Przebudowa chłodni przy ul. Portowej w Krakowie na mieszkania - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
hellhax

Przebudowa chłodni przy ul. Portowej w Krakowie na mieszkania - opinie na forum

Postautor: hellhax » 20 maja 2026, 18:56

Liczyłem na undegroundowy klub techno w stylu berlinskiego Berghaina. No ale mieszkamy w Krakowie, techno tu mało kto słucha, za to dostaniemy nudna mieszkaniówke w wysokich cenach, która na pewno się szybko sprzeda. Okolica taka se - nowe bloki po sąsiedzku trochę ucywilizowaly okolice ale nadal jest to chyba opcja dla ludzi zdeterminowanych żeby tam mieszkać (albo ulokować kapitał).

IMG_6652-compressed.jpeg
IMG_6652-compressed.jpeg (227.24 KiB) Przejrzano 1146 razy

random

Re: Przebudowa chłodni przy ul. Portowej w Krakowie na mieszkania - opinie na forum

Postautor: random » 21 maja 2026, 16:42

Dobrze myślę, że to nie obejmuje betoniarni a tylko działkę gdzie stoją te puste teraz blaszaki? Jestem ciekaw jak tam 4 nowe bloki zmieszczą, widział ktoś może projekt?

goriat

Re: Przebudowa chłodni przy ul. Portowej w Krakowie na mieszkania - opinie na forum

Postautor: goriat » 24 maja 2026, 12:28

Z tego co wiem to ziemia, na której jest betoniarnia należy do miasta Kraków i ma swoją umowę dzierżawy na długi czas.
Dodatkowo w planie przestrzennego zagospodarowania jest zaznaczona jako teren zielony, więc nawet jakby betoniarnia została rozmontowana, to teoretycznie nie powinien pojawić się żaden budynek.

Odnośnie dewelopera, to sprawdziłem w KRS. Buduje to węgierska firma Duna, pod przykrywką spółki docelowej PROJECT DEVELOPMENT 7, należącego do miliardera Szíjj László.
https://rejestr.io/krs/1148066/project-development-7
https://dunapolskare.pl/

Strona budowy:
https://dekerta47.pl/

Patrząc na "rozmytą" wizualizację to 4 budynki mogą zmieścić się, ale będzie ciasno.
- Dwa budynki chyba 5 i 7 kondygnacji (obecna chłodnia + blok zaraz obok betoniarni) - budynek chłodni wygląda jakby nie miał balkonów.
- Obecny biurowiec - zgodnie z planem przestrzennego zagospodarowania nie może być większy, więc w "rozmytej" wizualizacji jest już sprytnie ukryty.
- Nowy budynek 4 kondygnacji w kształcie L - zaraz przy torach, na miejscu starego undegroundowego klubu techno - większość będzie miała widok na tory.

Jak patrzyłem na poprzednie inwestycje tego dewelopera, to cenowo powinno być bardzo premium (jakościowo nie wiem). Spodziewałbym się cen powyżej 20 tyś / m2. Jeżeli dobrze przejrzałem wizualizację, to będzie to słaba inwestycja i ciężka do sprzedaży.
Zwłaszcza, że sam projekt będzie wymagał przerobienia obecnego historycznego budynku zgodnie z ustaleniami głównego architekta Krakowa. Zawsze drożej wychodzi przerobienie, niż zburzenie i wybudowanie nowego.

Jestem ciekaw czy nie będą przerobione okolice wałów. Może pojawi się ścieżka na spacery po wałach?

muzyd

Postautor: muzyd » 24 maja 2026, 22:03

goriat pisze:Z tego co wiem to ziemia, na której jest betoniarnia należy do miasta Kraków i ma swoją umowę dzierżawy na długi czas.
Dodatkowo w planie przestrzennego zagospodarowania jest zaznaczona jako teren zielony, więc nawet jakby betoniarnia została rozmontowana, to teoretycznie nie powinien pojawić się żaden budynek.

Te dane już są nieaktualne. Plan został zaskarżony i mieszkaniówka jest na tej działce.
https://lovekrakow.pl/park-w-miejscu-be ... eszkaniowa

muzyd

Postautor: muzyd » 24 maja 2026, 22:07

Odnośnie samej inwestycji, to póki co tylko takie info:

Historyczna chłodnia portowa przy ul. Dekerta 47 – budynek z lat 40. XX wieku o charakterystycznej, surowej formie – przechodzi starannie zaplanowaną rewitalizację, łącząc dziedzictwo miejsca z wysokim standardem współczesnego życia.

W efekcie powstanie nowoczesny, wielofunkcyjny kompleks oferujący apartamenty o podwyższonym standardzie, dopracowane części wspólne oraz dostęp do usług w zasięgu ręki.

Start sprzedaży planowany jest na przełomie Q4 2026 / Q1 2027.

Już wkrótce ujawnimy szczegóły inwestycji – nazwę, wizualizacje oraz założenia projektu.

Pozostajemy w kontakcie,

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”