WITA Inwestycja ul. Wita Stwosza Kraków od Echo Investment / Archicom - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
luc

Re: WITA Inwestycja ul. Wita Stwosza Kraków od Echo Investment / Archicom - opinie na forum

Postautor: luc » 05 sie 2025, 23:16

Był ktoś może w okolicy ostatnio i wrzuci jakieś zdjęcie? Są tam już jakieś elewacje, czy na nie jeszcze trzeba zaczekać?

Widziałem, że ciągle nie mogą im zejść mieszkania z dziwnymi układami.

neo

Re: WITA Inwestycja ul. Wita Stwosza Kraków od Echo Investment / Archicom - opinie na forum

Postautor: neo » 22 sty 2026, 10:04

Tam chyba ruszyły już odbiory mieszkań. Może ktoś się podzieli jakimiś z zdjęciami z tego, jak to wyszło? Elewacje chyba bardzo przyzwoite, lokalizacja niezła, ale ja bym się bał, że to będzie hotel na wynajem krótkoterminowy. Ciekawi mnie też, jak tu będzie wyglądało wykończenie części wspólnych. Jest w tym jakiś wyższy standard czy krakowska przeciętna?

neo

Postautor: neo » 20 cze 2026, 21:23

No i ani się obejrzeliśmy, a wyrosło nam spore osiedle i to w centrum Krakowa.

Obrazek

Jeszcze co prawda są prowadzone jakieś ostatnie prace, ale jednak wygląda to już na finisz.

Obrazek

Mnie bardzo się podobają elewacje bloków na tym osiedlu, nie jest to taki standardowy klinkier, tylko to taka cegła albo imitacja, która ma swoją fakturę chropowatą, a do tego jeszcze na elewacji zrobiono różne zagłębienia - zobaczcie jak na tym gra światło. To wszędzie jest ceglana okładzina w tym samym kolorze.

neo

Postautor: neo » 20 cze 2026, 21:26

A samo to osiedle budzi we mnie takie mocno mieszane uczucia.

Obrazek

Jest tu trochę mieszkaniówki standardowe, ale są też jakieś akademiki czy budynki z mieszkaniami na wynajem, chyba też jakiś hotel ma być, choć tu nie mam 100% pewności.

Obrazek

Dodając do tego mieszkania kupione na wynajem, też krótkoterminowy (bo przecież niedaleko dworca), można się spodziewać tego, że po tym osiedlu zawsze będzie kręciło się sporo takich "chwilowych" lokatorów, nie zawsze cichych.

neo

Postautor: neo » 20 cze 2026, 21:31

Sama zabudowa ma dużą skalę, jak dla mnie z niektórych perspektyw ociera się to o monumentalność.

Obrazek

Ale jest tu trochę tak, że niby osiedle WITA jest w centrum, nawet nie niby, tylko realnie, ale spacerem tam jest jakoś tak mocno nie po drodze, bo trzeba przejść gdzieś za dworzec i Galerię Krakowską, wzdłuż średnio przyjemnych ulic. Trochę jeszcze mocno zaniedbanych budynków pofortecznych, które mają chyba dosyć specyficznych lokatorów.

Obrazek

Zdecydowanie mogłoby to być o wiele lepiej otwarte na miasto. Ciekawe jak będzie, jak się tam ludzie wprowadzą, czy będzie tam więcej życia, niż za murem obok?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”