Nowe Zabłocie Kraków / deweloper Chemobudowa (ul. Klimeckiego / Pana Tadeusza) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Stach

Re: Nowe Zabłocie Kraków / deweloper Chemobudowa (ul. Klimeckiego / Pana Tadeusza) - opinie na forum

Postautor: Stach » 20 paź 2025, 13:52

Kwiatuszek pisze:
Stach pisze:
anderson pisze:z tego artykulu: https://gazetakrakowska.pl/w-poblizu-ce ... 28090383/2

tez mnie zaskoczyla ta wizualizacja, ale wyglada ciekawie, tzn troche tutaj w stylu nadmorkiego kurortu i pytanie jak to wyjdzie w rzeczywistosci, ta ilosc malych okien zamiast wiekszych nieotwieranych nie wyglada na optymalne rozwiazanie, ale pewnie to bardziej koncept w tym momencie ( zbadanie reakcji rynku?)

Tylko jak to się ma do już wybudowanych bloków? Taka nagła zmiana koncepcji wydaje mi się mało poważna. Ciekaw jestem, co na to osoby, które już kupiły tam mieszkania. Sam kupiłem mieszkanie w tej inwestycji i mam mieszane odczucia.

Kończą budować raptem dopiero pierwszy blok a ma być 25 budynków więc jak jeden będzie inny to nie będzie dramatu xD Zresztą czy wszystkie muszą być identyczne? Może nawet lepiej żeby była jakaś różnorodność.

Ciekawe jak to wpłynie na wartość mieszkań w tym pierwszym bloku.

Stach

Re: Nowe Zabłocie Kraków / deweloper Chemobudowa (ul. Klimeckiego / Pana Tadeusza) - opinie na forum

Postautor: Stach » 20 paź 2025, 14:10

Pinkalinka pisze:
Kwiatuszek pisze:Myślicie że to przypadek że po fali krytyki jaka wylała się na forach usunęli ze strony wszystkie wizualizacje pokazujące jak ma wyglądać to całe wielkie osiedle? :lol: Myślicie że zmienią projekt na coś bardziej kameralnego czy po prostu ukryli to na razie żeby nie zniechęcać potencjalnych nabywców?

Ukryli to, bo planują zmienić projekt. Z tego co mi wiadomo, to zatrudniają nowych architektów, żeby zaprojektowali im to całe osiedle na 14 ha od nowa. "Miasto w mieście" ze strefami dla mieszkańców. Chemobudowa nie sprzedaje powierzchni komercjalnych, tylko ma je wynajmować, więc to oni decydują co tam będzie, ponoć ma nie być uciążliwych punktów jak restauracja, na to będzie osobna strefa. Odległości między blokami też są w miare sensowne, nie jak na innych osiedlach.
Co myślicie? Rozważylibyście zakup mieszkania na tak duzym osiedlu, biorąc pod uwagę, że to potrwa z 10 lat i przez ten czas będziecie mieszkać na środku budowy, która się nie kończy. Potencjał inwestycyjny jest.

Swoją drogą, zmiana architektów w trakcie projektu, tuż przed ukończeniem pierwszego etapu też jest interesująca. Widać tu brak doświadczenia jako deweloper, a jedynie jako wykonawca.

investor

Postautor: investor » 20 paź 2025, 14:34

Stach pisze:
Kwiatuszek pisze:
Stach pisze:
Tylko jak to się ma do już wybudowanych bloków? Taka nagła zmiana koncepcji wydaje mi się mało poważna. Ciekaw jestem, co na to osoby, które już kupiły tam mieszkania. Sam kupiłem mieszkanie w tej inwestycji i mam mieszane odczucia.

Kończą budować raptem dopiero pierwszy blok a ma być 25 budynków więc jak jeden będzie inny to nie będzie dramatu xD Zresztą czy wszystkie muszą być identyczne? Może nawet lepiej żeby była jakaś różnorodność.

Ciekawe jak to wpłynie na wartość mieszkań w tym pierwszym bloku.

Obrazek

anderson

Postautor: anderson » 20 paź 2025, 16:31

ja bym powiedzial, ze to wrecz troche bez sensu gdyby tak duze osiedle mialo identyczny design, target klientow itd

co bylo na city vibe? tez tam sie roznia etapy zdaje sie, tak samo na ekopark slow city (choc tu bardziej kolorystyka elweacji niz zupelnie inna architektura), wislane tarasy 2.0 te zupelnie inne niz pierwszy etap - jak dla mnie to normalne i gdybym sie mial zalożyć to bym postawil dużo na to, żę bedą tu różnorodne budynki

Kwiatuszek

Postautor: Kwiatuszek » 20 paź 2025, 18:53

Stach pisze:
Pinkalinka pisze:
Kwiatuszek pisze:Myślicie że to przypadek że po fali krytyki jaka wylała się na forach usunęli ze strony wszystkie wizualizacje pokazujące jak ma wyglądać to całe wielkie osiedle? :lol: Myślicie że zmienią projekt na coś bardziej kameralnego czy po prostu ukryli to na razie żeby nie zniechęcać potencjalnych nabywców?

Ukryli to, bo planują zmienić projekt. Z tego co mi wiadomo, to zatrudniają nowych architektów, żeby zaprojektowali im to całe osiedle na 14 ha od nowa. "Miasto w mieście" ze strefami dla mieszkańców. Chemobudowa nie sprzedaje powierzchni komercjalnych, tylko ma je wynajmować, więc to oni decydują co tam będzie, ponoć ma nie być uciążliwych punktów jak restauracja, na to będzie osobna strefa. Odległości między blokami też są w miare sensowne, nie jak na innych osiedlach.
Co myślicie? Rozważylibyście zakup mieszkania na tak duzym osiedlu, biorąc pod uwagę, że to potrwa z 10 lat i przez ten czas będziecie mieszkać na środku budowy, która się nie kończy. Potencjał inwestycyjny jest.

Swoją drogą, zmiana architektów w trakcie projektu, tuż przed ukończeniem pierwszego etapu też jest interesująca. Widać tu brak doświadczenia jako deweloper, a jedynie jako wykonawca.

Ale bardzo dobrze że zmienili ten projekt bo teraz jest szansa że powstanie coś fajnego, ta lokalizacja na to zasługuje.

Pinkalinka

Postautor: Pinkalinka » 21 paź 2025, 11:24

anderson pisze:ja bym powiedzial, ze to wrecz troche bez sensu gdyby tak duze osiedle mialo identyczny design, target klientow itd

co bylo na city vibe? tez tam sie roznia etapy zdaje sie, tak samo na ekopark slow city (choc tu bardziej kolorystyka elweacji niz zupelnie inna architektura), wislane tarasy 2.0 te zupelnie inne niz pierwszy etap - jak dla mnie to normalne i gdybym sie mial zalożyć to bym postawil dużo na to, żę bedą tu różnorodne budynki

Może i się trochę różnią, ale wciąż są spójne, wyglądają jak jedno osiedle. Tutaj widać zupełną zmianę koncepcji. Za kilak lat, ten pierwszy blok faktycznie może być dużo mniej atrakcyjny, bo będzie wygladał staro, przy tych kolejnych etapach, które wyglądają dużo nowocześniej. Moim zdaniem, jeśli ktoś myśli o przyszłej wartości inwestycji, to to może być duży minus. Nowsze budynki zazwyczaj mają większą wartość, a tu mimo, że jedno osiedle, to te pierwsze bloki będą wyglądały "starzej" niż faktycznie są.

Jedyny plus, to lepsze zaplanowanie tej przestrzeni, więcej części wspólnych, a nie blok na bloku.

iti

Postautor: iti » 21 paź 2025, 11:44

Podobna sytuacja jest na Avii, tam też pierwszy etap jest zupełnie inny, później zmieniła się koncepcja i cała reszta powstała już w innej konwencji. Moim zdaniem to się jakoś bardzo nie gryzie. Natomiast idea spójnego osiedla, moim zdaniem jest ok., właśnie Avia Orlińskiego - tam pomiędzy wieloma tymi blokami są różnice, ale jednocześnie wszystko jest spójne.

Vistula

Postautor: Vistula » 21 paź 2025, 11:59

anderson pisze:ja bym powiedzial, ze to wrecz troche bez sensu gdyby tak duze osiedle mialo identyczny design, target klientow itd

Jeżeli cała budowa ma trwać ponad 10 lat, to nie ma szans, żeby przez całą dekadę nie zmieniali koncepcji. Mieszkam po drugiej stronie Wisły, gdzie Atal budował osiedle Bajeczna Apartamenty, a po około ośmiu latach rozpoczął drugi etap — Zakątek Dąbie. Ten etap zamknął osiedle w kształt trójkąta i pomimo zupelnie innego wyglądu całość wygląda spójnie i przynajmniej jest jakieś urozmaicenie.

Budownictwo cały czas się rozwija, wchodzą nowe technologie i projekt „ nowe zablocie ” pewnie przejdzie jescze kilka solidnych liftingów. Po drugiej stronie będzie Akademia muzyczna, więc w przyszłości może i kładki się doczekamy. Mam nadzieje, że rozegrają to lepiej niż w przypadku „starego” Zabłocia, które jest zaplanowane fatalnie.

The_bill

Postautor: The_bill » 21 paź 2025, 12:05

Mnie osobiście przekonuje koncepcja, że ma być przestrzeń a nie tylko bloki, jeśli faktycznie zrobią to tak, że będą te tereny zielone i przestrzeń między budynkami, a także lokale usługowe, to może być fajnie. Poki co rynek się ustabilizował, to może będą tym grać jako zachętą, byle na grze się nie skończyło.

No i żeby to było wszystko spójne ze sobą, bo ja rozumiem różne style, ale od szarego bloku w stylu bardziej industrialnym przejść do nadmorskiego apartamentowca, to trochę mi się nie klei :D

Stach

Postautor: Stach » 21 paź 2025, 12:12

The_bill pisze:Mnie osobiście przekonuje koncepcja, że ma być przestrzeń a nie tylko bloki, jeśli faktycznie zrobią to tak, że będą te tereny zielone i przestrzeń między budynkami, a także lokale usługowe, to może być fajnie. Poki co rynek się ustabilizował, to może będą tym grać jako zachętą, byle na grze się nie skończyło.

No i żeby to było wszystko spójne ze sobą, bo ja rozumiem różne style, ale od szarego bloku w stylu bardziej industrialnym przejść do nadmorskiego apartamentowca, to trochę mi się nie klei :D

To na plus. Deweloperzy się obudzili, że ludzie oczekują czegoś więcej i przy tak dużej konkurencji to właśnie tereny zielone odgrywają dużą rolę.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”