Krowodrza Park Kraków (Lea / Kijowska) opinie i forum (Tętnowski Development)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
mac_kow

Re: Inwestycja Lea / Kijowska Kraków opinie i forum (od Tętnowski Development)

Postautor: mac_kow » 24 sty 2019, 11:54

To ja też zakończę temat- oczywiście dla postronnych, z Tobą nie ma sensu.

Trollowo-demagogiczno-emocjogenny manipulujących bezczelnie ton o "głodowych stawkach", "śmiesznych pieniądzach" i "... nikt by tak nie pracował" u Pozdro miesza się wciąż- tyle w koledze przyzwoitości zostało- z twardą gadką jedynie o "ofertach" i "doświadczeniu". To jest pustosłowie, kolego.

Nauki o złodziejach i idiotach pobierane u p. komisarz Bieńkowskiej? A co ma powiedzieć ktoś na kasie w Lidlu albo RTV Euro AGD?
Fakt- w Lidlu czy Euro faktycznie się "dostaje" tyle ile "w ofercie", bo kryzys na rynku zatrudnienia spowodował, że w zasadzie wystarczy się pojawić i zacząć pracować. I to dobrze, zresztą.

Ale IT tak nie wygląda.

Z szacunku dla postronnych ale także dla realnych uczestników branży IT i nie tylko, troszkę bardziej personalnie uchylę rąbka tajemnicy. Mówię, jak jest.

Jestem technicznym szefem zespołu programistów w jednej z największych p/wzgl zatrudnienia IT "software house'ów" w Krakowie. I jednym z lepiej płacących w swojej klasie. W odróżnieniu od kolegi, wiem doskonale ile kto faktycznie zarabia a nie tylko jakie "są oferty".
Wiem również, ile zarabiam sam- z 10l stażem w branży, zjedzeniem zębów na technologii i siłą rzeczy obowiązkami technicznego lidera.
Biorę też udział w procesie rekrutacyjnym i negocjacjach płacowych. Wiem, że pieniądze, które zarabiam sam, nie "leżą na ulicy", nikt mi ich nie "dał" i rzadko kiedy je widać "w ofertach".

Zatem podsumowując: okolice 15 000-20000zł brutto i więcej na miesiąc to wynagrodzenie bardzo doświadczonego ale przede wszystkim "ogarniętego" i samodzielnego programisty.
Nikt nikomu tych pieniędzy nie "daje" ani nie "oferuje". Trzeba się wykazać i na rozmowie i na okresie próbnym, oraz ciężko i efektywnie pracować, żeby je zarobić.

Jednocześnie zdecydowany trzon na krzywej Gaussa to wynagrodzenia oscylujące faktycznie w tej chwili już wokół 10 000zł brutto, ale nie dużo więcej. A krzywa ma też drugą, lewą stronę. I realne życie wygląda tak, że nie każdy daje radę awansować non-stop. Robią to wyłącznie najlepsi.
I ci pracownicy potrafią w jednej firmie spędzić nawet dziesięciolecia i "oferty" z "nofluffjobs" nie robią na nich wrażenia. Może dlatego, że każdy zna swoją wartość, wie, czym są "widełki" i... marketing? I wie, że realnie nie da się zarobić więcej przy danym poziomie wiedzy.

I wreszcie- mnóstwo kandydatów w ogóle nie jest przyjmowanych i niestety żadnej typowej dla IT pensji długo nie widzą. A wiem skąd ludzie przychodzą i ew. dokąd idą.
BTW z innej beczki- odsiew na stażu dla studentów wynosił teraz bodajże 95%- przyjęliśmy ok 5% aplikujących.

Nie dajcie się omamić manipulacyjnym sztuczkom Pozdro- spłycenie tego typu branży do "bo oferty są takie i takie" i "bo dają" to bzdura.

Oczywiście- jednostki, ale to naprawdę jednostki, wybitne zapewne wywalczą w malutkich prężnych firmach kwoty i 30 000zł / miesiąc. Sky is the limit. Ale wtedy jest "coś za coś"- bardzo niska stabilność takiej pracy, wtedy już faktycznie 300% normy i ogólnie inne podejście do samego siebie. Do tego trybu nadają się wyłącznie wybitni, a nie każdy jeden. Ten tryb nie tworzy średniej, bo wolumen za mały.

Nigdy cały Kraków nie będzie pracować w IT bo do tej roboty nadają się ludzie specyficzni, często płacący "cenę" w innych dziedzinach życia (chociaż i to się zmienia i przysłowiowy "informatyk - no lajf" znormalniał, nawet założył rodzinę i ma inne hobby ;) ). IT ma też różne smaki- nie każdy jest programistą / architektem / inżynierem.
Do najlepszych zarobków dostęp mają... najlepsi pracownicy. Tutaj matka natura niczego nie zmieniła.

Mieszkaniec76

Postautor: Mieszkaniec76 » 24 sty 2019, 13:04

pozdro pisze:Spoko to twierdź sobie że wszyscy zarabiają głodowe stawki 40zł/h i zakłamuj rzeczywistość bo ja dla osoby z doświadczeniem nie widzę ofert za takie mieszne pieniądze. Większość ofert to 80-120pln/h przelicz to przez 170h :) potem wyciągnij średnią. Ogarnij używanie internetu i przeglądanie ofert. Potem się wymądrzaj :) Bo naprawdę nie masz pojęcia o stawkach w IT. Nikt by za takie śmieszne pieniądze jak piszesz nie pracował. Ja kończe dyskusje bo nie ma sensu. Te twoje 40pln/h i 6500zł to jest pensja na start w pierwszej pracy.

Pan Pozdro jest po prostu przedstawicielem nowego pokolenia, które gnieździ się w 44 metrach ( jako singiel) i uważa że 6 k to minimum, za które się ledwo egzystuje.

Mar G

Postautor: Mar G » 24 sty 2019, 19:17

To jest forum o inwestycji Tetnowski Krowodrza Park. Zakonczcie czcze dyskusje pls.
Czy ma ktos rzetelne info o tej inwestycji ? Poza znanym zdaniem o 2 blokach 5 i 8 pieter?

kowal123

Postautor: kowal123 » 24 sty 2019, 23:41

Mieszkaniec76 pisze:
pozdro pisze:Spoko to twierdź sobie że wszyscy zarabiają głodowe stawki 40zł/h i zakłamuj rzeczywistość bo ja dla osoby z doświadczeniem nie widzę ofert za takie mieszne pieniądze. Większość ofert to 80-120pln/h przelicz to przez 170h :) potem wyciągnij średnią. Ogarnij używanie internetu i przeglądanie ofert. Potem się wymądrzaj :) Bo naprawdę nie masz pojęcia o stawkach w IT. Nikt by za takie śmieszne pieniądze jak piszesz nie pracował. Ja kończe dyskusje bo nie ma sensu. Te twoje 40pln/h i 6500zł to jest pensja na start w pierwszej pracy.

Pan Pozdro jest po prostu przedstawicielem nowego pokolenia, które gnieździ się w 44 metrach ( jako singiel) i uważa że 6 k to minimum, za które się ledwo egzystuje.

6k brutto to około 4k na rękę. Po opłaceniu mieszkania, kosztów wyżywienia naprawdę zostaje mało. Na dobrego single malt może już pod koniec miesiąca nie wystarczyć.

pozdro

Postautor: pozdro » 25 sty 2019, 10:22

Nie no ma singla 6500 to wystarczy.
Tylko tutaj ktos twierdzi, ze z jednej strony wszyscy ci niby lepiej zarabiajacy polacy.
1. Kupuja mieszkania w centrum
2. Zakladaja teraz rodziny najlepiej 2+2 bo taka moda
3. Pewnie jak zarabiaja te 4-5 k netto to tez nie jedza smieciowego kedzenia wiec z 1000zl na podstawowe artykuly wydaja

Jednoczwanie
1. Gniota sie w ciastnych mieszkaniach 60m2
2. Najbardziej potrzebna rzecza jest miejsce postojowe lub 2, samochod nie kupuja nowy sedan z salonu za 90 tys zl tylko jakis 3 letni za 50 tys zl.
3. Itd.

Co uzasadnia ze najwazniejsze jest budowac jak najwiecej miejsc postojowych i doliczac do cent mieszkan. ;) na koniec jeszcze pisac ze wypisuje glupoty.
Zaklamywac ze srednia programisty to 6500 zl brutto. Jak wszeszie pisza ze jest to 12 tys zl brutto. Zarzuca mi ze klamie ze senior zarabia srednio 15 tys zl. Tak jakby nikt sie nie stazal i nie nabieral doswoadczenia, i wszyscy odchodzili po kilku latach pracy pracowac na kasie w lidlu.

O powrocie ludzi to miast mozna pisac, ale prawda jest taka ze sie zderzaja z rzeczywistoscia kosztowa i ich na to nie stac. Wracaja na krotko hispsterzy, single, veganie, smigajacy na rowerach i hulajnogach na pierwsze kilka lat po studiach.

Wlasnie o to mi chodzilo ze target tej lokalizacji jest taki ze w zupelnosci 0.5 wspolczynnik jest uzasadniony.

Mysle ze doszlismy juz do pewnego konsensusu. Ze jednak programisci zarabiaja te 70-80zl na h srednio, seniorzy 50% wiecej juniorzy 50% mniej. Ze nie sa to kokosy. Ze ludzie jak chca rodzine zalozyc to potrzebuja wiecej przestrzeni. Na auto chca wydac jak najmniej, itd. Wiec naprawde nie ma co przerzywac ilosci miejsc postojowych w inwestycjach. Bo populacja Krakowa nawet jak wzrosnie do 2050 roku z 767 tys na 779 tys. Przy jednoczesnym starzeniu sie spoleczenstwa (emeryci malo z domu wychodza) To samochody nas bardziej na zaleja i nie zakorkuja niz to jest obecnie.

slawek

Postautor: slawek » 25 sty 2019, 11:33

Mar G pisze:To jest forum o inwestycji Tetnowski Krowodrza Park. Zakonczcie czcze dyskusje pls.
Czy ma ktos rzetelne info o tej inwestycji ? Poza znanym zdaniem o 2 blokach 5 i 8 pieter?

Zgadzam się z przedmówcą, to forum o inwestycji dewelopera Tętniowski przy Lea / Kijowskiej, więc może skupmy się na niej. Są na forum wątki traktujące o tym, jak wygląda rynek mieszkań w Krakowie, jeżeli taki, to za mało, to można też założyć inny - warto tam o tym rozmawiać.

A jeżeli chodzi o to miejsce, to moim zdaniem dobra lokalizacja, mieszkałem w tej okolicy swego czasu i muszę przyznać, że to dobre miejsce, z usługami blisko, dostępem do tramwajów, nie ma bardzo daleko do najładniejszych krakowskich terenów zielonych itp.

traker

Postautor: traker » 25 sty 2019, 14:54

Nowe zdjęcia z wyburzania Szpitala z dnia 24.01.2019 r
A tu link do Decyzji Środowiskowej i Tętnowski Development to teraz Krowodrza Park Sp z.o o. Spółka Komandytowa ul.Wrocławska 80 a poprzednio Lea Residence Sp z.o o. II Sp Komandtytowo-Akcyjna ul.Wrocławska 43a
bip.krakow.pl/?news_id=96897&vReg=1

I link do opini sanitarnej
bip.malopolska.pl/pssekrakow,a,1414014,opinia-sanitarna-nz-pg-420-49317.html
ovekrakow.pl/galeria/wyburzaja-dawny-szpital-powstana-nowe-bloki-zdjecia_4110.html

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 sty 2019, 8:44 przez traker, łącznie zmieniany 2 razy.

pozdro

Postautor: pozdro » 25 sty 2019, 19:41

Tętnowski Development buduje raczej dobre inwestycje patrząc na prądnicką i wrocławską 80. Więc myślę, że same budynki architektonicznie będą fajnie się prezentowały.

traker

Postautor: traker » 01 lut 2019, 12:09

Burzenie trwa !! :)

Obrazek

OchJasiek

Postautor: OchJasiek » 04 kwie 2019, 9:54

Wiadomo już coś więcej? Wnioskując po cenach w okolicy i zapędach dewelopera cena pewnie nie zachwyci. Od Tętnowskiego stoi Chopina 9 już 2 lata z niesprzedanymi mieszkaniami, cena zaporowa 12500. Kojarzycie jakieś inne inwestycje planowane w tym rejonie?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”