pozdro pisze:Nie wiem o co wam chodzi z wysnuwaniem teorii o seniora w IT z 15k. Przeciez to normalne srednie wynagrodzenie.
O szczegóły nam chodzi, o szczegóły. W nich tkwi diabeł.
Gdybyś faktycznie był realnie w branży to wiedziałbyś, że pojęcie "senior" jest zbyt rozmyte, żeby przyłożyć do niego jakąkolwiek obiektywną miarę, a już na pewno nie bredzić o
średnim wynagrodzeniu.
I mnie to osobiście ultra-irytuje, bo żadna poważna korporacja IT na "seniorze" nie kończy a często nawet nie posiada oficjalnie takiego stanowiska.
A tu masz średnią:
wynagrodzenia.pl/moja-placa/ile-zarabia-programista-stanowisko-ogolneCo do wynagrodzeń- opowiadasz jeszcze większe farmazony. Jesteś "juniorem"; nie, nie jesteś "juniorem" tylko po prostu mało wiesz. Dlatego zarabiasz znacznie mniej.
Życzę szczerze, żeby Twoje zdolności analityczne w IT były lepsze niż te socjologiczne. Jeśli tak będzie i nauczysz się dużo więcej oraz Twoja wiedza przełoży się na zyski firmy [lub ktoś uzna, że się przełoży]- wtedy dostaniesz więcej kasy.
I od razu zmartwię Cię- między 7,5, jak samo oszacowałeś, a 15 jest
przepaść. Wiedzą, doświadczeniem ale też pod względem tego, jaki procent składu firmy tyle zarabia.
Lata lecą a pensje równe lub wyższe 15 000 miesięcznie w Krakowie to wciąż przywilej nielicznych.
Nie tylko ludzi z doświadczeniem, ale przede wszystkim z konkretną głową.
A Tobie wciąż się uparcie wydaje, że trzeba w korpo "wysiedzieć" 5 lat i już magicznie każdy dostaje 15 0000 i potem hula po deweloperach. A w efekcie powstają całe rzesze takich ludzi. To zwyczajna brednia.
Ten poziom wynagrodzeń to poziom- bardziej obiektywnym okiem- tzw. powyżej seniorskiego, z doświadczeniem zwykle powyżej 5l i doskonałą znajomością danej technologii nie tylko na poziomie technicznym ale też biznesowym. A to nie przychodzi ot tak.
Zarabia tak-rzucam szacunkiem- 10-20% składu firmy, a nie wszyscy.
Realne ogłoszenia z sensownych firm zawsze mówią o przykładowo widełkach "DO... 15 000zł". Zgadnij czemu?
Zresztą- wałkowaliśmy to 1000x, tylko oczywiście zignorowałeś.
Piszę dla postronnych, bo mimo wszystko w tym mieście jeszcze nie każdy pracuje w IT i kosi 15k

Co do wielkosci mieszkan to srednia w polsce to 25m2 na osobe, srednia 2 europie to 35m2 na osobe.
Czyli 4 osobowa rodzina daje 100m2.
Skończ już.