krakus1891 pisze:Basta pisze:
10-15% bo tyle pokazuje doświadczenie - chociażby z obserwowanych przeze mnie lokalizacji przy poprzednich spowolnieniach koniunktury.
Bazą jest apogeum cen w danym cyklu koniunktury.
Cały problem że obecna sytuacja jest dość unikalna , po pierwsze anomalia historyczna w postaci niskich stóp procentowych, po drugie niż demograficzny który zaczął się prawie 30 lat temu i trwa w najlepsze po dziś dzień. Wydaje mi się że nie ma takiego okresu w historii do którego możnaby nas porównać , ani też nie ma kraju o podobnym stopniu rozowju i tak rekordowej prognozie dopopulacji.
gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/553888,demografia-ludnosc-populacja-polska-polacy-onz-ukraincy-prognoza-liczba-ludnosci.htmlBasta pisze:4 lata inflacji po 6% dają obniżkę o 22% (efekt coraz niższej bazy). Nie sądzę, aby ceny mieszkań atrakcyjnych inwestycyjnie stały wtedy w miejscu.
Co to jest dobra lokalizacja? Taka, w której stopa zwrotu z czynszu (związana między innymi z czasem przestoju w wynajmie) jest najwyższa. A więc raczej nie Zielonki i nie Zabierzów...
Tylko że zakłądasz że coś co jest atrakcyjne teraz takim zostanie ...
Miasta mają 4 etapowy okres rozowju , Ubrbanizacja, Suburbanizacja, Deurbanizacja, Reurbanizacja , więcej o modelu Klassena poczytasz tutaj
researchgate.net/publication/312121617_Reurbanizacja_w_swietle_dotychczasowych_badan_nad_miastami_europejskimi
Wszystko wskazuje na to że Kraków jest w fazie suburbanizacji, i to chyba raczej początkowej ...
studiamiejskie.uni.opole.pl/wp-content/uploads/2016/05/S_Miejskie_18_2015-Haranczyk-Procesy.pdf .
tak więc "dobre lokalizacje", najprawdopodobniej będą coraz mniej "dobre", i zyskają na atrakcyjności tak za 20-30 lat , ale wtedy ubedzie 8 mln wyżu powojennego .
Dla tego pytałem o to czym dla Ciebie jest "atrakcyjna lokalizacja", bo to co jest dzisiaj atrakcyjne za 10 lat najprawdopodobniej takie nie będzie ...
Kupując mieszkanie pod wynajem bezpiecznie jest zakładać 20 lat do zwrotu z inwestycji. Znalazłem dane dla Biedronki i im przeciętny sklep zwraca się w 3 lata, szukałem też dla IKEA ze względu na to że ograniczają inwestycje w Polsce money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/ikea-biznes-sklepy-otwarcie,47,0,2411055.html , przypuszczam że ROI dla IKEA to tak maks 4-5 lat , tak więc szwedzi jakoś nie wierzą w świetlaną przyszłość rynku mieszkaniowego, o związku biznesu IKEA z kondycją rynku mieszkaniowego chyba nie muszę Cię przekonywać .... .
Jeśli rządy prawicy nie zgotuja nam tutaj drugiej grecji, to możesz mieć racje że ceny ofertowe nie spadną więcej niż 15-20 %, bo na tym rynku nie ma profesjonalnych inwestorów tylko"ulica" mająca najcześciej jedno -kilka mieszkań z kredytem. Gdy zacznie się kryzys nie zejdą z cenami poniżej 20 % , i będą czekać na kolejny cykl , prawdziwa walka zacznie się na rynku wynajmu, bo wystarczy pół roku płacenia kredytu i czynszu , za mieszkanie które stoii puste aby zejśc bardzo mocno z ceną za wynajem byle minimalizowac straty.
Wydaje mi się że ceny ofertowe pozostaną na obecnym poziomie lub lekko spadną , zaś ceny transakcyjne będa na poziomie 50 % cen ofertowych, z licytacji bankowych lub osób które muszą sprzedać , reszta będzie czekać ... To paradoksalnie jest pozytywny scenariusz.... .Negatywny to kłopoty gospodarcze na miarę greckich , stopy procentowe na poziomie 15-20 % i załamanie na skutek licytacji ogromnej liczby mieszkań z licytyacji.
W przeciwieństwie do grecji nie jesteśmy w strefie Euro i Niemcy nie będa miały żadnego interesu w ratowaniu złotówki, Rosja Ukraina, Wenezuela, Argentyna przekonały się że taki poziom stóp procentowych to wcale nie abstrakcja, aby zatrzymac ucieczkę kapitału.
krakus1891 pisze:
Na koniec polecam ciekawą opinie
independenttrader.pl/dlaczego-nie-warto-inwestowac-w-nieruchomosci.html
Krakus44 pisze:A dla dla mnie to co ten facet mowi jest zupelnie nie przekonujace.
Zatem porownywanie inwestycji w male mieszkania pod wynajem, glownie dlugoterminowym, w miescie uniwersyteckim, i pelnym firm do wakacyjnych willi na hiszpanskiej wyspie jest kompletnie od rzeczy.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], pau_zel i 46 gości