Osiedle Start City Kraków od dewelopera Start ul. Republiki Korczakowskiej forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
lolek

Re: Osiedle Start City Kraków od dewelopera Start ul. Republiki Korczakowskiej forum

Postautor: lolek » 05 mar 2019, 16:40

Nowy blok będzie zlokalizowany w znacznej odległości od ul. Wielickiej, także z hałasem nie powinno być problemu, ul. Teligi praktycznie tylko 2 pasy w obu kierunkach , strasznego ruchu tam nie ma. A z oknami w kierunku ul. Republiki Korczakowskiej to już zupełnie cichutko jak na warunki miejskie ;)
Wydaje mi się ze ceny z przedziału 6500 do 7300 to jak za taką lokalizację nie należą do najatrakcyjniejszych. Ale od tego obiecywali rabat 300 zł na metrze na ostatnich targach mieszkaniowych na pewną pulę mieszkań.
Z tego co się dowiedziałem to najprawdopodobniej osiedle ma nie być ogrodzone.
Na wspaniałe widoki też bym nie liczył bo dookoła same 10 i 11 piętrowce usytuowane.

mac_kow

Re: Osiedle Start City Kraków od dewelopera Start ul. Republiki Korczakowskiej forum

Postautor: mac_kow » 06 mar 2019, 10:26

lolek pisze:Wydaje mi się ze ceny z przedziału 6500 do 7300 to jak za taką lokalizację nie należą do najatrakcyjniejszych. Ale od tego obiecywali rabat 300 zł na metrze na ostatnich targach mieszkaniowych na pewną pulę mieszkań.

No, to fakt- tyle, że przyłożyć można takie stwierdzenie do całego Krakowa w tej chwili.

Jeśli chodzi o inwestycje w tej okolicy to Osiedle Telimeny oferuje bardzo podobne ceny, a jednak standard i praktyczność dużo niższa. Co do reszty porównania można się spierać, ale na rynku dużych mieszkań (tzw. "pod rodzinę") ciężko zaakceptować brak części wspólnych czy komórek lokatorskich w przypadku Osiedla Telimeny.

Jest jeszcze Villa Nokturn i tam faktycznie ceny są lekko niższe- zależnie od mieszkania- ale lokalizacja już gorsza. Rozesłali ceny do ludzi zapisanych na newsletter.

Start City jest skomunikowane lepiej i moim zdaniem również położone najlepiej z obecnych prokocimsko- bieżanowskich przedsięwzięć.
Do parku Lilli Wenedy czy Jerzmanowskich jest dosłownie kilka minut na piechotę, a zarówno tramwaj jak i autobusy na Wielickiej są "pod nosem".

Z ciekawostek, które przekazał mi znajomy: przed budynkiem zbudowana zostanie wiata rowerowa. Zapewne od wspólnoty będzie zależało, na ile dobrze będzie zabezpieczona przed kradzieżami.
Tak jak w poprzednich etapach, przed budynkiem powstaną nienumerowane miejsca parkingowe z dostępem dla wszystkich mieszkańców. Przy wszystkich za i przeciw, to jednak raczej pozytywna sprawa.

Komórki lokatorskie występują- jak w poprzednich etapach- na półpiętrach, po jednej na każde, czyli będzie ich niestety dużo mniej niż mieszkań. Do dyspozycji są również garaże z "windą"- jeśli kogoś takie rozwiązanie kręci. Patrząc na ceny, to sprawa kompletnie bezsensowna.

Budynek raczej nie zostanie ogrodzony, a na parterze od strony południowej dostępne będą lokale usługowe.

Wąski pasek ziemi między dwoma istniejącymi budynkami a tym należy bodajże do miasta zatem jego losy w kontekście zabudowy nie są pewne- ale z uwarunkowań prawnych wynika, że nie będzie to zabudowa wysoka.

Mieszczanin

Postautor: Mieszczanin » 27 mar 2019, 15:25

Witam.
Czy są tu może osoby, które zarezerwowały mieszkania w 3 etapie inwestycji Start City i chciałyby się wypowiedzieć na temat współpracy z deweloperem oraz zdradzić jakieś informacje na temat samej inwestycji , tzn ilość transz, standard wykończenia, zagospodarowanie terenu? Z góry dziękuję.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 27 mar 2019, 16:13

Mieszczanin pisze:Witam.
Czy są tu może osoby, które zarezerwowały mieszkania w 3 etapie inwestycji Start City i chciałyby się wypowiedzieć na temat współpracy z deweloperem oraz zdradzić jakieś informacje na temat samej inwestycji , tzn ilość transz, standard wykończenia, zagospodarowanie terenu? Z góry dziękuję.

Tak, jak powyżej. Przyjaciel rezerwował. Większe mieszkanie. Wszystko OK póki co. Ciężko powiedzieć coś więcej na tym etapie- formalności, formalności.

"Standard wykończenia" i "zagospodarowanie terenu"- klasyka, jak wszędzie. Pełny żelbet monolityczny z uwagi na wysokość budynku.

Biuro twierdzi, że budynek będzie nawiązywać do poprzednich i wyglądać podobnie, ale standard ma być jednak nieco wyższy.

Budynek nie będzie ogrodzony- w przeciwieństwie do poprzednich etapów. Będzie mieć nienumerowane miejsca postojowe za szlabanem, dla mieszkańców. 4 lokale usługowe, wiatę rowerową. Start robi zaskakująco ciekawe i ładne klatki schodowe. Ale to już pisałem chyba.

Z tego co wiem, to system płatności nie jest jakiś super-korzystny, ale praktycznie każda dziura w ziemi tak ma, mniej lub bardziej. Ileż się w końcu tych odsetek zaoszczędzi.
Jeśli lokalizacja i rozkład mieszkania pasują, to rezygnowanie z powodu systemu płatności moim zdaniem jest zupełnie niezrozumiałe i to działanie bardziej emocjonalne niż racjonalne. Zwłaszcza, że dziś znalezienie sensownego mieszkania jest naprawdę trudne.

Mieszczanin

Postautor: Mieszczanin » 27 mar 2019, 16:23

Bardzo dziękuję za informację;) Jeśli ktoś ma jeszcze dodatkowe przemyślenia chętnie zaczerpnę informacji z innego źródła. Pozdrawiam

koliuk027

Start City - etap 3

Postautor: koliuk027 » 17 wrz 2019, 19:54

Witam.
Co myślicie o inwenstycji Start City etap 3 - start.com.pl/inwestycja/informacje/16295

Co sądzicie na temat dewelopera? Wiem, że bloki 11-piętrowe, ktore budował w 2006/2007 roku na ul. Lipińskiego 11 i 13 zaczęły pękać po kilku latach od oddania do użytkownia.

Czy myślicie między etapem 2 i 3 Start City może powstać jeszcze jakiś inny blok?

Pozdrawiam.

Volfeer

Postautor: Volfeer » 17 wrz 2019, 23:48

Ja nie polecam dewelopera. O ile budują w miarę ok, jak na krakowskie standardy, to stosują klauzule niedozwolone w postaci zapisów w KW, że mają prawo do reklamy na budynku, a także bardzo niechętnie godzą się na własnego notariusza. Generalnie panie w sprzedaży są miłe tylko do momentu podpisania umowy, a potem diametralnie się zmienia podejście do klienta.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 18 wrz 2019, 15:58

Volfeer pisze:Ja nie polecam dewelopera. O ile budują w miarę ok, jak na krakowskie standardy, to stosują klauzule niedozwolone w postaci zapisów w KW, że mają prawo do reklamy na budynku, a także bardzo niechętnie godzą się na własnego notariusza. Generalnie panie w sprzedaży są miłe tylko do momentu podpisania umowy, a potem diametralnie się zmienia podejście do klienta.

No tak, bo to "jak budują" jest kompletnie nieważne w/s do tego, czy na budynku może znaleźć się dyskretna reklama ew. kwestia osobistej percepcji pracowników sprzedaży? I dlatego "nie polecasz dewelopera"?
Lepiej kupić gniota z masą usterek i cieknącym dachem, ale za to od szerzej uśmiechniętego pracownika, prawda?

Start to tak naprawdę jedna z ciekawszych, solidniejszych i sensowniejszych firm na krakowskim rynku deweloperskim. Idealny sweet spot między giełdowymi taśmowymi molochami a malutkimi firmami, które dziś istnieją a jutro ich nie ma.
Są też elastyczni w kwestii modyfikacji lokatorskich (nawet bardzo), ale cenią się i bardzo ciężko się negocjuje. Klatki schodowe są wykańczane niebanalnym designem.

A tu się konkretnie mogę wypowiedzieć, bo chociaż osobistych doświadczeń brak, to akurat doświadczenia jednego z przyjaciół właśnie ze Start City. są.
Same pozytywne.

Co do samego Start City- to, co pisałem w poprzednich wątkach. Architektura nijaka lub wręcz brzydka, przynajmniej poprzednich etapów.
Kwestia gustu- ale na pewno wpisuje się w otoczenie.
Ceny zrobiły się wysokie, na początku roku były niższe. 3-ka ma być w całości z żelbetu, więc pękać nie będzie.

Harmonogram płatności to też spory minus, ale nie sposób wybierać mieszkania deweloperskiego na podstawie tego, jak wygląda harmonogram.

Odpowiadając stricte @ koliuk027

Między 19-stką a nową 3-ką teoretycznie może powstać budynek, ale raczej nie wysoki. Okolica i osiedle godne polecenia, jeśli tylko jakkolwiek pasuje Ci lokalizacja w kontekście pracy / dojazdów.
Prokocim jest super skomunikowany, a wraz z otwarciem szpitala uniwersyteckiego może być tylko lepiej.

Sama okolica to solidna PRL-olwska urbanistyka, czyli jest pozytywnie pod tym względem- chociaż z drugiej strony jest chyba zbyt "swojsko" i mało nowocześnie. Szeroko, dużo zieleni, za rok zrewitalizowany Park Jerzmanowskich.
Infrastruktura jest bardzo w porządku. Tuż za rogiem remont całego CH Tesco, po przejęciu przez nowego właściciela.

Kiwuls

Postautor: Kiwuls » 22 paź 2019, 10:05

Witajcie,

mam pytanie czy ktoś z Was śledził ceny w tej inwestycji?
Czy mnie oczy mylą czy Start drastycznie podniósł ceny?
Wydaje mi się, że przed wakacjami cena upatrzonego przeze mnie mieszkania 54,60 m2, IV piętro wynosiła 363 090 zł, a teraz 401 310,00 zł. :shock:
6650 na metr kwadratowy skoczyło na 7350 - możliwe to? To w sumie ok. 40 tys. przy tym metrażu...
Czy to normalna taktyka czy co? Zazwyczaj Start robił jakieś obniżki, promocje itp.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 22 paź 2019, 12:03

Kiwuls pisze:Witajcie,

mam pytanie czy ktoś z Was śledził ceny w tej inwestycji?
Czy mnie oczy mylą czy Start drastycznie podniósł ceny?
Wydaje mi się, że przed wakacjami cena upatrzonego przeze mnie mieszkania 54,60 m2, IV piętro wynosiła 363 090 zł, a teraz 401 310,00 zł. :shock:
6650 na metr kwadratowy skoczyło na 7350 - możliwe to? To w sumie ok. 40 tys. przy tym metrażu...
Czy to normalna taktyka czy co? Zazwyczaj Start robił jakieś obniżki, promocje itp.

Tak- podnieśli ceny dwukrotnie a ich skłonność do negocjacji cen w tej chwili podobnoż zerowa.
Łącznie o właśnie 700zł / m^2, programowo, wszędzie. No cóż- cenią się, ale do "drastyczności" troszkę brakuje. Bryksy i Saska Blu podnieśli bardziej.

Start jest w tej chwili w komfortowej sytuacji z tym budynkiem- zostało 38 z około 170 mieszkań, a do końca budowy praktycznie 2 lata.
Otwarcie szpitala uniwersyteckiego się zbliża i dopiero teraz ludzie "budzą się", że warto by mieszkać lub wynajmować w bliskiej okolicy. Do tego nowe biura w okolicy ronda Matecznego i na Płaszowie- lokalizacja dogodna.

Jeszcze śmieszniejsze- w poprzednich etapach znikają 2-pokojowe mieszkania na wynajem w cenie ponad 2000zł odstępnego / metr. No cóż- dawniej nie do pomyślenia w tej okolicy Krakowa, dziś to rzeczywistość.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”