Aleja Zbożowa (Wieliczka / Kraków) - WBG Development (opinie i forum)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Misior

Re: Aleja Zbożowa (Wieliczka / Kraków) - WBG Development (opinie i forum)

Postautor: Misior » 12 maja 2019, 11:05

Witam
Dzisiejszy spacerek ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Misior

Postautor: Misior » 12 maja 2019, 11:06

Dalsza cześć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Misior

Postautor: Misior » 12 maja 2019, 11:07

i

Obrazek

SasiadV

Postautor: SasiadV » 14 maja 2019, 18:12

Witam. Czy ktoś z państwa wie jak wygląda kwestia opłat za mieszkanie. Tzn. jakie opłaty i w jakiej mniej więcej wysokości trzeba będzie uiszczać. Chodzi mi o V etap ale domniemuję, że analogicznie sytuacja przedstawia się w mieszkaniach oddanych w ramach wcześnieejszych etapów. U dewelopera dowiedziałem się, że czynsz wynosi ok. 2,2 za m2 ale nie obejmuje wody, nie mówiąc o gazie. Czy ktoś może napisać w jakiej wysokości kształtują się opłaty w praktyce?

RTR4

Postautor: RTR4 » 17 maja 2019, 13:49

Dzień dobry,

Na początku chciałbym zaznaczyć, że nie chce wzbudzać w nikim obaw oraz paniki poprzez moj wpis. Tak naprawdę chciałbym się podzielić swoimi informacjami i zapytac o Wasze informacje w tej sprawie.

Pozwole sobie Państwu opisać problem jaki został mi przedstawiony przez nazwijmy to osobę trzecią, a który dotyczy problemu z przyłączem gazu.

Nie wiem jak Państwu ale mi do tej pory nie udało się uzyskać informacji od dewelopera dlaczego termin został przesunięty, jaka była tego techniczna przyczyna oraz kiedy będzie gaz przyłączony. Co więcej w tym momencie nie jestem w stanie nawet uzyskać informacji czy w końcu ten gaz został podłączony.

Powyższe braki informacyjne spowodowały, że zacząłem trochę grzebać w temacie i dowiedziałem się, że problemem z podłączeniem gazu jest brak zgody prywatnego właściciela (drogi lub działki nie znam szczegółów), który jest konieczny aby poprowadzić przyłącze gazu do działki na której budowane są etapy 3 i 4 alei zbożowej.
Taki problem jest o wiele większy niż zwykle zawalenie terminu przez firmę mająca takiego podłączenia dokonać. Chce uzyskać potwierdzenie od dewelopera co do stanu faktycznego i zawnioskuje o udzielenie mi kopii informacji od firmy, która takie przyłączenie gazu miała wykonać, ze przesuwają termin przyłącza wraz z wglądem do tej daty.

Dla mnie ta sprawa śmierdzi i już sam fakt powoływania się na winę innej firmy bez podania wglądu do potwierdzenia tejże winy jest dla mnie nieprofesjonalne. Czy komuś z Państwa udało się uzyskać potwierdzenie wraz z wglądem w szczegóły przesunięcia terminu?
Jeśli nie to może warto wystąpić z takim wnioskiem zbiorowo?

sarames

Postautor: sarames » 17 maja 2019, 14:38

Dzień dobry,

ostatnim razem kiedy byliśmy na budowie, tj. 26.04. rozmawiałam z Panem M.,który zajmuje się tam wszelkiego rodzaju technicznymi sprawami i z rozmowy wynikało, że gaz jest już podłączony, aczkolwiek przyznaję, że nie widziałam żadnego oficjalnego potwierdzenia...

Z drugiej strony tak się zastanawiam, czy zaczynaliby rzeczywiście robić drogę, gdyby nie mieli jeszcze zrobionego przyłączenia do gazu ?
Nie bardzo znam się na budowlance.. ;)

RTR4

Postautor: RTR4 » 17 maja 2019, 15:04

Również nie jestem specjalistą budownictwa i niewiele znam się na temacie ale na chłopski rozum brak możliwości podłączenia gazu powinien być znany deweloperowi przed wychodzeniem z pozwoleniem na budowę.

Niemniej jednak, fakt, że robią z tego wielką tajemnice pozostawia niesmak i przede wszystkim pozwala na duże możliwości w szukaniu potencjalnej przyczyny takiego stanu rzeczy.

Jeśli ktoś z Was zna się lepiej na budowlance i prawie budowlanym z mila chęcią poznam taka opinie, czy taki scenariusz jest w ogóle możliwy.

Mn06

Postautor: Mn06 » 17 maja 2019, 15:24

Brzmi to niepokojaco, z drugiej strony rozmawiajac z przedstawicielem WBG poczatkiem maja (droga byla juz w budowie) poinformowano mnie ze odbiory planowane sa poczatkiem czerwca i że wszystko jest ok.

Rowniez nie znam sie na budownictwie ale ta dzialka jest równoległa do etapu I/II, wiec gaz powinien byc podłączony w mniej wiecej ten sam sposob a tam raczej problemow nie bylo.

yogmen

Postautor: yogmen » 17 maja 2019, 15:57

To ja dorzuce co nieco od siebie.

Generalnie z tego co się orientuję to wszelkiego rodzaju projekty przyłączy etc muszą być uzgodnione przed otrzymaniem pozwolenia na budowę bez tego nie bylo by pozwolenia na budowę. Tyle w teorii jak w praktyce to nie wiem niestety.

Wykonanie przyłącza nie wiem jaka technika jest użyta ale strzelam że rury pex - położenie rury pex i pozostawienie jej przy głównej drodze nie przeszkadzało w wykonaniu drogi. Sprawa jest dla mnie o wiele bardziej zawiła bo widać było gołym okiem że opóźnienie co do pierwotnej daty jest bo zakończyć prace budowlane to jedno potem jeszcze pozwolenie na użytkowanie co trwa minimum 3 tygodnie o ile nadzór budowlany się nie pojawi.

OWU na przyłącza z PSG (operatora nie mylić ze sprzedawcą) mówią wyraźnie że jeżeli ma się przesunąć termin wykonania przyłącza z "winy" PSG lub podwykonawcy to wysyłają takie pismo z określeniem nowego terminu. Dla mnie wygląda to na zrównanie terminu etapu III z IV poza tym i tak nie byliby w stanie się wyrobić z wszystkimi pracami w terminie na co wskazuje historia zdjęć z budowy a gaz to tylko wymówka.
Co więcej zapisy o przyczynach niezależnych są zapisami abuzywnymi - deweloper jako PROFESJONALISTA nie może winy zwalić winy na np. pogodę i że się nie wyrobi - my jako konsumenci mamy prawo wymagać od niego że na rzeczy się zna i takie sytuacje przewiduje.

Ja bym chciał zwrócić uwagę jeszcze na inne kwestie - zmiany w pierwotnym PZT a tym co jest obecnie, umiejscowienie skrzynek z liczlikami prądu - od mieszkań w etapie III znajdują się na terenie domów, mury oporowe które się pojawiły ciekawe jestem czy coś jeszcze mnie zaskoczy.

Balbina

Postautor: Balbina » 20 maja 2019, 12:56

Witam, zaciekawil mnie a raczej zaniepokoil temat skrzynek na elewacji, czy wiadomo jak to ma byc rozwiazane?
Z tego co sie orientuje segmenty wraz z dzialkami wokol tych domow sa wlasnocia osob ktore je nabyly,jak deweloper zamierza rozwiazac kwestie skrzynek powieszonych u kogos na posesji i elewacji? Zostalismy zaskoczeni i postawieni przed faktem dokonanym z murami, teraz to...

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”