Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Re: Wyhamowanie podaży mieszkań w Krakowie / rynek mieszkaniowy w Krakowie: opinie / forum
"tamta okolica ma jeszcze spory potencjał rozwoju". Nie do końa zgadzam się, by to, co tam jeszcze się zdarzy w dziedzinie mieszkalnictwa nazywać "rozwojem".
Re: Wyhamowanie podaży mieszkań w Krakowie / rynek mieszkaniowy w Krakowie: opinie / forum
To panowie macie nowy przyklad. Fredry 6 budimexu mieszkania podobno po 7100-8100zl/m2. Czyli kolejna fajne opcja ktora mozna wychaczyc pp 7500zl/m2. Wiec nie ma co przeaadzac ze jest jakas tragedia. Zaniedlugo onni deweloperzy rusza z podobnymi nowymi projektami po 7500zl/m2. Wiec nie mowcie o przegrzeniu rynku i cenach oderwanych od rzeczywistosci. Te po 10 tys zl jak mazowiecka 72 to sa wyjatki.
pozdro pisze:To panowie macie nowy przyklad. Fredry 6 budimexu mieszkania podobno po 7100-8100zl/m2. Czyli kolejna fajne opcja ktora mozna wychaczyc pp 7500zl/m2. Wiec nie ma co przeaadzac ze jest jakas tragedia. Zaniedlugo onni deweloperzy rusza z podobnymi nowymi projektami po 7500zl/m2. Wiec nie mowcie o przegrzeniu rynku i cenach oderwanych od rzeczywistosci. Te po 10 tys zl jak mazowiecka 72 to sa wyjatki.
Rozmawiałem dzis z właścicielem jednej z większych podkrakowskich zwirowni i powiedział że ceny to dopiero poszybuja w górę gdyż podwyżka prądu o 70% dla przedsiębiorców spowoduje bardo duzy wzrost cen kruszyw a co za tym idzie betonu itp gdyż większość maszyn które pracują na kamieniolomach zasilana jest dużą ilością prądu..

Wszystko ok, tylko cena budowy mieszkan to 3500zl/m2. Wiec nawet jak koszty robocizny wzrosna dzialek. To i tak finalnie cena budowy wyjdzie 4500zl/m2. Wiec spokojnie mozna sprzadawac po 7500zl/m2. Reszta to spekulacja. Skoro w rzeszowie przy identycznych kosztach budowy co obecnie mozna sprzedawac po 5500zl/m2.
Marecki67 pisze:"tamta okolica ma jeszcze spory potencjał rozwoju". Nie do końa zgadzam się, by to, co tam jeszcze się zdarzy w dziedzinie mieszkalnictwa nazywać "rozwojem".
Chodzi raczej o zmiany w okolicy, budowę Małopolskiego Centrum Nauki, działalność Muzeum Lotnictwa, Muzeum Inżynierii Miejskiej, potencjał pozostałych terenów pozostałych po lotnisku. Większość wariantów przebiegu linii metra uwzględnia tą okolicę i tak dalej.
No. Chyba się zaczyna:
[https://m.bankier.pl/wiadomosc/Na-Wall-Street-najgorszy-tydzien-od-dekady-Nasdaq-w-bessie-7634063.html
Nareszcie! Oby tak dalej!
PS. Kto nie kupi teraz mieszkania, przegra życie. Jutro będzie drożej + jutro wykupią. Spiesz się, 60% mieszkań już wykupionych!
[https://m.bankier.pl/wiadomosc/Na-Wall-Street-najgorszy-tydzien-od-dekady-Nasdaq-w-bessie-7634063.html
Nareszcie! Oby tak dalej!
PS. Kto nie kupi teraz mieszkania, przegra życie. Jutro będzie drożej + jutro wykupią. Spiesz się, 60% mieszkań już wykupionych!
-
Sranie w banie i nie strasz ludzi.
Kryzysu w Polsce to jeszcze nie zobaczysz przez spory okres czasu. Widać za to na pewno, że bardzo powoli rynek wyhamowuje. Co jest naturalną koleją rzeczy.
Ale biorąc pod uwagę, że jest co raz mniej już ciekawych działek w Krakowie nie ma co liczyć na obniżki.
Kryzysu w Polsce to jeszcze nie zobaczysz przez spory okres czasu. Widać za to na pewno, że bardzo powoli rynek wyhamowuje. Co jest naturalną koleją rzeczy.
Ale biorąc pod uwagę, że jest co raz mniej już ciekawych działek w Krakowie nie ma co liczyć na obniżki.
lesnydzbanek pisze:Sranie w banie i nie strasz ludzi.
Kryzysu w Polsce to jeszcze nie zobaczysz przez spory okres czasu.
Znów uderzam w stół? Gdzie, kogo i czym "straszyłem"?
I czy w ogóle zwycięzcy życia, nabywcy Synerskiej za 8000zł/m czy też Wrocławskiej za 10 000zł/m mają się czego bać?
Przywołałem tylko na szybko krótką informację prasową o tym, jak zachowała się amerykańska giełda.
Niektórzy twierdzą, że ma ona spory wskaźnikowy potencjał wyprzedzający w/s do spowolnień gospodarczych. Bo w przeciwieństwie do cen mieszkań w Krakowie, indeksy giełdy nowojorskiej czasem spadają

-
Moi drodzy, pytam więc Was, koniukturalnych opty i pesy mistow, jaka jest dziś wg Was 'dobra' cena za:
mieszkanie 2 pok. 35-40m przy tramwaju do 15 minut na dworzec glowny?
Pyta mnie dziś o to przyjaciolka, a ja jej nie potrafię odpowiedzieć, sama kupiłam gromadzką za 7.5 za metr, owszem, do dworca tramwaj jedzie 15min, ale te ceny, to już szybko ne wrati ;p patrzę na wszystko, co nowe typu nowa avia--ceny 7-8 plus obowiązkowy parking i jestem przerażona.
mieszkanie 2 pok. 35-40m przy tramwaju do 15 minut na dworzec glowny?
Pyta mnie dziś o to przyjaciolka, a ja jej nie potrafię odpowiedzieć, sama kupiłam gromadzką za 7.5 za metr, owszem, do dworca tramwaj jedzie 15min, ale te ceny, to już szybko ne wrati ;p patrzę na wszystko, co nowe typu nowa avia--ceny 7-8 plus obowiązkowy parking i jestem przerażona.
Inwestorzy inwestorami. Najgorzej to maja mlodzi co chca dla siebie mieszkanie kupic. Nie pozostaje nic innego jak budowac dom na suburbiach Krakowa. Tyle, ze na gruntach pewnie tez mocna spekulacja.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”