status umowa podpisana to znaczy, że jest zykła umowa na bodajże 1% wartości mieszkania czyli taki harmonogram 1/99 (a przynajmniej tak megapolis robil kiedyś) z klauzulą jakiejś kary (przepada ten 1%?) jak się zrezygnuje. Pomijany jest tutaj etap notarialnej umowy deweloperskiej. Po oddaniu inwestycji tą umowę wstępną się rozwiązuje, płaci pozostałe 99% i podpisuje przeniesienie własności
wcale mnie nie dziwi, że zeszły większe mieszkania bo takich jest deficyt, a jak rodzina się powiększ (a ludziom sie tu dobrze żyje) to szukają czegoś większego bez konieczności przeprowadzki w zupełnie inny rejon krakowa
inna sprawa, że wydaje mi się, żę o ile w okresie BK2% schodziły glownie mieszkania pod inwestycje, tak teraz większość co kupuje to dla siebie, i to też drugi argument że schodzą te większe (podobnie jest na innych inwestycjach w okolicy za wyjątkiem murapol mateczniq bo tam nie ma mieszkań większych niż 65m)
Nowe Osiedle Fi Kraków (ul. Rzemieślnicza) / Megapolis (Forum 50) - opinie na forum
Re: Nowe Osiedle Fi Kraków (ul. Rzemieślnicza) / Megapolis (Forum 50) - opinie na forum
chcesz mi powiedzieć że 50% albo i 75% większych mieszkań skupują fliperzy? wyczówam tu jakąś obsesje.. (choć też jest opcja, że się nie znam, co by zresztą się zgadzało bo nigdy nie pracowałem w nieruchomościach)
co prawda nie znam żadnego flipera, ale wcale mnie nie dziwi, że też się zajmują większymi mieszkaniami, których do niedawna wybór był bardzo ograniczony i wycelowane są w pewnie najbardziej stabilną grupę odbiorców, którzy kupują dla siebie również w trudniejszych czasach (rzadziej pod inwestycje na wynajem)
zresztą zauważył to też megapolis bo oferta większych mieszkań dzis w stosunku do momentu startu jest dużo większa (zobaczyli co miało wzięcie i zmodyfikowali trochę układów)
co prawda nie znam żadnego flipera, ale wcale mnie nie dziwi, że też się zajmują większymi mieszkaniami, których do niedawna wybór był bardzo ograniczony i wycelowane są w pewnie najbardziej stabilną grupę odbiorców, którzy kupują dla siebie również w trudniejszych czasach (rzadziej pod inwestycje na wynajem)
zresztą zauważył to też megapolis bo oferta większych mieszkań dzis w stosunku do momentu startu jest dużo większa (zobaczyli co miało wzięcie i zmodyfikowali trochę układów)
Re: Nowe Osiedle Fi Kraków (ul. Rzemieślnicza) / Megapolis (Forum 50) - opinie na forum
Też nie do końca mam takie wrażenie, jeśli widzi się, że ktoś ma do odsprzedania mieszkania w liczbie kilku w nowym bloku, to są zazwyczaj 2-pokojowe, czasem mieszkania 3-pokojowe. Przynajmniej takie widziałem w inwestycji, którą się interesowałem. Przy takich mieszkaniach, jak tu, to już jest często temat na ponad 2 mln, jakby to jeszcze chcieli wykończyć w dobrym standardzie, to ryzyko dalej rośnie.
Nie wiem, nie śledzę działalności fliperów, ale nie mam wrażenia, że domeną ich działalności są duże i relatywnie drogie mieszkania. Choć kto wie.
Nie wiem, nie śledzę działalności fliperów, ale nie mam wrażenia, że domeną ich działalności są duże i relatywnie drogie mieszkania. Choć kto wie.
Czy inwestycja przewiduje miejsca nie na platformie?
to było pewnie z 5 zwykłych miejsc, w cenie 100k, i pewnie dawno już poszły, ale z drugiej strony tam byl chyba wysoki sufit w garazu, i jesli masz winde, kupisz miejsce dolne i gorne to majac winde caly czas na dole, masz powiedzmy zwykle miejsce + opcje jak ktos przyjedzie lub na drugie auto
Przechodziłem dziś obok inwestycji, wygląda na prawie zakończoną (kończą części wspólne obok boków), sama inwestycja wygląda moim zdaniem bardzo dobrze. Wie ktoś może ile w tych dwóch blokach ma być razem mieszkań? Albo jaki procent mieszkań został jeszcze deweloperowi do sprzedania? Według strony dostępnych na ten moment jest 169 mieszkań, co przy końcu budowy wydaje się dość sporą liczbą.
Czy ktoś z osób które już kupiły mieszkanie mógłby się podzielić czy udało się wynegocjować jakikolwiek rabat?
Czy ktoś z osób które już kupiły mieszkanie mógłby się podzielić czy udało się wynegocjować jakikolwiek rabat?
Nakuls pisze:Przechodziłem dziś obok inwestycji, wygląda na prawie zakończoną
I nie zrobiłeś żadnych zdjęć na forum?
- Iwona Bodziony
luc pisze:Nakuls pisze:Przechodziłem dziś obok inwestycji, wygląda na prawie zakończoną
I nie zrobiłeś żadnych zdjęć na forum?A poważniej, to jak to wyszło, dobrze się prezentuje?
Ja byłam z klientką niedawno w okolicy i zrobiłam sporo ujęć z drona aby lepiej zobaczyć otoczenie
Osiedle Fi to moim zdaniem udana inwestycja – i widać to już na pierwszy rzut oka. Spójna architektura robi dobre wrażenie, a całość nie sprawia wrażenia "przeładowanej". Duży plus za zielone przestrzenie między budynkami - jest oddech, nie ma efektu ściany bloków.
Lokalizacja też na plus – dobrze skomunikowana część miasta, z dostępem do usług i terenów zielonych w okolicy.
Moim zdaniem jedna z inwestycji warta uwagi jeśli komuś zależy na tej okolicy.
W sprawie rabatów i pomocy przy wyborze konkretnego mieszkania zapraszam do kontaktu.

Ostatnio zmieniony 03 cze 2026, 14:40 przez Iwona Bodziony, łącznie zmieniany 4 razy.
Iwona Bodziony - doradca rynku pierwotnego w Krakowie. Pomagam kupującym wybrać nowe mieszkanie: dla siebie, rodziny lub jako inwestycję. Analizuję lokalizację, układ, standard budynku, cenę, dostępność i potencjał inwestycyjny.
IwonaBodziony.pl
IwonaBodziony.pl
-
Majkatakajakja
Chcieliśmy tam kupić mieszkanie jeszcze zanim zaczęła się sprzedaż. Jak udostępnili plany czar prysł. Układy fatalne!
Nie znaleźliśmy ani jednego 4-pokojowego z dobrym układem i wejściem nie na komunikację.
Nie znaleźliśmy ani jednego 4-pokojowego z dobrym układem i wejściem nie na komunikację.
Z kronikarskiego obowiazku dodam jedynie, ze na zdjeciach powyzej sa przemieszane dwie inwestycje, ktore znajduja sie w tym samym rejonie, ale nawet ze soba nie sasiaduja: Osiedle Fi (ciemna okladzina elewacji) oraz Apartamenty Matecznego (jasniejsza okladzina elewacji).
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”