Domosfera Kraków - Bryksy ul. Bohomolca / Kniaźnina - opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
marcinkr

Re: Domosfera Kraków - Bryksy ul. Bohomolca / Kniaźnina (Mistrzejowice) - opinie i forum

Postautor: marcinkr » 19 lip 2019, 16:23

bor pisze:Byłem dzisiaj w biedronce w tej inwestycji i nie ma znowu dużego hałasu. Całkiem spokojnie jest. Od strony ulicy to bardziej słychać samochody to fakt, ale od strony biedronki to w sumie jest spokoj.

Bohomolca jest ruchliwa, ale to wciąż droga jednojezdniowa o ograniczonej prędkości, na pewno nie będzie takiego szumu jak mają mieszkańcy dobrego z Bora

mac_ko pisze:
bor pisze:W nowych inwestycjach nic ciekawego nie znalazłem. Każdy lubi co innego i inne ma potrzeby. Jeden lubi mieszkać na Alejach, drugi na Klinach czy w Biezanowie, a trzeci za miastem i każdy jest szczęśliwy ;)
I nie jestem z Bryksy...

Ech, ale przekomarzanie. A gdzie podstawowe kryteria wyboru mieszkania?
- Lokalizacja sama w sobie? Tu oceniono pobieżnie, że dobra; należy się z tym zgodzić, o ile ktoś celuje w te konkretne rejony, bo infrastruktura wokół jest naprawdę OK. Najbliższa okolica nieco betonowa i nieskładna, ale rekompensują to inne zalety.
- Jakość wykonania, standard? Jak na krakowskim tle prezentuje się ten deweloper? To chyba ważne.
- Ustawność mieszkań, meraże, rodzaj okien, inne rozwiązania- zero wiadomości na forum.
Hałas w mieście to i tak kryterium trzeciorzędne; "tło" jest teraz absolutnie wszędzie a ostoje względnej ciszy i tak się zabudują, zakorkują i zahałasują prędzej czy później. Po co otwierać na dłużej okna przy nawiewnikach i wentylacji mechanicznej? To jest fetysz z PRLu. W nowoczesnych biurach nikt nigdy nie otwiera okien a mikroklimat znacznie lepszy niż w starych mieszkaniach.
Lepiej spytać dewelopera o możliwość wykonania instalacji pod klimatyzację i problem rozwiązany.
Usługi na parterze własnego budynku- to są de facto same zalety.

mac zwrócił uwagę na istotne kwestie, a tym omawiana inwestycja dość mocno się broni.
- lokalizacji nic do zarzucenia - pełna infrastruktura, usługi, zieleń.. ciężko narzekać.
- o jakości ciężko dyskutować, ale Bryksy zbiera raczej dobre opinie - jego 2 inwestycje zdobyły tytuł inwestycji roku + do tego generalnym wykonawcą ma być ekspres konkurent, czyli firma z wielkim doświadczeniem, bo buduje sporo inwestycji w Krakowie (Steam Park, Lema, Kobierzynska)
- ustawności i wkorzystania przestrzeni też inni deweloperzy mogliby się uczyć od Bryksego - brak zbędnych załamań, skosów, układy mieszkań wydają się mocno ergonomiczne i przy niespełna 40 metrach można mieć wydzieloną, jasną kuchnię i 2 pokoje (północne mieszkania narożne)

Coraz bardziej interesuje mnie ta oferta..
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2020, 18:52 przez marcinkr, łącznie zmieniany 2 razy.

bor

Re: Domosfera Kraków - Bryksy ul. Bohomolca / Kniaźnina (Mistrzejowice) - opinie i forum

Postautor: bor » 19 lip 2019, 16:38

patrząc na tę mapę hałasu to w Krakowie w większości budynków jest hałas :]

msj89

Postautor: msj89 » 20 lip 2019, 13:44

bor pisze:patrząc na tę mapę hałasu to w Krakowie w większości budynków jest hałas :]

Patrząc na to co piszesz i o ile faktycznie nie jesteś od bryksow to strasznie na siłe starasz się usprawiedliwić to że kupiłeś tam mieszkanie :)

Kupiłeś to kupiłeś, nie wmawiają innym że będzie idealnie bo nie będzie... Z mojego doświadczenia wiem że to jest kwestia bardzo indywidualna, być może nawet z przyzwyczajenia nie będziesz słyszał nic.

Na Majora bodajże jest podobna sytuacja z Biedronką w bloku i nie ma tam tłumów, a biedronka nie ma tam swojego parkingu. Tutaj jest trochę inaczej bo nie jest tak ukryta pomiędzy blokami ale być może będzie to lepiej rozwiązane.

Ja bym mieszkania w Domosferze nie kupił, ale rzeczywistość Krakowska jest niestety jaka jest. Bloki powstają w bezpośrednim sąsiedztwie z torami kolejowymi i ludzie to kupują. Inwestycja Domosfera i tak nie wypada źle w porównaniu do innych i cena jest poprostu normalna.

Volfeer

Postautor: Volfeer » 21 lip 2019, 0:15

Kupilem i od w miesiecy mieszkam w inwetycji Startu przy Kurzei. Mieszkam na trzecim, ostatnim pietrze. Tam sa ekrany, ale ja juz jestem ponad nimi. Halas to nie problem, noca praktycznie ruch zamiera, a przy zamknietym oknie jest prawie nieslyszalny. Sypialnie mam od drugiej strony. Jednak nie wyobrazam sobie mieszkac nad biedronka, te ciagle dostawy, ruch samochodow, ruch ludzi...

mac_kow

Postautor: mac_kow » 21 lip 2019, 19:34

msj89 pisze:Patrząc na to co piszesz i o ile faktycznie nie jesteś od bryksow

Aż trudno się nie wtrącić znowu do tej dyskusji. BrykSYCH. Ludzie. To jest nazwisko: Bryksy. Zatem: tych Bryksych.

to strasznie na siłe starasz się usprawiedliwić to że kupiłeś tam mieszkanie :) Kupiłeś to kupiłeś, nie wmawiają innym że będzie idealnie bo nie będzie...

Ja już zasadniczo "swoje" powiedziałem, ale chyba jednak warto powtórzyć; ta inwestycja ma swoje wady i zalety (chociaż o najważniejszych i najkonkretniejszych kwestiach jak na razie nikt nie wspomniał...). Jak każda.

Ale trzeba być naprawdę skrajnym ignorantem i nie znać Krakowa, żeby akurat tej lokalizacji wmawiać jakiś ponadprzeciętny hałas. Dyskusja konkretnie o hałasie w tej inwestycji to jest absurd.

Gość próbuje w miarę rzeczowo dyskutować; usprawiedliwiać to się może przed żoną/mężem/Panem Bogiem, bo zakup mieszkania w Krakowie w 2019 roku to faktycznie dość ryzykowny biznes.

Ad rem- jak tam z "ustawnością" i ergonomią tych mieszkań? Nie wiem, nie patrzyłem, nie chce mi się- ale chętnie bym przeczytał.
Jak ze standardem wykończenia, bo cena dość "premium", nawet w dzisiejszych czasach? Jak z ciekawymi rozwiązaniami? Okna portes fenetres? Trójszybowe? Wysokość kondygnacji? Coś, coś, coś? A nie, że hałas?

PS- Biedronka na dole, o ile to będzie jedna z tych ładnych, bogato wyposażonych- to marzenie.

marcinkr

Postautor: marcinkr » 22 lip 2019, 13:01

mac_kow pisze:Ale trzeba być naprawdę skrajnym ignorantem i nie znać Krakowa, żeby akurat tej lokalizacji wmawiać jakiś ponadprzeciętny hałas. Dyskusja konkretnie o hałasie w tej inwestycji to jest absurd.

To prawda, teraz chyba połowa inwestycji jest przy krakowskich arteriach 2 pasmowych albo torach kolejowych, dziwna moda nastała.
Tutaj, zakładając że zielony taras faktycznie będzie wykonany + zrealizują MPZP czyli skwer na północ od budynku to akurat będzie można okreslić tą inwestycję za całkiem zieloną (wszak nowopowstający park Reduta to też pare min na piechotę).

Odnośnie tych aspektów, które poruszyłeś, to tu własnie inwestycja się broni i to całkiem nieźle.. Kondygnacje 260cm wysokości, okna porte fenetre z pakietem trójszybowym i z nawietrznikami ściennymi dla części mieszkań (!). Wygląda to calkiem nieźle. Także układy mieszkań są dosyć mocno przemyslane - brak wielkich korytarzy, pomieszczenia są ustawne i ergonomiczne.
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2020, 16:53 przez marcinkr, łącznie zmieniany 3 razy.

bor

Postautor: bor » 22 lip 2019, 13:48

odnośnie standardu to jedynie to co na stronie:
bryksy.pl/uploads/pdfstandardflats/BOH_20190418_standard%20M.pdf

Nowy

Postautor: Nowy » 23 lip 2019, 9:28

Nie przesadzacie? Hałas to jednak tylko jeden z czynników koniecznych do przeanalizowania przy wyborze mieszkania. Jeżeli miałbym wybór, że albo mieszkanie z widokiem na sąsiedni blok, albo na ulicę, nawet ruchliwą, ale z kawałkiem przestrzeni, to jednak najpewniej wybrałbym to drugie. Jasne, ze np. jeżeli chcesz spać przy otwartym oknie, to może to być pewien problem, ale generalnie każdy ma swoje priorytety. Podobnie, jak wystawa jest dla mnie ważna. A Bierdonka pod mieszkaniem ma też zdecydowane plusy (poza oczywistymi minusami), tym bardziej, że jeżeli będzie nowa, to te sklepy bardziej przypominają dzisiaj delikatesy, niż dyskonty z towarami sprzedawanymi z palet.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 23 lip 2019, 9:41

marcinkr pisze:
Mac, nie do końca rozumiem skąd ten absurd. Elewacja budynku znajdować się ma zaraz przy coraz to bardziej ruchliwej ulicy, po której jeżdżą też głośne spalinowe autobusy. Nie wiem czy byłeś tam osobiście, ale poczatek ulicy Bohomolca do wysokości Kniaźnina to prawie 10 metrów przewyższenia - cięższe pojazdy muszą konkretnie docisnąć podczas podjazdu, co generuje niestety spory hałas. Ta największa obawa jest jednak w perspektywie, mianowicie tramwaj i jego przystanek ~10m od okien/balkonów strony zachodniej. przecięciem przez tramwaj pasa jezdni, zamykanie/otwieranie drzwi trwamajów 24/7 to nieponadprzeciętny hałas? Osobiście nie kojarzę budynku, który ma podobnie przystanek zaraz pod balkonem. Sygnał zamykania drzwi tramwaju o 3-4-5 rano nie brzmi obiecująco. Osobiście stawiałbym to w czołówce lokalizacji jeśli chodzi o uciążliwość akustyczną.

... wszystko to zapewne prawda- chociaż paranoicznie ujęta- oraz realia tysiąca i jednej innych inwestycji w Krakowie. 10 metrów od przystanku / linii tramwajowej? Proszę bardzo- HUB Hoffmannowej Budopolu, Dom Przy Źródle Eiffage, Zabłocie Concept, Pasaż Podgórski, Apartamenty Wielicka i jak pisałem- 996 innych, z fasadami i frontami w kierunku tramwajów lub ruchliwych, 2,3 pasowych ulic, które mi w tej chwili do głowy, z pamięci, w 5 sekund nie przyszły.

No i jeszcze jedna perełka- "Lotniczówka", przecież. Kilkanaście tysięcy za metr kwadratowy również w sąsiedztwie Alei JP II i tramwaju.

Tak, byłem osobiście przy Bohomolca / Kniaźnina, za moich czasów to po prostu było "Oświecenia" a na nazwę "Kniaźnina" (kiedyś biuro TP SA) lokalsi wytrzeszczali oczy. Mieszkałem w okolicy całe życie, do 2013 roku. Nadmiernego hałasu- nie stwierdzono. Hałas jak hałas. Od tego są nowoczesne, trójszybowe okna.

elmagneto

Postautor: elmagneto » 23 lip 2019, 11:22

Hałas to rzecz względna- obecnie mam mieszkanie na Kalwaryjskiej, I piętro, praktycznie obok linii tramwajowej. Okna o lepszej klasie izolacji akustycznej robią swoje, a poza tym bardzo szybko przestaje się odczuwać hałas nawet przy otwartym oknie balkonowym.
Obecnie kupuję drugie w Domu Przy Źródle- wprawdzie od dziedzińca, ale to z powodu lepszego układu :mrgreen:

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”