Krowodrza Park Kraków (Lea / Kijowska) opinie i forum (Tętnowski Development)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pozdro

Re: Inwestycja Lea / Kijowska Kraków opinie i forum (od Tętnowski Development)

Postautor: pozdro » 23 sty 2019, 9:53

Nie wiem o co wam chodzi z wysnuwaniem teorii o seniora w IT z 15k. Przeciez to normalne srednie wynagrodzenie. Podawane w kazdym raporcie wynagrodzen. Wynagrodzenia te sa jawne nie ukryte dostepne w kazdej ofercie. Wystarczy wejsc na nofluffjobs lub justjoin.it wirc nie rozumiem o co wam chodzi. Sam tez pracuje w branzy zarabiam co prawda polowe tego ale jestem narazie juniorem. Wiec tez mam zarobki zgodne z przecietnyn wynagrodzeniem juniora. Pewnie zaniedlugo bede zmienial na stanowisko mida i mial podwyzke. Co do efektywnosci wykorzystania czasu to sobie sprawdzam na moim ipadzie nie jest zle i tak w sumie 80% nawet podczas urlopy wykorzystuje na czytanie podrecznikow ;)

Tu macie jakas pierwsza z brzegu przecietna oferte
justjoin.it/offers/scale-it-up-senior-java-developer-krakow

Co do wielkosci mieszkan to srednia w polsce to 25m2 na osobe, srednia 2 europie to 35m2 na osobe.
Czyli 4 osobowa rodzina daje 100m2.
Sorry ale obowiadanie ze w 50m2 mozna zmiescic dzieci to jakas nieporozumienie. Wiem bo mam takie malutkie mieszkanko na 2 osoby i serio nie ma gdzie suszarki postawic zima. Przy wiecej niz 2 osobach to trzeba miec 2 lazienki, kuchnie jakis living room. 4 sypialnie. Standardy za PRL a dzis pewnie sie zmienily. Teraz ludzie raczej nie lubia sobie wlazic na glowe. 100m2 to nie jest nic nadzwyczajnego. Dlatego wiekszosc osob buduje sobie domy bo sa poprostu tansze. Tymbardziej ze jak sami zauwazacie i tak jezdza autem. Wiec co za roznica czy beda jechac autem do pracy na przedmiescia z domku na wsi czy z centrum do pracy na przedmiescia. Czasowo dojazd tyle samo ich wyjdzie. Mieszkania w 75% kupuja teraz inwestorzy pod wynajem. Singlom, imigrantom i wszelkiego rodzaju pracownikom.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 23 sty 2019, 10:21

pozdro pisze:Nie wiem o co wam chodzi z wysnuwaniem teorii o seniora w IT z 15k. Przeciez to normalne srednie wynagrodzenie.

O szczegóły nam chodzi, o szczegóły. W nich tkwi diabeł.
Gdybyś faktycznie był realnie w branży to wiedziałbyś, że pojęcie "senior" jest zbyt rozmyte, żeby przyłożyć do niego jakąkolwiek obiektywną miarę, a już na pewno nie bredzić o średnim wynagrodzeniu.
I mnie to osobiście ultra-irytuje, bo żadna poważna korporacja IT na "seniorze" nie kończy a często nawet nie posiada oficjalnie takiego stanowiska.

A tu masz średnią:
wynagrodzenia.pl/moja-placa/ile-zarabia-programista-stanowisko-ogolne

Co do wynagrodzeń- opowiadasz jeszcze większe farmazony. Jesteś "juniorem"; nie, nie jesteś "juniorem" tylko po prostu mało wiesz. Dlatego zarabiasz znacznie mniej.
Życzę szczerze, żeby Twoje zdolności analityczne w IT były lepsze niż te socjologiczne. Jeśli tak będzie i nauczysz się dużo więcej oraz Twoja wiedza przełoży się na zyski firmy [lub ktoś uzna, że się przełoży]- wtedy dostaniesz więcej kasy.
I od razu zmartwię Cię- między 7,5, jak samo oszacowałeś, a 15 jest przepaść. Wiedzą, doświadczeniem ale też pod względem tego, jaki procent składu firmy tyle zarabia.

Lata lecą a pensje równe lub wyższe 15 000 miesięcznie w Krakowie to wciąż przywilej nielicznych.
Nie tylko ludzi z doświadczeniem, ale przede wszystkim z konkretną głową.

A Tobie wciąż się uparcie wydaje, że trzeba w korpo "wysiedzieć" 5 lat i już magicznie każdy dostaje 15 0000 i potem hula po deweloperach. A w efekcie powstają całe rzesze takich ludzi. To zwyczajna brednia.
Ten poziom wynagrodzeń to poziom- bardziej obiektywnym okiem- tzw. powyżej seniorskiego, z doświadczeniem zwykle powyżej 5l i doskonałą znajomością danej technologii nie tylko na poziomie technicznym ale też biznesowym. A to nie przychodzi ot tak.

Zarabia tak-rzucam szacunkiem- 10-20% składu firmy, a nie wszyscy.

Realne ogłoszenia z sensownych firm zawsze mówią o przykładowo widełkach "DO... 15 000zł". Zgadnij czemu?

Zresztą- wałkowaliśmy to 1000x, tylko oczywiście zignorowałeś.
Piszę dla postronnych, bo mimo wszystko w tym mieście jeszcze nie każdy pracuje w IT i kosi 15k ;)

Co do wielkosci mieszkan to srednia w polsce to 25m2 na osobe, srednia 2 europie to 35m2 na osobe.
Czyli 4 osobowa rodzina daje 100m2.

Skończ już.

pozdro

Postautor: pozdro » 23 sty 2019, 11:02

Zobacz sobie raport no fluff jobs za 2018.
nofluffjobs.com/blog/raport-no-fluff-jobs-zarobki-w-branzy-it-w-2018-roku-w-jakich-polskich-miastach-zarabia-sie-najwiecej

W krakowie 12 tys zl jest srednia. Nawet w Comarchu tak malo nie placa. 6 tys z wynagrodzenia to moze netto.
Wynagrodzenia maja skopane ankiety. Ja je wypelnialem jak podajesz B2B pytaja cie o zarobki netto, na koncu wychodzi ze oni mieli na mysli brutto brutto. Potem przeliczaja na umowe o prace i z 12 tys robi sie 6 tys. zl. Tylko w praktyce co to zmienia. Jak I tak na b2b placisz 1300 ZUS, I liniowy PIT, a sprzet kupujesz bez VAT I amortyzujesz.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 23 sty 2019, 11:53

pozdro pisze:Zobacz sobie raport no fluff jobs za 2018.
nofluffjobs.com/blog/raport-no-fluff-jobs-zarobki-w-branzy-it-w-2018-roku-w-jakich-polskich-miastach-zarabia-sie-najwiecej

W krakowie 12 tys zl jest srednia.

Tak, jak pisałem- skończ już. Bez kozery powiem- pińcset.

Co "Nofluffjobs" mogą wiedzieć o realnych zarobkach- a nie ofertach? Naprawdę jesteś aż tak nieogarnięty?
Pisze jak wół, że to jest średnia "oferowanych", ale zapewne słówko "do" (up to) umyka gdzieś. W ten sposób to i taka "średnia" jest możliwa. Ale ma się nijak do struktury rynku pracy.

Jaka była metodologia tego badania? Uwzględniono liczbę wakatów na danej ofercie? Bo wiesz, jest jedna oferta za 7k i za 15k. Ale na tą za 7k firma ma 10 wakatów i zatrudnia 10 absolwentów, a na tą za 15k jeden wakat, który zapełni jeden super-doświadczony gość. No i mamy piękną średnią, 12 tysięcy, prawda?

Zresztą- wierz w co chcesz. Ja już mam dość. Nie chcesz myśleć i używać oczu- proszę bardzo. Tylko pogadaj troszkę z ludźmi.
BTW w świetle tego co przytoczyłeś, nawet gdyby to była prawda, ale nie jest- to przynajmniej mów, że 12 a nie 15- jak kilka postów wyżej. Szanuj się jakkolwiek.

A póki co ja wiem dokładnie jak to wygląda w mojej 1700-osobowej firmie, która wciąż ma opinię, że płaci praktycznie najlepiej w Krakowie.

EDIT:
Tutaj mamy przynajmniej obrobioną nieco treść tego cudownego raportu "renomowanego" "nofluffjobs" (cokolwiek to jest):
bankier.pl/wiadomosc/Programisci-plac-Czy-rynek-IT-dojdzie-do-sciany-7637757.html

Gdzie widzisz "średnią" 12 000- nie wiem. Może to "średnia" ichniejszego tzw. juniora, mida i seniora?
Bo jak wiadomo, w każdej rozsądnej firmie, stosunek tych pracowników to dokładnie 1:1:1 ;) no nie? Ech.

Na szczęście nieco więcej rzeczywistości a nie bajeczek zobaczymy w tabelce odnośnie widełek zależnie od technologii. Ale tutaj już działa magia widełek. Górną granicę dostają najlepsi a takich jest mało.

Marecki67

Postautor: Marecki67 » 23 sty 2019, 14:41

Pozdro: "Sorry ale obowiadanie ze w 50m2 mozna zmiescic dzieci to jakas nieporozumienie. Wiem bo mam takie malutkie mieszkanko na 2 osoby i serio nie ma gdzie suszarki postawic zima".
Chyba wydam tom z cytatami tego gościa. Co prawda pani od korekty może wyskoczyć przez okno podczas poprawiania jego błędów ortograficznych i stylistycznych, ale co tam, zaryzykuję. Może zarobię na 100 m kw. i nie będę musiał się gnieździć w tej 75-metrowej klitce, gdzie ledwie suszarka dziś wchodzi. Tylko nie wiem, na której półce w księgarni to powinno stać: science fiction czy ezoteryka?

pozdro

Postautor: pozdro » 23 sty 2019, 18:38

Miescic sie miesci ale ewidentnie przeszkadza. Stoi na korytarzy I sie czlowiek o nia potyka. Wiadomo moge sobie na srodku pokoju postawic, albo skladac lozko w sypialni (trzeba miec skladane bo fixed by przeszkadza). Wiesz jak 100 m2 to jest dla was duzo to powodzenia. Ja w domu na wiosce mialem na oko 150m2. Mysle, ze na wsiach to standard. Potem nie ma sie co dziwic ze ludzie ktorzy zakladajac rodzine uciekaja na wies. Bo sorry dom za 450 tys zl 120m2 vs takie same mieszkanie za 1mln zl. To o cayman my mowimy.

Co do zarobkow to rozumiem, ze uwazasz ze wiekszosc pracownikow w IT pracuje do 2 lat i sa juniorami ;) Tak bo studio informatyczne istnieja od kilku lat.

Poprostu opowiadacie bajki:
1. Ze wiekszosc pracownikow w IT pracuje nie dluzej niz 2 latami nie ma doswiadczenie.
2. Pokazac wam oferty i reporty ze dla osob powyzej 2 lat doswiadczenie zaczyna sie od 10 konczy na 15 tys. Mid dostaje 10 w najgorszym wypadku, a senior 15 tys. To tez macie swoje widzimisie I podajecie jakies statystyki z wynagrodzenia.pl gdzie 6500 zl jest od 10 lat, a co domu wynagrodzenia rosly o 10% w IT.
3. Uwazacie ze wiekszosc osob zakladajacych rodziny nie preferuje z wielu powodow w tym finansowych i metrazowych tanszego domu pod miastem.
4. Ze nie ma w Krakowie singli lub par bez auta pracujacych w korpo I tymczasowo wynajmujacych w centrum. W zwiazku z tym music byc dla kazdego nawet jak jezdzi rowerem czy tramwajem zagwarantowane miejsce, a deweloperzy musi doliczyc go doceny mieszkania.
5. Ogolnie uwazacie ze tak strasznie mam rosnie populacja i w zwiazku z tym braknie miejsce do parkowania. Choc wzrosty jak nawet jesli sa to na poziomie przez 10 lat kilkunastu tys mieszkancow. Kompletnie nie poparte np. wzrostem budzetu miasta Krakowa. Bo ten wzrasta blizej w wielkosciach odpowiadajacych wzrostowi placi i inwestycji, a nie powiekszaniu baby podatnikow. Co by sugerowalo odplyw podatnikow rownowazony doplywem nowych osob.

Faktycznie szkoda sie przekonywac uwazacie ze ludzie zarabiaja smieszne pieniadze ze w 50 m2 mozna rodzine 2+2 pomiescic, I jeszcze auto to standard. W sense spij na lozkach pietrowych jak w Hong Kongu ale kup sobie auto I miejsce postojowe. W sumie mialbym gdzie trzymac suszarke jak bym kupic u siebie miejsce postojowe. ;)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2019, 18:41 przez pozdro, łącznie zmieniany 1 raz.

traker

Postautor: traker » 23 sty 2019, 18:39

Chłopie ty lepiej wracaj na swoją wieś na te 150 m2 i lecz się jednak na nogi bo na głowę za późno.Czy ty wogóle wiesz co to rodzina , żona ,dzieci i obowiązki ?

Mieszkaniec76

Postautor: Mieszkaniec76 » 23 sty 2019, 20:48

pozdro pisze:Miescic sie miesci ale ewidentnie przeszkadza. Stoi na korytarzy I sie czlowiek o nia potyka. Wiadomo moge sobie na srodku pokoju postawic, albo skladac lozko w sypialni (trzeba miec skladane bo fixed by przeszkadza). Wiesz jak 100 m2 to jest dla was duzo to powodzenia. Ja w domu na wiosce mialem na oko 150m2. Mysle, ze na wsiach to standard. Potem nie ma sie co dziwic ze ludzie ktorzy zakladajac rodzine uciekaja na wies. Bo sorry dom za 450 tys zl 120m2 vs takie same mieszkanie za 1mln zl. To o cayman my mowimy.

Co do zarobkow to rozumiem, ze uwazasz ze wiekszosc pracownikow w IT pracuje do 2 lat i sa juniorami ;) Tak bo studio informatyczne istnieja od kilku lat.

Poprostu opowiadacie bajki:
1. Ze wiekszosc pracownikow w IT pracuje nie dluzej niz 2 latami nie ma doswiadczenie.
2. Pokazac wam oferty i reporty ze dla osob powyzej 2 lat doswiadczenie zaczyna sie od 10 konczy na 15 tys. Mid dostaje 10 w najgorszym wypadku, a senior 15 tys. To tez macie swoje widzimisie I podajecie jakies statystyki z wynagrodzenia.pl gdzie 6500 zl jest od 10 lat, a co domu wynagrodzenia rosly o 10% w IT.
3. Uwazacie ze wiekszosc osob zakladajacych rodziny nie preferuje z wielu powodow w tym finansowych i metrazowych tanszego domu pod miastem.
4. Ze nie ma w Krakowie singli lub par bez auta pracujacych w korpo I tymczasowo wynajmujacych w centrum. W zwiazku z tym music byc dla kazdego nawet jak jezdzi rowerem czy tramwajem zagwarantowane miejsce, a deweloperzy musi doliczyc go doceny mieszkania.
5. Ogolnie uwazacie ze tak strasznie mam rosnie populacja i w zwiazku z tym braknie miejsce do parkowania. Choc wzrosty jak nawet jesli sa to na poziomie przez 10 lat kilkunastu tys mieszkancow. Kompletnie nie poparte np. wzrostem budzetu miasta Krakowa. Bo ten wzrasta blizej w wielkosciach odpowiadajacych wzrostowi placi i inwestycji, a nie powiekszaniu baby podatnikow. Co by sugerowalo odplyw podatnikow rownowazony doplywem nowych osob.

Faktycznie szkoda sie przekonywac uwazacie ze ludzie zarabiaja smieszne pieniadze ze w 50 m2 mozna rodzine 2+2 pomiescic, I jeszcze auto to standard. W sense spij na lozkach pietrowych jak w Hong Kongu ale kup sobie auto I miejsce postojowe. W sumie mialbym gdzie trzymac suszarke jak bym kupic u siebie miejsce postojowe. ;)

Kolego policz sobie kosztu zakupu dwóch aut i benzyny na dojazdy spod Krakowa i bardzo szybko się okaże, że cenowo wychodzi tyle samo co mieszkanie w centrum z jednym samochodem używanym na zakupy czy potrzebnym żeby dziecko zawieźć do lekarza. Na plus bdzie natomiast oszczędność czasu

mac_kow

Postautor: mac_kow » 23 sty 2019, 23:14

pozdro pisze: To o cayman my mowimy.

Poprostu opowiadacie

Mid dostaje 10 w najgorszym wypadku, a senior 15 tys. To tez macie swoje widzimisie

Faktycznie szkoda sie przekonywac uwazacie ze ludzie zarabiaja smieszne pieniadze ze w 50 m2 mozna rodzine 2+2 pomiescic, I jeszcze auto to standard.

Tak tak, "my", towarzyszu Pozdro. My.

Rzeczowa rozmowa na argumenty nie ma żadnego sensu.
Jak widać- na szczęście- zdecydowana większość forumowiczów ma dużo oleju w głowie i dość jednoznacznie wyraża się o Twoich poglądach.

Przytoczysz jakieś realne statystyki i faktyczne średnie zarobków a nie maksymalnych widełek ofert, w dodatku jakiegoś niszowego wanna-be trendsetterskiego portalu to możemy wrócić do tematu.
No, ale nie podasz, bo się na tym nie znasz, lekko mówiąc. Używać Google nie umiesz a z kojarzeniem faktów też wybitnie kiepsko.

A i dobra rada- póki co, to Caymans to wyspy, na których spędza urlop każdy z naszych krakowskich seniorów, bo mu dają 15 000 za nic. Dojeżdżając na to lotnisko swoim Porsche Caymanem.
Prosiłem Cię już kolego wielokrotnie, żebyś się nie kompromitował dyskusją o IT i przestał łaskawie bredzić, że niby pracujesz w branży.

Z takim angielskim to sądzę, że nawet do serwisowania POSów w hipermarketach byś się nie nadał. Apologies.

Mnie najprędzej wyglądasz na socjologa bez etatu, co do absolutorium jakoś tam na trójach dociągnął- sądząc po całokształcie Twojej bytności na forum. Ale z pustego nawet Salomon nie naleje. O życiu innych ludzi mówisz bardzo dużo, wylewnie i szczegółowo- no ale nietrafnie.

pozdro

Postautor: pozdro » 24 sty 2019, 8:51

Spoko to twierdź sobie że wszyscy zarabiają głodowe stawki 40zł/h i zakłamuj rzeczywistość bo ja dla osoby z doświadczeniem nie widzę ofert za takie mieszne pieniądze. Większość ofert to 80-120pln/h przelicz to przez 170h :) potem wyciągnij średnią. Ogarnij używanie internetu i przeglądanie ofert. Potem się wymądrzaj :) Bo naprawdę nie masz pojęcia o stawkach w IT. Nikt by za takie śmieszne pieniądze jak piszesz nie pracował. Ja kończe dyskusje bo nie ma sensu. Te twoje 40pln/h i 6500zł to jest pensja na start w pierwszej pracy.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”