa Cegielnia, centralna Park mają porządnie wykończenie części wspólne. Tak więc taka gadka o gwarancjach nie ma żadnego sensu bo większość deweloperów nawet jak nie chce dorzucać do interesu to przynajmniej mają ludzi od tego żeby zaprojektowali coś taniego ale względnie ładnego. Tymczasem w proins wychodzi się z założenia pt. „byle żeby było” i dziękujemy

wiesiekcudotwórca pisze:Generalnie jeśli nagle nie przestaną robić że tak powiem to faktycznie śmiało wyrobią się na grudzień / styczeń bo tak jak wspomniałem w budynku C kładą już płytki na korytarzach. A co będzie finalnie - pożyjemy zobaczymy :) My kupiliśmy wymarzone ponad 70cio metrowe mieszkanie, w okolicy w której chcieliśmy zostać, w cenie nie do przebicia w zasadzie - kolor farby w częściach wspólnych czy te legendarne nadtynkowe domofony przełkniemy ;)))))

Rzecz jasna każdy ma prawo zdecydować czy ma to dla niego znaczenie czy nie :) Nie neguję twojego podejścia, tylko uprzedzam że jeżeli komuś zależy na tym aspekcie to zdecydowanie powinien poszukać sobie innego dewelopera. Ja gdybym o tym wiedział przy zakupie to byłby to duży minus który mógłby mnie skłonić do wyboru czegoś innego. A proins wcale nie jest konkurencyjny cenowo z obecną ofertą więc ciężko usprawiedliwiać te braki dobrą ceną.

wiesiekcudotwórca

Postautor: wiesiekcudotwórca » 21 kwie 2025, 11:33

Tuzinek pisze:
misgos pisze:

Oczywiście że nigdzie nie dają gwarancji ale też nigdzie żaden duży deweloper nie odwala aż takiego dziadostwa przy wykończeniu części wspólnych jak proins. Wiele podobnych inwestycji jak np. Bochenka Vita, Strefa Cegielnia, centralna Park mają porządnie wykończenie części wspólne. Tak więc taka gadka o gwarancjach nie ma żadnego sensu bo większość deweloperów nawet jak nie chce dorzucać do interesu to przynajmniej mają ludzi od tego żeby zaprojektowali coś taniego ale względnie ładnego. Tymczasem w proins wychodzi się z założenia pt. „byle żeby było” i dziękujemy

wiesiekcudotwórca pisze:Generalnie jeśli nagle nie przestaną robić że tak powiem to faktycznie śmiało wyrobią się na grudzień / styczeń bo tak jak wspomniałem w budynku C kładą już płytki na korytarzach. A co będzie finalnie - pożyjemy zobaczymy :) My kupiliśmy wymarzone ponad 70cio metrowe mieszkanie, w okolicy w której chcieliśmy zostać, w cenie nie do przebicia w zasadzie - kolor farby w częściach wspólnych czy te legendarne nadtynkowe domofony przełkniemy ;)))))

Rzecz jasna każdy ma prawo zdecydować czy ma to dla niego znaczenie czy nie :) Nie neguję twojego podejścia, tylko uprzedzam że jeżeli komuś zależy na tym aspekcie to zdecydowanie powinien poszukać sobie innego dewelopera. Ja gdybym o tym wiedział przy zakupie to byłby to duży minus który mógłby mnie skłonić do wyboru czegoś innego. A proins wcale nie jest konkurencyjny cenowo z obecną ofertą więc ciężko usprawiedliwiać te braki dobrą ceną.

To chyba zależy kto czego konkretnie szuka i wymaga, bo my szukając 74 metrów w tej cenie w zasadzie w całym Krakowie, oferty jakie mieliśmy to były albo "zadupia" z bardzo słabą komunikacją miejską a to dla nas ważne + w większości tak zwane "mordory" po 11 pięter blok w blok typu Ekopark i tu się zgadza, nawet 100/150k w szczytowym momencie mieliśmy od nich tańszą ofertę bo dawali 1000zł rabatu z metra + garaż gratis. Ale stawiamy jednak na niskie, bardziej kameralne bloki no i mieszkanie które kupiliśmy jest w prześwicie a nie wyłącznie z widokiem okno w okno. Zakup mieszkania to bardzo subiektywna i intymna decyzja ;)

tomcyja

Postautor: tomcyja » 22 kwie 2025, 11:18

Jaka cenę udało się Wam wynegocjować w tej inwestycji?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”