Przystanek Prądnik Kraków (ul. Meiera) / deweloper Dom Development - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
DobrzeJuzBylo

Re: Przystanek Prądnik Kraków (ul. Meiera) / deweloper Dom Development - opinie na forum

Postautor: DobrzeJuzBylo » 21 mar 2026, 14:36

@Sellie: Zgoda w zdecydowanej większości. Kraków to miasto trup, a lokalizacja dodatkowo bardzo nieatrakcyjna. Pytanie czy Państwo nie będzie wspierać kredyciarzy - przynajmniej tych z rodzinami, przy dwóch milionach umów kredytowych to jest potężny elektorat. Bankructwo sektora będzie dotkliwe dla wielu ludzi, również tych bez kredytów i poza budownictwem (mniejsze wpływy z podatków, koszt utrzymania bezrobotnych, wzrost przestępczości).

Pytanie mam nieco inne - czy możesz zdradzić, gdzie dalej ruszasz? Mam liczne delegacje na Śląsku w automatyce przemysłowej i wprawdzie jest tam mniej korporacji, za to na potęgę zwalniają zakłady przemysłowe (koszty pracy i ceny energii). Nie znam w tym momencie w Polsce miasta, gdzie faktycznie sytuacja wygląda kolorowo z rynkiem pracy. Paradoksalnie chyba Warszawa dzięki funkcji stołecznej ma szansę najlepiej wyjść z dużych miast. Może Trójmiasto ma jakieś perspektywy. Wrocław case Krakowa + wysiada produkcja AGD, Poznań wisi na automotive, które jest w agonii.

fero

Re: Przystanek Prądnik Kraków (ul. Meiera) / deweloper Dom Development - opinie na forum

Postautor: fero » 21 mar 2026, 15:14

Poziom odrealnienia w tej dyskusji zaczyna być absurdalny. Czy tak trudno jest Wam się skupić na jednej inwestycji? Piszesz tu w apokaliptycznych nastrojach, ale ktoś ciągle te mieszkania kupuje, ktoś ciągle chce zmieniać lokum na lepsze, ale to nie jest dyskusja na ten wątek.

Odnośnie lokalizacji przy ul. Meiera, to szedłem nią od strony ul. Reduta, brak chodników, trzeba było iść skrajem drogi, bo błoto na poboczach, samochodów sporo, żadnych usług tam nie widziałem, doszedłem do takiego zakrętu za inwestycją TDJ, zszedłem kawałek w dół i zwątpiłem. Nie wiem, może 50 m dalej zaczynały się szkoły sklepy i przedszkola...

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 21 mar 2026, 20:04

fero pisze:Poziom odrealnienia w tej dyskusji zaczyna być absurdalny. Czy tak trudno jest Wam się skupić na jednej inwestycji? Piszesz tu w apokaliptycznych nastrojach, ale ktoś ciągle te mieszkania kupuje, ktoś ciągle chce zmieniać lokum na lepsze, ale to nie jest dyskusja na ten wątek.

Odnośnie lokalizacji przy ul. Meiera, to szedłem nią od strony ul. Reduta, brak chodników, trzeba było iść skrajem drogi, bo błoto na poboczach, samochodów sporo, żadnych usług tam nie widziałem, doszedłem do takiego zakrętu za inwestycją TDJ, zszedłem kawałek w dół i zwątpiłem. Nie wiem, może 50 m dalej zaczynały się szkoły sklepy i przedszkola...

no niestety, sporo tutaj flustratów, obrażonych na Kraków, na Polskę, na polityków...ja tylko jestem ciekaw, gdzie oni wszyscy wyjadą do tych "lepszych" obiecanych krain?
Pewnie nigdzie, albo zaraz wrócą, a za 10 lat beda płakac czemu nie kupili mieszkania po 14k, bo dzisiaj sa po 24k i znowu za drogo i znowu winny Kraków który zaraz upadnie, politycy itp a ci co kupują po tyle to wariaci.
Ja przyszłości nie znam, ale jak słysze ten płacz o miescie upadłym to śmiech mnie ogarnia co tu sa za foliarze :roll: Jedzcie tam gdzie macie jechac i zostawcie juz Kraków w spokoju. Wszyscy skorzystamy.
Odnośnie inwestycji @fero: Tam jest teraz zadupie i z tym się zgadzam ale czy to jest minus?. Tam nikt kompletnie nie mieszka teraz, tam były pola uprawne niedawno dlatego jest zadupie i trzeba patrzeć na potencjał za 2-3 lata. Ludzie się za rok-dwa zaczną wprowadzać. Będzie już nowa droga z oświetleniem i chodnikiem. Czas dojazdu samochodem w kierunku miasta jest taki sam albo szybszy niż z GN. Obok bedzie przystanek SKA i dojedziesz do/z centrum w 7-9 minut. Jakieś lokale też powstaną na osiedlu na pewno. W ostateczności do Biedronki jest 500m. Normalnie się tam będzie żyło, wygodnie i spokojnie, a nie za daleko i nie za blisko od głównych ulic i wielkich blokowisk. Po skończeniu budowy i mieskich inwestycji infrastrukturalnych oceniłbym tą miejscówkę na 7,5/10 spokojnie.

fero

Postautor: fero » 22 mar 2026, 16:15

Jak byłem się tam przejść, to wyglądało tak, jak na zdjęciach.

Obrazek

Były maszyny budowlane ciężkie i chyba odbywało się palowanie terenu inwestycji, nie wiem czy już skończyli.

Obrazek

Działka jest duża, na pewno można na niej sporo bloków zbudować.

fero

Postautor: fero » 22 mar 2026, 16:19

Ale jeśli nawet tam wybudują bloki, zmienią drogę, itp., to ja mam wątpliwości, czy tam kiedykolwiek będzie miasto.

Obrazek

Miasto w sensie, jakiś park, do tego jakiś kawałek placu publicznego itp.

Obrazek

Co więcej pomiędzy tymi blokami jest jeszcze rezerwa na jakąś drogę zbiorczą - trudno powiedzieć, jaka ona będzie ruchliwa i jaka będzie jej skala.

fero

Postautor: fero » 22 mar 2026, 16:22

Jeżeli tam wszystkie działki są deweloperów, to raczej nie zadbają oni o takie typowo miejskie rzeczy, jakie zazwyczaj ogarnia miasto.

Obrazek

Trochę jak na niektórych fragmentach Ruczaju, upchane gęsto bloki i nic więcej.

Obrazek

A po sąsiedzku już rośnie nowa, spora zabudowa.

fero

Postautor: fero » 22 mar 2026, 16:41

I jeszcze sama ulica Meiera, bo ona zasługuje na osoby temat:

Obrazek

Gdyby to tak miało zostać, to nie bardzo sobie wyobrażam osiedla przy niej, na szczęście, jak ktoś wcześniej wrzucał info., ma zostać przebudowana.

Obrazek

Teraz to jednak jest jakaś tragedia, miejmy nadzieję, że przez pozwoleniem na użytkowanie przebudowa ul. Meiera w Krakowie się zakończy - tam wrzuciłem jeszcze więcej zdjęć.

Ulina

Postautor: Ulina » 26 mar 2026, 22:49

Witam. Mieszkam na Meiera koło szkoły tam gdzie zadupia już nie ma :) za to jest centrum osiedla i życia społecznego.
Pragnę przypomnieć że całe osiedle ozon i gn zachód to były kiedyś łąki i pola tak jak tutaj. Całkiem nie tak dawno zresztą skoro ja mieszkając tutaj 15 lat chodziłam po tych łamach i polach. A teraz? Nawet tramwaj jest!
Na naszym zadupiu Meiera ( chociaż uważam że powinien ten odcinek od zakrętu Felińskiego powinien inaczej się nazywać bo Meiera jest ulica na osiedlu wzdłuż szkoły ) też kiedyś będzie cywilizacja. Mieszkać się tam będzie jak wszędzie indziej, najpierw na placu budowy, a pociągi pewnie będzie słychać. Jest to spokojna okolica ( póki co). Blisko są sklepy. Blisko szkoła i przedszkola nawet spacerkiem na piechotę.
Szkoła i tak będzie się uczyć na dwie zmiany dopóki za 5 -7 lat nie zacznie się uczyć rocznik z niżu. Lepiej mieć dzieci niż ich nie mieć:)
Jak ktoś ma konkretne pytania można pytać.

pozdro

Postautor: pozdro » 28 mar 2026, 10:11

20-25k bym nie dał za mieszkanie w Krakowie ale 13-14 to naprawdę bardzo zozsadna cena. Ja też myślę kupić we Włoszech albo Hiszpanii niby lepiej ale sory tam muszę 2 tyle zapłacić. Więc to może na emeryturę. Inwestorzy będą dywersyfikować ale to w Krakowie jest ciągle najlepszą stopą zwrotu i opłacalność pakowania kasy w beton. 5-6% ciągle bez problemu stabilnie z najmu i do tego wzrost wartości i ochrona kapitału

pozdro

Postautor: pozdro » 28 mar 2026, 10:28

Co do lokalizacja to bardzo dobra do ceny 5min autem pod GK, 5min pociągiem na dworzec główny, 5min rowerem pod Rondo Polsadu i serenadę biura usługi luxmedy, MCN.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”