Albatrosów Kraków / osiedle w okolicy ul. Golikówka od dewelopera Instal Kraków - informacje i opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
tonyxxl

Re: Albatrosów Kraków / osiedle w okolicy ul. Golikówka od dewelopera Instal Kraków - informacje i opinie na forum

Postautor: tonyxxl » 12 cze 2025, 22:58

Grzegorz89 pisze:Czyli w ramach zmian lokatorski deweloper pozwala powiększyć kosztem garażu ?
W sumie nie wpadłem na to ale faktycznie jeśli by pozwolił przerobić garaż np. na pokój to możliwości aranżacji parteru były by ogromne.

no i po problemie

Nowy

Re: Albatrosów Kraków / osiedle w okolicy ul. Golikówka od dewelopera Instal Kraków - informacje i opinie na forum

Postautor: Nowy » 13 cze 2025, 10:17

No ale zamiast garażu, kupić spory dom i trzymać samochód na podjeździe, odśnieżać zimą, wsiadać do nagrzanego latem, martwić się czy gradu nie będzie itp.? A jak goście przyjadą? Albo będą dwa auta w rodzinie? Tym bardziej, że ten rejon Krakowa jakoś super skomunikowany nie jest przez komunikację.

Za to wreszcie jakieś sensowne metraże do mieszkania, 4 sypialnie na pierwszym piętrze i jeszcze spore poddasze z łazienką - jest czym gospodarować.

Salon 22 m2, nie ma szału, tym bardziej, że jeszcze w tym jest kuchnia, gonić się nie da, ale pewnie sporo się zmieści. Można zrobić na poddaszu strefę wypoczynkową albo coś takiego.

Nowy

Postautor: Nowy » 13 cze 2025, 10:17

A jakie ceny tych domów? 146 metrów kwadratowych, to już całkiem sensowny metraż.

SteanFujtoru

Postautor: SteanFujtoru » 13 cze 2025, 11:27

tonyxxl pisze:
SteanFujtoru pisze:Kupowałbym, bo lokalizacja OK, ale te salony to masakra- 22 metry. Tyle to jest w klitach w blokach, a nie w domu 150 metrów. Można by jeszcze zrezygnować z garażu i przerobić na salon (o ile konstrukcja pozwala), ale przenosząc się do szeregówka chciałbym jednak mieć choć ten jeden garaż i salon, w którym da się żyć. 22 metry to jest żart.

22m2 to raczej standardowy salon. Jak chcesz po nim rowerem jeździć to sobie musisz wprowadzić zmiany lokatorskie przed oddaniem najlepiej.

Standardowy salon w bloku, a nie jak kupujesz dom.
Te domy już stoją gotowe, więc przeróbki chyba nie za bardzo. Chyba że wyrwać bramę garażową i wstawić okna i pozbyć się ściany do salonu, ale ona pewnie będzie nośną.
Tak nam właśnie deweloperzy projektują, ktoś to kupi.

Grzegorz89

Postautor: Grzegorz89 » 13 cze 2025, 12:36

SteanFujtoru pisze:
tonyxxl pisze:
SteanFujtoru pisze:Kupowałbym, bo lokalizacja OK, ale te salony to masakra- 22 metry. Tyle to jest w klitach w blokach, a nie w domu 150 metrów. Można by jeszcze zrezygnować z garażu i przerobić na salon (o ile konstrukcja pozwala), ale przenosząc się do szeregówka chciałbym jednak mieć choć ten jeden garaż i salon, w którym da się żyć. 22 metry to jest żart.

22m2 to raczej standardowy salon. Jak chcesz po nim rowerem jeździć to sobie musisz wprowadzić zmiany lokatorskie przed oddaniem najlepiej.

Standardowy salon w bloku, a nie jak kupujesz dom.
Te domy już stoją gotowe, więc przeróbki chyba nie za bardzo. Chyba że wyrwać bramę garażową i wstawić okna i pozbyć się ściany do salonu, ale ona pewnie będzie nośną.
Tak nam właśnie deweloperzy projektują, ktoś to kupi.

Dokładnie tak samo myślę, taki salon z kuchnią w bloku jest ok, a po domu się oczekuje trochę więcej dla wygody. Wyburzenie garażu i wstawienie okna daje fajna przestrzeń ale właśnie potem zostaje miejsce przed domem tylko na jeden samochód no i w zimie odśnieżanie itd.
Więc projekt tych szeregówek wymaga sporych kompromisów dla kupującego, jak na coś, co powinno dawać namiastkę komfortu domu w mieście.
Może cena będzie adekwatna, zobaczymy.

niesasanka

Postautor: niesasanka » 18 cze 2025, 14:19

Jest już oferta w sprzedaży, ale cen nie ma na stronie. Nie dowiadywałam się, bo rozkład mi nie odpowiada (salon z aneksem tylko 22m w domu o powierzchni 145m, słabe).

Grzegorz89

Postautor: Grzegorz89 » 18 cze 2025, 15:27

Ja się dowiadywałem i tak jak jest wyżej napisane, wychodzi około 12k za m2
Ale tak jak już pisałem mnie totalnie zniechęcił mały salon z kuchnią.
Na plus ogrzewanie miejskie ale niestety grzejniki zamiast podłogówki.
Mają fajne wizualizacje 360° na stronie i widać jak to mniej więcej może wyglądać. Szeregówki z największymi ogrodami są w wstępnych rezerwacjach i działa to kto pierwszy ten lepszy bo za duży ogródek się nie dopłaca :)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”