Osiedle mieszkaniowe w miejscu CH Krokus w Krakowie / wyburzenie Krokusa - informacje i opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
czang

Osiedle mieszkaniowe w miejscu CH Krokus w Krakowie / wyburzenie Krokusa - informacje i opinie na forum

Postautor: czang » 17 wrz 2025, 15:14

Podobno centrum handlowe Krokus zostało sprzedane deweloperowi, który chciałby wybudować w jego miejscu osiedle mieszkaniowe. Ktoś może wie, co to za deweloper? Pewnie plany są na wczesnym etapie, bo dla tego miejsca w MPZP zapisane są usługi, no ale wchodzi wielka reforma planowania przestrzennego, więc one mogą tam nie być do końca. A miejsce nie jest złe, zwłaszcza druga linia zabudowy, odsunięta bardziej od Bora-Komorowskiego, a teren jest ogromny.

czang

Re: Osiedle mieszkaniowe w miejscu CH Krokus w Krakowie / wyburzenie Krokusa - informacje i opinie na forum

Postautor: czang » 17 wrz 2025, 15:15

No i ciekawe kiedy potencjalnie mogłoby ruszyć wyburzenie Krokusa? Ktoś ma jakieś info w sprawie i podzieli się na forum?

iti

Re: Osiedle mieszkaniowe w miejscu CH Krokus w Krakowie / wyburzenie Krokusa - informacje i opinie na forum

Postautor: iti » 05 paź 2025, 23:07

Czyli wychodzi na to, że będziemy się kiedyś żegnać z Krokusem, ale wcale mnie to nie dziwi, skoro obok wybudowali duże centrum handlowe Serenada.

Obrazek

Ciekawe za ile lat do zamkną i kiedy zacznie się burzenie Krokusa.

iti

Postautor: iti » 05 paź 2025, 23:09

Ciekawe czy będzie w okolicy miejsce na jakiś inny duży hipermarket.

Obrazek

Ktoś coś słyszał może na temat tego, który deweloper to kupił?

Sellie

Postautor: Sellie » 12 paź 2025, 12:31

Jestem mega wkurzona bo to jedyny hipermarket w pobliżu, do którego da się dojść pieszo, a mieszkam w okolicy i widzę, że masa osób tak z tego marketu korzysta. Ta Biedronka w Serenadzie jest mega słaba (mały asortyment) i też zatłoczona... Ciekawe gdzie ludzie z okolicy będą robili większe zakupy. Stawiają tych bloków jak gówna, a infrastruktury do tego nie ma. Już pominę, że przecież po drugiej stronie, przy samej jezdni przecież też jakieś nowe bloki stawiają. Na Al. 29 Listopada też 3 OGROMNE konstrukty powstają. Kto tam będzie mieszkał, kto to będzie kupował? Ludzi ubywa, a miasto się robi co raz gorsze do życia - brak miejsc na zakupy, gdzie wszystko jest w jednym miejscu, brak parków, brak parkingów, brak normalnych przedszkoli z dużymi placami zabaw, wszędzie tylko jezdnie i bloki jakby w Polsce miejsca na budowanie brakowało. :lol:
A biorąc pod uwagę, że Kraków przechodzi kryzys zatrudnienia - 4k osób z samych korporacji (a to nie koniec bo niektóre firmy typu Shell podobno planują na przyszłe lata całkowitą ucieczkę z Polski, a to 5k ludzi w jednej firmie zatrudnionych) potraciło pracę na rzecz Indii i AI to życzę powodzenia deweloperom - tylko debil będzie się wiązał teraz kredytem na 30 lat do miasta, które nie ma perspektyw bo biznes ucieka. A biznes ucieka też ze względu na stawki - ludzie zaczęli żądać zbyt wysokich stawek, a żądają zbyt wysokich stawek, ponieważ życie w Krakowie i mieszkania są chorobliwie drogie. Taka spirala. Także podziwiam optymizm inwestorów, żeby dobrze działający hipermarket zastępować mieszkaniami, na które chwilowo popyt maleje.
Patrzyłam ostatnio rynek wtórny, dużo ruder już poszło o 100k w dół, a to dopiero początek...

czang

Postautor: czang » 12 paź 2025, 21:29

Nie przesadzałbym z tym żalem za Auchanem. Od kilku lat chyba takie wielkie markety coraz gorzej przędą, poza tym nie tak daleko jest Kaufland, a nawet 2, Lidle dwa, Biedronek kilka, Aldi ze dwa - są też Hipermarkety w CH Czyżyny i M1. Akurat w tej okolicy jest gdzie zrobić zakupy, więc nie ma co dramatyzować. Zresztą nie jest powiedziane, że nie zostanie tam też miejsce na jakiś większy sklep.

A samo Centrum Handlowe Krokus nigdy jakieś specjalnie ładne nie było. To już Plaza była nieporównywalnie ciekawsza. Tego jakoś specjalnie nie będzie mi żal, choć fakt, duży Hipermarket blisko ma swoje plusy.

Sellie

Postautor: Sellie » 19 paź 2025, 17:45

czang pisze:Nie przesadzałbym z tym żalem za Auchanem. Od kilku lat chyba takie wielkie markety coraz gorzej przędą, poza tym nie tak daleko jest Kaufland, a nawet 2, Lidle dwa, Biedronek kilka, Aldi ze dwa - są też Hipermarkety w CH Czyżyny i M1. Akurat w tej okolicy jest gdzie zrobić zakupy, więc nie ma co dramatyzować. Zresztą nie jest powiedziane, że nie zostanie tam też miejsce na jakiś większy sklep.

A samo Centrum Handlowe Krokus nigdy jakieś specjalnie ładne nie było. To już Plaza była nieporównywalnie ciekawsza. Tego jakoś specjalnie nie będzie mi żal, choć fakt, duży Hipermarket blisko ma swoje plusy.

Podobno M1 i Carrefour w Czyżynach idzie do zamknięcia, ale co do Carrefourów to chyba wszystkie idą do zamknięcia bo gdzieś czytałam, że firma w ogóle wycofuje się z Polski.
Także wcale nie ma tych sklepów tak dużo, zostają małe supermarkety jak Lidle, Aldi to nawet nie wiem gdzie jest, Biedronki. Jak M1 faktycznie zamkną to nie ma już żadnego sensownego hipermarketu w pobliżu, zostaje jeżdżenie do Bronowic, ale tak jak mówię - nie każdy ma auto. Ja np. nie mam. Te wszystkie mniejsze sklepy są zawalone ludźmi - przecież chodzę na co dzień też do Biedronki i Lidla - trzeba się przepychać przez ludzi, nie wyobrażam sobie co będzie jak ten Auchan zamkną i ten cały ruch wyląduje w tych mniejszych sklepach.

hellhax

Postautor: hellhax » 19 paź 2025, 19:53

Poproszę o źródło tych rewelacji.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 19 paź 2025, 21:16

hellhax pisze:Poproszę o źródło tych rewelacji.

To taka plotka co zaczęła życ własnym życiem:
lovekrakow.pl/centrum-handlowe-m1-zostanie-wyburzone-zarzadca-stawia-sprawe-jasno

dragkar

Postautor: dragkar » 20 paź 2025, 23:55

Sellie pisze:Podobno M1 i Carrefour w Czyżynach idzie do zamknięcia, ale co do Carrefourów to chyba wszystkie idą do zamknięcia bo gdzieś czytałam, że firma w ogóle wycofuje się z Polski.

Doszczegóławiając: Carrefour wycofuje się z Polski, ale sklepów nie chce zamknąć, tylko sprzedać. Kupcy potencjalni już są:
bankier.pl/wiadomosc/Carrefour-sprzeda-blisko-800-sklepow-w-Polsce-Do-przejecia-rowniez-centra-handlowe-9011363.html
A czasami pojawiają się naprawdę "ciekawe" pomysły:
polskieradio24.pl/artykul/3593590,rzad-kupi-carrefoura-polskie-produkty-w-polskich-sklepach

A w zamknięcie M1, to ja raczej wątpie. Powstaje osiedle-moloch kolo Łęgu, Te sklepy które powstały tam raczej wszystkiego nie pomieszczą, więc akurat M1 ma perspektywę całkiem niezłą.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”