Apartamenty Park Matecznego Kraków od Dom Development - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Nowy

Re: Apartamenty Park Matecznego Kraków od Dom Development - opinie na forum

Postautor: Nowy » 19 kwie 2026, 23:00

Byłem odwiedzić ostatnio to osiedle, bo akurat byłem w okolicy Ronda Matecznego i generalnie, to nie zrobiło ono na mnie złego wrażenia.

Obrazek

Bloków faktycznie sporo, może odległości pomiędzy nimi nie jakieś ogromne, ale jak na dzisiejsze standardy, to bywa znacznie gorzej często.

Obrazek

Wykończenia elewacji częściowo białe, częściowo w takich szaro-brązowych płytkach ceramicznych, nie wygląda to źle.

Nowy

Postautor: Nowy » 19 kwie 2026, 23:02

Jak widać, jedne bloki mają tych płytek na elewacjach więcej, inne mniej.

Obrazek

Część mieszkań na najwyższej kondygnacji z tarasami na dachach, na które prowadzą te kręcone schody.

Obrazek

Fajna sprawa, nie wiem dlaczego ciągle nie jest to standard u krakowskich deweloperów.

Nowy

Postautor: Nowy » 19 kwie 2026, 23:05

Nie wszystkie budynki są tak samo wysokie, bo można znaleźć także niższe niż 6 pięter.

Obrazek

Są też na osiedlu posadzone jakieś drzewa, wygląda jakby rosły w prawdziwym gruncie, więc nie pod całą powierzchnią działki jest garaż podziemny.

Obrazek

Barierki na balkonach, w części wyższych mieszkań szklane, niżej i w części bloków na całości metalowe, dosyć standardowe.

Nowy

Postautor: Nowy » 19 kwie 2026, 23:07

Tu jeżeli do jednego mieszkania przynależy jeden balkon, to wygląda to tak, jakby było tam mnóstwo małych mieszkań, z których penie dużo pójdzie w wynajem.

Obrazek

Ale tu już nieco więcej okien bez dobudowanego balkonu.

Obrazek

Na całym osiedlu nie ma też za dużo ruchu samochodowego, nie ma dużo parkingów pod blokami, raczej zjazdy do garaży podziemnych.

Nowy

Postautor: Nowy » 19 kwie 2026, 23:10

Tu widać, że sporo większych mieszkań, bo i tarasy / balkony dosyć obszerne.

Obrazek

Są też normalne zadaszenia nad balkonami, niby standard, ale coraz więcej krakowskich deweloperów na tym przydatnym elemencie też oszczędza.

Obrazek

A obok stawia się już chyba kolejny etap osiedla Apartamenty Park Matecznego.

Nowy

Postautor: Nowy » 19 kwie 2026, 23:13

Był dzień jak robiłem zdjęcia, więc wiadomo, różne dźwięki w ciągu dnia odbiera się inaczej, ale nie miałem wrażenia, że ul. Konopnickiej jest jakiś szczególnie głośna przez Park Zdrojowy.

Obrazek

Ogólnie, to osobiście mi lokalizacja średnio odpowiada, ale jednak są niedaleko szkoły, jest jakiś kawałek parki, jest Wilga i tereny nad nią, są sklepy niedaleki. Moim zdaniem to nie jest zła okolica i osiedle też niezłe, choć wiadomo, że chciałoby się lepiej.

DobrzeJuzBylo

Postautor: DobrzeJuzBylo » 20 kwie 2026, 8:45

Innymi słowy bloki jeszcze gęściej niż na Górce Narowodowej od Dom Development za to za 20k/m2. Fakt, że lokalizacja znacznie bliżej centrum, ale w tej cenie mieszkań w takiej ciasnocie to już kwestia indywidualnych preferencji. Samo wykończenie bloków naturalnie nieco ładniejsze niż w w/w inwestycji, ale też zdecydowanie nie jest to nic premium. Nic odkrywczego nie powiem, ale na wizualizacji mniej przygnębiająco to wyglądało.

luc

Postautor: luc » 20 kwie 2026, 10:17

A te żurawie w tle, to kolejny etap Apartamentów przy Parku Matecznego? Przy czym zawsze jak piszę słowo "apartament" w kontekście mieszkanka ok. 40 m2, to odczuwam pewien dysonans. Bo apartamentów, to tam może być kilka, a może i nie ma żadnego.

anderson

Postautor: anderson » 20 kwie 2026, 11:04

Nowy pisze:Ogólnie, to osobiście mi lokalizacja średnio odpowiada, ale jednak są niedaleko szkoły, jest jakiś kawałek parki, jest Wilga i tereny nad nią, są sklepy niedaleki. Moim zdaniem to nie jest zła okolica i osiedle też niezłe, choć wiadomo, że chciałoby się lepiej.

a tak z ciekawości 2 pytania:
1) dlaczego Ci ta lokalizacja średnio odpowiada?
Osobiscie wielokrotnie słyszałem (od kilku mieszkancow Siesta czy Fi), że ktoś chciałby kupić większe mieszkanie w tej okolicy bo mu pasuje. Nigdy nie słyszałem by ktoś narzekał że tu go denerwuje i chce sie przeprowadzic do innej (co oczywiscie nie oznacza że takich ludzi nie ma, ale ja osobiscie nie slyszalem takich opinii)
2) jakie okolice/lokalizacje są dla Ciebie lepsze i dlaczego?

anderson

Postautor: anderson » 20 kwie 2026, 11:44

luc pisze:A te żurawie w tle, to kolejny etap Apartamentów przy Parku Matecznego? Przy czym zawsze jak piszę słowo "apartament" w kontekście mieszkanka ok. 40 m2, to odczuwam pewien dysonans. Bo apartamentów, to tam może być kilka, a może i nie ma żadnego.

apartament to nie tylko duże mieszkania - jak jedziesz na wakacje i i bierzesz 'apartament' to ma on 100m? chyba rzadko..
ale żeby nie było że to moja prywatna opinia to pewnie obiektywniej zdefiniuje to chatgpt:

Krótko: „apartament” to bardziej słowo marketingowe niż ścisła kategoria prawna - i tu zaczyna się problem.

1. W języku potocznym

Apartament kojarzy się z czymś ponad standardem:
- większa powierzchnia (często 60-80 m²+)
- lepsza lokalizacja
- wyższy standard wykończenia części wspólnych
- dodatkowe rzeczy typu taras, garderoba, 2 łazienki, winda, recepcja

Czyli: „lepsze mieszkanie”.

2. W praktyce deweloperskiej
Tu trzeba być sceptycznym - deweloperzy używają tego słowa bardzo luźno.

W Polsce:
- nie ma definicji „apartamentu” w przepisach
- nie ma minimalnego metrażu ani standardu

Efekt: 35 m² w centrum może być nazwane „apartamentem”, tak samo jak 120 m² penthouse

Czyli: to etykieta sprzedażowa, nie kategoria techniczna.

3. Jeśli ktoś chce to zdefiniować sensownie
Na rynku przyjmuje się nieformalnie, że „prawdziwy apartament” powinien mieć:
- duży metraż (często 80 m²+)
- dobrą lokalizację (centrum / premium dzielnice)
- wysoki standard budynku (recepcja, ochrona, materiały)
- ponadstandardowy układ (np. salon + kilka sypialni, 2 łazienki)
- często wysokość > 2,8 m

zderzając z taka definicją to sa tutaj mieszkania usprawiedliwiajace ten marketing:
- jest sporo dużych mieszkań (nawet 136m), oczywiscie nie wszystkie i są też kawalerski
- sporo mieszkan ma opcje drugiej lazienki (choc czasami kosztem garderoby, ale jest opcja)
- niewątpliwie lokalizacja + otoczenie parku ma swoje zalety
- gdybys zobaczył korytarze (ze sztukateria i lampkami oswietlajacymi nr mieszkania) to dają one feel 'apartamentów'
- sporo mieszkan ma fajne tarasy, niektore sa baardzo duże, w tym tarasu na dachu
- Cały garaż pokryty żywicą co chyba też powyżej średniej deweloperskiej?

Niestety nie ma tutaj odpowiedniej wysokosci pasujacej do tej definicji. Nie wiem jaki jest dzis standard deweloperski, ale tu jest ok 2.6m czyli bym powiedzial, ze nisko. Nie ma tez recepcji/ochrony. O materialach sie nie wypowiem bo sie nie znam, ale np wywietrzniki okienne nie w ramie, a nad oknem sa chyba na plus. Pytanie jak będzie wyglądała akustyka mieszkan w srodku jak wszyscy zamieszkają

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”