Atal z kolejną "nową" inwestycją. W zasadzie jest to obok ulicy Zdunów, z tego co widać na przedstawionej od nich mapce. Okolica wśród małych bloczków i domów jednorodzinnych. Lokalizacyjnie to myślę, że bardzo spoko i może być w miarę cicho jeśli ktoś lubi spokój. Co do usług/szkół w okolicy to się nie wypowiem. Wydaje mi się, że ulica Obozowa więcej samochodów nie chce już przyjmować. Poza tym to ciasna uliczka.
atalobozowa.pl/mieszkania
Nova Obozowa Kraków (ul. Obozowa) / deweloper Atal - opinie na forum
Re: Nova Obozowa Kraków (ul. Obozowa) / deweloper Atal - opinie na forum
To nie ma nic wspólnego z ul. Obozową ani niską zabudową.
Inwestycja powstaje w blokowisku 10 piętrowców przy ul. Zdunów - z której to uliczki jest teraz jedyny wjazd/wyjazd z osiedla.
Docelowo kolejne bloki na tej polanie - a właściwie osuszanym właśnie bagnie zalewanym potokiem Młyński Kobierzyński - których ma być kolejnych 8-10 wg procedowanych dokumentów , będzie mieć wyjazd na budowaną ul. 8 Pułku . 6 lutego wydano ZRID wreszcie na budowę odcinka ul. 8 Pułku obsługującego wyjazd z tej polany na Trasę Łagiewnicką. W budżecie miasta nie zarezerwowano niestety środków na samą budowę na rok 2026.
Ps. Niebieski pas - ul. 8 Pułku , czerwony - docelowy wyjazd. Do czasu końca budowy bloku może zbudują ulicę. Inwestycja ZIM

Inwestycja powstaje w blokowisku 10 piętrowców przy ul. Zdunów - z której to uliczki jest teraz jedyny wjazd/wyjazd z osiedla.
Docelowo kolejne bloki na tej polanie - a właściwie osuszanym właśnie bagnie zalewanym potokiem Młyński Kobierzyński - których ma być kolejnych 8-10 wg procedowanych dokumentów , będzie mieć wyjazd na budowaną ul. 8 Pułku . 6 lutego wydano ZRID wreszcie na budowę odcinka ul. 8 Pułku obsługującego wyjazd z tej polany na Trasę Łagiewnicką. W budżecie miasta nie zarezerwowano niestety środków na samą budowę na rok 2026.
Ps. Niebieski pas - ul. 8 Pułku , czerwony - docelowy wyjazd. Do czasu końca budowy bloku może zbudują ulicę. Inwestycja ZIM

Ostatnio zmieniony 18 lut 2026, 10:29 przez Mar G, łącznie zmieniany 1 raz.
Mar G pisze:To nie ma nic wspólnego z ul. Obozową ani niską zabudową.
Czyli wiesz więcej ode mnie. Myślałem, że sąsiedztwo dużo spokojniejsze. Ale chyba blisko jest stamtąd do Lasu Borkowskiego?
scr4tchi pisze:Mar G pisze:To nie ma nic wspólnego z ul. Obozową ani niską zabudową.
Czyli wiesz więcej ode mnie. Myślałem, że sąsiedztwo dużo spokojniejsze. Ale chyba blisko jest stamtąd do Lasu Borkowskiego?
do Lasku B. daleko nie jest - jakieś 20 metrów

Mar G pisze:do Lasku B. daleko nie jest - jakieś 20 metrów
No to mieszkania z widoczkiem na las będą fajnie. Szkoda, że tak kiepsko będzie z wyjazdem z tego osiedla.
scr4tchi pisze:Mar G pisze:do Lasku B. daleko nie jest - jakieś 20 metrów
No to mieszkania z widoczkiem na las będą fajnie. .
Tak by się mogło wydawać, że lewa noga budynku będzie "leśna". Niestety pas pierwszej linii Lasku B. to nie do końca prawnie las, tylko niejasnej sytuacji prawnej działki z 3 domkami letniskowymi - które przy ofensywie developerskiej mogą zostać zamienione na kolejny blok - który to dopiero będzie naprawdę leśny widokowo. Wtedy klienci Atala zostaną z takimi widokami jak reszta osiedla.
Przejeżdżałem właśnie to wrzucę obrazy : teren budowy + klimat osiedla.
Ps. Kolejne prostokąty terenu też już są ogrodzone budowlanymi ogrodzeniami - więc faktycznie kolejne bloki lada moment ruszą wokoło Atala.

scr4tchi pisze:Mar G pisze:do Lasku B. daleko nie jest - jakieś 20 metrów
Szkoda, że tak kiepsko będzie z wyjazdem z tego osiedla.
a wyjazd ... kilka tys osób ze światem komunikuje się tym oto jedynym ciągiem pieszo - samochodowym na zasadzie ruchu wahadłowego. dodatkowe bloki do czasu ukończenia ul. 8 Pułku dopełnią beznadziei

Tak by się mogło wydawać, że lewa noga budynku będzie "leśna". Niestety pas pierwszej linii Lasku B. to nie do końca prawnie las, tylko niejasnej sytuacji prawnej działki z 3 domkami letniskowymi - które przy ofensywie developerskiej mogą zostać zamienione na kolejny blok - który to dopiero będzie naprawdę leśny widokowo. Wtedy klienci Atala zostaną z takimi widokami jak reszta osiedla.
Gdzie mogę uzyskać bardziej szczegółowe i prawne informacje na temat użytkowania tych działek? Czy sądzi Pan, że w niedługim czasie te domy zostaną zburzone, aby wybudować bloki o takiej samej wysokości jak te w Atal?
borja_sv pisze:Tak by się mogło wydawać, że lewa noga budynku będzie "leśna". Niestety pas pierwszej linii Lasku B. to nie do końca prawnie las, tylko niejasnej sytuacji prawnej działki z 3 domkami letniskowymi - które przy ofensywie developerskiej mogą zostać zamienione na kolejny blok - który to dopiero będzie naprawdę leśny widokowo. Wtedy klienci Atala zostaną z takimi widokami jak reszta osiedla.
Gdzie mogę uzyskać bardziej szczegółowe i prawne informacje na temat użytkowania tych działek? Czy sądzi Pan, że w niedługim czasie te domy zostaną zburzone, aby wybudować bloki o takiej samej wysokości jak te w Atal?
czerwone to Atal , żółte to obszar zadrzewiony ale nie chroniony jak Las - z barakami letnimi.
w krakowskich realiach tylko naiwny może sądzić, że pozostanie tam zielony gaj.
kwestia czasu
Ps. tak naprawdę po osuszeniu tego bagna Atal zostanie z czasem obudowany z każdej strony. jest na to miejsce. po bagnie pozostanie tylko zmora obecna tego terenu - koszmarna ilość komarów latem

Podoba mi się na stronie zwizualizowanie lokalizacji inwestycji Nova Obozowa w Krakowie - pokazali na tej podstronie Zakrzówek. Nie wiem, może coś mi się pomieszało, ale jednak wydaje mi się, że do Zakrzówka jest kawał drogi z tego terenu i to raczej byłaby wyprawa samochodem albo komunikacją niż spacerek piechotą.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”