Osiedle Grzegórzecka 77 - mieszkania od Develia (kiedyś LC Corp) w Krakowie forum i opinie

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
dylemat

Re: Osiedle Grzegórzecka 77 - mieszkania od Develia (kiedyś LC Corp) w Krakowie forum i opinie

Postautor: dylemat » 17 cze 2025, 23:19

Kiro pisze:Zakupiłem mieszkanie w budynku D. W tym budynku zastosowano wysokie okna dla mieszkań umiejscowionych na bokach budynku. Okna robią wrażenie i rzeczywiście ilość światła dziennego wpadająca do mieszkania robi wrażenie.

A jak widzisz ustawność pomieszczeń w takim mieszkaniu z wysokimi oknami? To przypadkiem nie wpływa na to, jak można je zagospodarować? Tzn. pod takim oknem, to komody sobie raczej nie położysz. Było to w jakimś stopniu problematyczne czy zupełnie pomijalna sprawa i jeśli chodzi o to, jak się mieszka w mieszkaniu z wysokimi oknami, to rozumiem, że dobrze oceniasz, tak?

humbak

Re: Osiedle Grzegórzecka 77 - mieszkania od Develia (kiedyś LC Corp) w Krakowie forum i opinie

Postautor: humbak » 18 cze 2025, 9:46

nie bede odp za kolege, ale od siebie dodam:
- dla mnie wysokie okna to 'must have' - mam takie i kolejnego mieszkania z innymi bym nie kupil
- na palcach jednej reki moge powiedziec o uklaadch, ktore widzialem, i ktore generowaly problem z umeblowaniem mieszkania z powodu duzej ilosci wysokich okien (dokladnie 2 takie uklady, co jest pewnie promilem tego co widzialem)
- jeszcze inna sprawa, ze teraz czesto te wysokie okna sa w dolnej czesci stałe, a tylko górna czesc jest uchylna wiec postawienie cos przed nimi, np biurka nie blokuje ich otwarcia
- jaki tez ktos ma problem z tym by przed takim oknem postawic sofe czy cokolwiek innego to nie wiem - wciaz mozna uchylic, a jak raz na rok potrzebujesz umyc to chyba tez nie problem cos odsunac
- jesli z kolei jest tych okien malo to oczywiscie bez sensu je czyms zaslaniac by ograniczyc swiatlo, ale w tej sytuacji tez bez sensu w ogole planowac akurat przed oknem cos postawic skoro wszystkie inne sciany bez okna daja taka mozliwosc

dla mnie to jakis mit z tymi problemami z wysokimi oknami, albo proba przekonywania samego siebie, racjonalizowania decyzji, ze zwykle chyba troche tansze mieszkania z klasycznymi oknami to lepszy wybor, i by nie było żal tych z wiekszymi bo sa 'be'

hellhax

Postautor: hellhax » 20 cze 2025, 8:53

Można też było po prostu napisać że wysokie okna są fajne, że wcale nie powodują jakichś szczególnych problemów z aranżacja i że polecasz. I większość ludzi by pokiwała głową i uwierzyła.

Ale Ty wybrałeś uderzanie w wyzszosciowe tony ("narzekają biedaki co ich nie stać na fajne premium mieszkania z dużymi oknami jak moje"). Stąd też stawiam tezę za zamiast udzielić informacji o którą ktoś prosil chciałeś się po prostu poczuć lepiej i podleczyć jakieś kompleksy.

dylemat

Postautor: dylemat » 20 cze 2025, 9:50

humbak pisze:dla mnie to jakis mit z tymi problemami z wysokimi oknami, albo proba przekonywania samego siebie, racjonalizowania decyzji, ze zwykle chyba troche tansze mieszkania z klasycznymi oknami to lepszy wybor, i by nie było żal tych z wiekszymi bo sa 'be'

Spokojnie, kupiłem z wysokimi (choć nie wiem czy 6 takich okien to wystarczająco dużo) i czekam jeszcze na odbiór, więc nie wiem czy diagnoza odnośnie racjonalizacji jest słuszna w tym przypadku. Nieważne.

Za punkty przed analizą dziękuję, i w takim razie z większym optymizmem podchodzę do sprawy.
hellhax pisze:Ale Ty wybrałeś uderzanie w wyzszosciowe tony ("narzekają biedaki co ich nie stać na fajne premium mieszkania z dużymi oknami jak moje"). Stąd też stawiam tezę za zamiast udzielić informacji o którą ktoś prosil chciałeś się po prostu poczuć lepiej i podleczyć jakieś kompleksy.

Luz, nie róbmy sprawy z tego i odpuśćmy diagnozowanie ; )
Ostatnio zmieniony 20 cze 2025, 9:53 przez dylemat, łącznie zmieniany 1 raz.

dylemat

Postautor: dylemat » 20 cze 2025, 9:53

bobo pisze:Wygląda na to, że ostatnie budynki osiedla Grzegórzecka 77 w Krakowie jest już w zasadzie gotowy, przynajmniej z zewnątrz.

Obrazek

Swoją drogą, to tam z tymi wysokimi oknami, to nie takie oczywiste wcale...

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”