Przystanek Prądnik Kraków (ul. Meiera) / deweloper Dom Development - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
tonyxxl

Re: Przystanek Prądnik Kraków (ul. Meiera) / deweloper Dom Development - opinie na forum

Postautor: tonyxxl » 12 mar 2026, 14:50

DobrzeJuzBylo pisze: Samochodem dojazd do 29 Listopada czy w drugą stronę np. do Mistrzejowic to już jest tortura - po wprowadzeniu się tysięcy mieszkańców (buduje tam też molocha TDJ).

Nie przesadzaj, tam jest kilakset metrów do 29Listopada. Do Powstańsów tak samo w drugą stronę. Większość osiedli ma podobny lubh gorszy dojazd i odległość do głównych arterii.
DobrzeJuzBylo pisze:Będą to wyprzedawać jeszcze 2-3 lata po wybudowaniu budynków.

Zgaduję, że tam siedza mądrzy ludzie i to policzyli i przewidzieli różne możliwości... szczególnie DD który jest starym wyjadaczem i molochem giełdowy. W najgorszym wypadku, ale to już w najgorszym, jakby nic się nie sprzedawało dłuższy czas bo np. rynek by całkiem zamarł, to puszczą po 11-12k za m2, dołożą po jakiejś komórce lok czy miejscu postojowym i zejdzie im wszystko z jakimś małym zyskiem.
Ale spokojnie, wydaje mi sie że jak ogarną tą drogę,porobią chodniki i oswietlenie to może być tam lepszy potencjał niż na Reduta czy Strzelców przy cmentarzu Batowickim, albo na Piastów, gdzie dookoła tylko wysokie bloki i beton.

DobrzeJuzBylo

Re: Przystanek Prądnik Kraków (ul. Meiera) / deweloper Dom Development - opinie na forum

Postautor: DobrzeJuzBylo » 13 mar 2026, 12:54

Zgaduję, że tam siedza mądrzy ludzie i to policzyli i przewidzieli różne możliwości... szczególnie DD który jest starym wyjadaczem i molochem giełdowy.

Pozornie tak. Z drugiej strony w Atalu też pewnie są mądre głowy, a trzęsą się w posadach. DD o tyle mądrzejszy, że nie wszedł w ogóle w Łódź i Katowice. Śledzę losy spółki, bo mam w portfelu, ale według mnie czas wychodzić. Sprzedaż bardzo dobra, ale oparta głównie na Warszawie i Trójmieście. Krakowska idzie, jak krew z nosa. Na Marlborskiej poszło chyba 3 mieszkaniaw ciągu roku. W tym roku nawet Górka Narodowa już wisi oddana i się nie sprzedaje. Meiera sukcesu nie wróżę, bo to infrastrukturalnie jeszcze półkę niżej niż GN.

Poszukiwaczka4534

Postautor: Poszukiwaczka4534 » 18 mar 2026, 19:04

Dziś inwestycja Przystanek Prądnik wpadła na stronę Dom Development, ceny to ok. 15 tys. / m2. Co o tym sądzicie, ja jestem lekko zaskoczona

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 18 mar 2026, 20:00

Poszukiwaczka4534 pisze:Dziś inwestycja Przystanek Prądnik wpadła na stronę Dom Development, ceny to ok. 15 tys. / m2. Co o tym sądzicie, ja jestem lekko zaskoczona

Normalna cena, porównywalna z konkurencją dookoła. Oczywiście to sa ceny wyjsciowe, coś tam jeszcze ugramy.
Moim zdaniem inwestycja się robi ciekawa, warta zastanowienia. Do mieszkania z rodziną myślę, że dobra opcja.
Podstawówka jest na Meiera, przedszkoli tam jest też kilka różnych.
Dodatkowo w czasie oddania mieszkań powinien tam być gotowy przystanek SKA. Prace już ruszyły: dziennikpolski24.pl/szybka-kolej-aglomeracyjna-dotrze-na-polnoc-krakowa-powstanie-przystanek-pradnik-czerwony-prace-rusza-najpozniej-wiosna-2026/ar/c1p2-28289085
I jeszcze przebudują całą drogę, widać ronda z ul.Reduta, więc szybko, w 5 min, można "wyskoczyć" w rejon Ronda Polsadu i dalej w kierunku centrum albo w kierunku Huty.
Tam są konkretne plany i pieniądze na poprawe infrastruktury i komunikacji, prace w toku. A to juz bardzo duzo i zmienia postac rzeczy. Większość nowych osiedli oddalonych nieco od centrum może tylko marzyć o takich perspektywach.
JAk to będzie tak jak na tej wizualizacji dewelopera to jest to całkowita przemiana tego rejonu. Na duży plus dla mieszkańców.

Obrazek

Obrazek

DobrzeJuzBylo

Postautor: DobrzeJuzBylo » 18 mar 2026, 20:49

Pewnie do utargowania spokojnie 2k/m2. W Krakowie bardzo słabo mieszkania się sprzedają, dalej nie zeszii z ofert Górki Narodowej. Nawet taki moloch bez porównania szybciej goni mieszkania w Warszawie.

Po zbudowaniu SKA i przebudowie ulic będzie znośnie. W tym momencie już jest kiszka, a powstaje sporo budynków m.in. TDJ tam stawia. Przy czym inwestycje kolejowe trwają i to może być równie dobrze 2030 rok albo później. Szkoła na Meiera jest potwornie przeludniona. Do tego ludzie z 10 000 osiedla na Górce Narodowej nie dostali nadal szkoły. W jest tam pełno dzieci. Na Porzeczkowej już trwa nauka na dwie zmiany, na Meiera też nie idzie wcisnąć dzieci.

Same bloki do oddania na koniec 2027. Jeśli sentyment pójdzie w spodziewanym kierunku to faktycznie będzie po 10/11k/m2 leciało, bo wiele wskazuje na wzrost stóp procentowych spowodowany wojną w Iranie.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 18 mar 2026, 21:25

DobrzeJuzBylo pisze:Po zbudowaniu SKA i przebudowie ulic będzie znośnie. W tym momencie już jest kiszka, a powstaje sporo budynków m.in. TDJ tam stawia. Przy czym inwestycje kolejowe trwają i to może być równie dobrze 2030 rok albo później.

Skończą w 2028, bo muszą. Tego wymaga rozliczenie dotacji.
Pieniądze sa już zarezerwowane, projekty i zgody gotowe. Zostaje wybudować.
135mln całkowity koszt inwestycji, 93 to dotacja unijna reszta z budżetu Marszałka Województwa.

fero

Postautor: fero » 20 mar 2026, 16:45

tonyxxl pisze:I jeszcze przebudują całą drogę, widać ronda z ul.Reduta, więc szybko, w 5 min, można "wyskoczyć" w rejon Ronda Polsadu i dalej w kierunku centrum albo w kierunku Huty.

No dobrze, ale co to jest za droga oznaczona na tym planie osiedla Przystanek Prądnik Dom Development, jako droga zbiorcza, a mająca przebiegać pomiędzy blokami? Co to ma być za ulica i z jakimi drogami ma się łączyć? Ktoś się temu przyglądał w MPZP?

MieszkaniecPolski

Postautor: MieszkaniecPolski » 20 mar 2026, 16:51

DobrzeJuzBylo pisze:
Zgaduję, że tam siedza mądrzy ludzie i to policzyli i przewidzieli różne możliwości... szczególnie DD który jest starym wyjadaczem i molochem giełdowy.

Pozornie tak. Z drugiej strony w Atalu też pewnie są mądre głowy, a trzęsą się w posadach. DD o tyle mądrzejszy, że nie wszedł w ogóle w Łódź i Katowice. Śledzę losy spółki, bo mam w portfelu, ale według mnie czas wychodzić. Sprzedaż bardzo dobra, ale oparta głównie na Warszawie i Trójmieście. Krakowska idzie, jak krew z nosa. Na Marlborskiej poszło chyba 3 mieszkaniaw ciągu roku. W tym roku nawet Górka Narodowa już wisi oddana i się nie sprzedaje. Meiera sukcesu nie wróżę, bo to infrastrukturalnie jeszcze półkę niżej niż GN.

Aż się zalogowałem, żeby odpowiedzieć na te farmazony. GN się nie sprzedaje tak, że zostały jakieś pojedyncze ochłapy z setek mieszkań. Po co kreujesz taką bezsensowną narrację?

Obrazek

fero

Postautor: fero » 20 mar 2026, 17:12

MieszkaniecPolski pisze:
DobrzeJuzBylo pisze:

Aż się zalogowałem, żeby odpowiedzieć na te farmazony. GN się nie sprzedaje tak, że zostały jakieś pojedyncze ochłapy z setek mieszkań. Po co kreujesz taką bezsensowną narrację?

Ktoś tu sobie po prostu kreuje alternatywną rzeczywistość, chyba do tego stopnia, że sam zaczął w nią wierzyć...

DobrzeJuzBylo

Postautor: DobrzeJuzBylo » 20 mar 2026, 18:13

Czytajcie ze zrozumieniem. Te ochłapy jak to nazywacie wiszą już grubo ponad rok. Przez ostatnie 90 dni poszło może 10 mieszkań w oddanych budynkach. Wcześniej w Krakowie wszystko szło, jak woda. Teraz sprzedaże wszędzie są złe albo bardzo złe. Do ludzi dociera sytuacja w mieście i widmo katastru. Poza tym Kraków ma najgorsze ROI z najmu w kraju.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”