Inwestycja ul. Strumienna Kraków (Bonarka) - HSD Arrow - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
yyeeoo

Re: Inwestycja ul. Strumienna Kraków (Bonarka) - HSD Arrow - opinie na forum

Postautor: yyeeoo » 26 gru 2018, 23:42

Krk pisze: Natomiast rozbieżnośći jakie pojawiają się harmonogramie prac to niestety wypadkowa problemów jakie mają miejsce obecnie na rynku budowlanym, przy czym deweloper ze swojej strony jest elastyczny w kwestii odroczenia kolejnych transz wynikających z harmonogramu prac dla inwestycji.

To jest po prostu nawijanie makaronu na uszy klientom. Jakie problemy, jaka wypadkowa ? Bez jaj.
Nie wierzę, że ludzie łykają takie tłumaczenie jak pelikany.

Większość inwestycji w mieście jest oddawanych w terminie, więc jest to komiczne tłumaczenie. Może trzeba było zmienić wykonawcę, albo podnieść cenę i wybrać solidniejszego.

Myszkin11

Postautor: Myszkin11 » 27 gru 2018, 0:18

A skąd wiesz, że ta inwestycja nie będzie oddana w terminie? Termin oddania za 18 miesięcy kolego (bud. A), a tymczasem mamy już stan surowy i prace ziemne, na budowę właśnie przywieźli okna, 20 stycznia rozpoczynają instalacje.

Nie jest to najbardziej dynamiczna budowa jaką widziałem, ale jakoś to idzie, mają jeszcze 1.5 roku według umowy a to kupa czasu. Był miesiąc przestoju, do czego deweloper się przyznaje, od tego czasu widać już postępy.
Niektóre inwestycje HSD są opóźnione, niektóre oddają przed czasem. Nie siejcie paniki - rozumiem, że realizacja budynku B jest opóźniona o te dwa miesiące, z drugiej strony, Ci którzy podpisywali umowy wcześnie wiedzą, że realizacja inwestycji miała być zakończona końcem 2019, deweloper dodał sobie pół roku buforu przed podpisaniem umów. Tym bardziej uważam, zatem że mają mnóstwo czasu - 18 miesięcy przed terminem oddania to żaden punkt do oceny tempa prac :)

Krk

Postautor: Krk » 27 gru 2018, 12:45

yyeeoo pisze:Większość inwestycji w mieście jest oddawanych w terminie, więc jest to komiczne tłumaczenie. Może trzeba było zmienić wykonawcę, albo podnieść cenę i wybrać solidniejszego.

O co Ci chodzi kolego? Nie siej defetyzmu, terminy ukończenia inwestycji są jasno określone w umowach jak pisałem. Jak wspominał Myszkin mają jescze 1.5 roku to samo dotyczy (bud.B).To że są poślizgi na którymś z etapów budowy to nie powód do paniki i rwania sobie włosów z głowy. Budowa postepuje dalej i pozostaje nam tylko wierzyć że ukończą prace na czas. Pozdrawiam miłośnik pelikanów ☺

Zitek

Postautor: Zitek » 28 gru 2018, 19:52

Witam Wszystkich potencjalnych sąsiadów i nie tylko.

Jestem zainteresowany kupnem mieszkania w II etapie pod koniec stycznia ma zostać przygotowany harmonogram i umowy deweloperskie wiec narazie czekam na ten etap. Pytanie mam czy ktoś z Państwa dokonywał zmian w umowie deweloperskiej dla I etapu? Jak szczegółowo jest opisany standard wykończenia mieszkań? Może ktoś ma jakieś sugestie na co zwrócić uwagę.

Druga sprawa - Jak widać budynek B już ma jakieś opóźnienie na jakich zasadach jest uzgadniana zmiana harmonogramu wpłat transz kredytu? Czy to się dzieje z "urzędu" przez HSD i bank czy trzeba trzymać rękę na pulsie i zgłosić się do HSD/banku w celu zmiany harmonogramu? Czy może w umowie deweloperskiej należy dołożyć jakieś punkty uzgadniające taką okoliczność?

Trzecia sprawa - Tarasy na dachu: Jak wygląda sprawa wydzielania części tych tarasów pomiędzy 4 apartamenty? Jest tam część wspólna z klatką schodową i zadaszeniem a dalej? na rzutach mieszkania są wprawdzie naniesione jakieś drzwi ale na wizualizacjach dostępnych na internecie nie widoczne są żadne odgrodzenia pomiędzy tarasem a częścią zadaszoną. np:
Obrazek

Brakuje trochę informacji na temat tych tarasów a HSD krzyczy sobie za wykończenie tych tarasów pieniądze więc może trzeba uzgodnić jakiś standard rozumiem że dla budynku A takie uzgodnienia musiały już nastąpić :D w końcu dach już na miejscu. Dla mnie racjonalnie byłoby aby zadaszona część była wygrodzona i przeszklona dzięki czemu ani deszcz ani śnieg nie będzie hulał po klatce schodowej i sama klatka nie będzie się wychładzać.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi/podpowiedzi/komentarze

Fifi

Postautor: Fifi » 30 gru 2018, 13:54

[quote="Zitek"]Witam Wszystkich potencjalnych sąsiadów i nie tylko.

Hej, tak się składa że jestem przyszlym wlascicielem jednego z tych mieszkań na Strumiennej z tarasem na dachu. Jeśli chodzi o harmonogram wpłat to transze są wypłacane na podstawie wykonania budowy wiec jesli jest jakis poslizg to w wiekoszsci przypadkow bank nie wyplaci kolejnej transzy gdyz wysyla on tak czy siak inspektora przed wykonaniem kazdej kolejnej wplaty. Przynajmniej tak to załatwiaj moj zaufany doradca finansowy. Aktualnie do konca stycznia uzytkownicy budynku A musza zdecydowac o ewentualnych zmianach w podpieciach sanitarnych a wczesniej musieli wprowadzic wszystkie ewentualnie zmiany lokatorskie.

Jeśli chodzi o taras na dachu jest to normalna praktyka iż trzeba dodatkowo zaplacic za przystosowanie takiego miejsca do uzytkowania. Jest wielu Developerow jak Atal czy Inter Bud w niekotrych przypadkach ktory kasuje sobie dodatkowo 30-50% wartosci metra kwadratowego mieszkania za kazdy metr tarasu.

Jeśli chodzi o tarasy na dachu w budynku A, to o ile pamietam dotyczą one 4 mieszkan do których prowadzi jedna wspolna klatka z pozimu 4 (niestety niewiem jak wyglada sprawa zadaszenia ale wiem ze kazdy taras jest odgrodzony. W razie pytan pisz na filon8@poczta.onet.pl

Myszkin11

Postautor: Myszkin11 » 31 gru 2018, 10:28

Odnośnie standardu wykończeń dzwoń do HSD, ich doradcy są całkiem fajnie poinformowani, ja wszystkie informacje zdobyłem od ręki.
Jeśli chodzi o wypłatę transz, z tym jest różnie w zależności od banku. Kolega powyżej pisze, że jego bank wysyła inspektora, u mnie np. jest inaczej - sam zlecam bankowi wypłatę transzy na piśmie, bazując na harmonogramie i postępie prac. Akurat w przypadku bud. A wszystko było w miarę na czas, przynajmniej do tej pory.
Wcześniej w wątku przewijały się pogłoski, że ze względu na opóźnienia bud. B HSD nie robi żadnych problemów i można sobie te transze przesunąć zgodnie z rzeczywistą sytuacją na budowie, ale potweirdź to u dewelopera :)

Tak ogólnie, to pomijając te opóźnienia, które widać ostatnio na Strumiennej, z deweoperem rozmawiało mi się całkiem w porządku. Bardzo szybko odpowiadają, pracownicy są nieźle zorientowani w inwestycjach. Konsultanci od zmian lokatorskich też bardzo kontaktowi i wszystko można dogadać, mam nadzieję, że tak pozostanie do momentu odbioru :)

just_krk

Postautor: just_krk » 03 sty 2019, 8:13

A ja mam pytanie z innej beczki. Pewnie rzucił Wam się w oczy rząd szeregówek które są budowane po sąsiedzku ze strumienna (na pierwszy rzut oka nawet wyglada to jak jedna działka). Dzwoniłam do HSD ale to nie ich. Wie ktoś może co to za inwestycja?

slomski007

Postautor: slomski007 » 03 sty 2019, 9:09

Fifi pisze:
Zitek pisze:Witam Wszystkich potencjalnych sąsiadów i nie tylko.

Hej, tak się składa że jestem przyszlym wlascicielem jednego z tych mieszkań na Strumiennej z tarasem na dachu. Jeśli chodzi o harmonogram wpłat to transze są wypłacane na podstawie wykonania budowy wiec jesli jest jakis poslizg to w wiekoszsci przypadkow bank nie wyplaci kolejnej transzy gdyz wysyla on tak czy siak inspektora przed wykonaniem kazdej kolejnej wplaty. Przynajmniej tak to załatwiaj moj zaufany doradca finansowy. Aktualnie do konca stycznia uzytkownicy budynku A musza zdecydowac o ewentualnych zmianach w podpieciach sanitarnych a wczesniej musieli wprowadzic wszystkie ewentualnie zmiany lokatorskie.

Jeśli chodzi o taras na dachu jest to normalna praktyka iż trzeba dodatkowo zaplacic za przystosowanie takiego miejsca do uzytkowania. Jest wielu Developerow jak Atal czy Inter Bud w niekotrych przypadkach ktory kasuje sobie dodatkowo 30-50% wartosci metra kwadratowego mieszkania za kazdy metr tarasu.

Jeśli chodzi o tarasy na dachu w budynku A, to o ile pamietam dotyczą one 4 mieszkan do których prowadzi jedna wspolna klatka z pozimu 4 (niestety niewiem jak wyglada sprawa zadaszenia ale wiem ze kazdy taras jest odgrodzony. W razie pytan pisz na filon8@poczta.onet.pl

na której inwestycji Atal wykonywał tarasy na dachach oraz pobietał za to opłatę?

somebuddy

Postautor: somebuddy » 03 sty 2019, 9:38

just_krk pisze:A ja mam pytanie z innej beczki. Pewnie rzucił Wam się w oczy rząd szeregówek które są budowane po sąsiedzku ze strumienna (na pierwszy rzut oka nawet wyglada to jak jedna działka). Dzwoniłam do HSD ale to nie ich. Wie ktoś może co to za inwestycja?

Tyle udało mi się na szybko znaleźć. Jest tam zdjęcie tablicy informacyjnej z numerem telefonu.
investmap.pl/inwestycja/krakow-budynek-mieszkalny-szeregowy-ul-strumienna,6526.html

Fifi

Postautor: Fifi » 04 sty 2019, 10:04

slomski007 pisze:
Fifi pisze:
Zitek pisze:Witam Wszystkich potencjalnych sąsiadów i nie tylko.

na której inwestycji Atal wykonywał tarasy na dachach oraz pobietał za to opłatę?

Hej, może zle sprecyzowalem :) nie na dachu ale robił swojego czasu 3-4 lata temu inwestycje przy Bagrach gdzie kasowal dodatkowo za kazdy metr tarasu.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”