Apartamenty Działkowa Kraków od LV Development - forum i opinie

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Marek44

Re: Apartamenty Działkowa Kraków od LV Development - forum i opinie

Postautor: Marek44 » 23 wrz 2019, 11:08

bortom pisze:Witam.

Zorientowałem się co nie co o tej inwestycji i szukam informacji na temat systemu, który będzie tam zamontowany mianowicie chodzi kotłownie gazową wspólną gdzie znajdować się będzie piec centralnego ogrzewania i 2 zbiorniki na ciepłą wodę każdy po 500 litrów. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informację z tym związane.

Pozdrawiam
Tomek

Kupiliśmy tam mieszkanie. W budynku jest włąsna kotłownia gazowa, która zapewnia ciepłą wodę użytkową i ciepłą wodę do c.o. Ta kotłownia ma znajdować się na poziomie -1 z lewej strony przy garażu podziemnym. Tam MPEC nie ma dojścia więc to jedyne możliwe rozwiązanie. Cenowo podobno lekko taniej wyjdzie niż MPWIK.

bortom

Postautor: bortom » 23 wrz 2019, 16:10

Marek44 pisze:
bortom pisze:Witam.

Zorientowałem się co nie co o tej inwestycji i szukam informacji na temat systemu, który będzie tam zamontowany mianowicie chodzi kotłownie gazową wspólną gdzie znajdować się będzie piec centralnego ogrzewania i 2 zbiorniki na ciepłą wodę każdy po 500 litrów. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informację z tym związane.

Pozdrawiam
Tomek

Kupiliśmy tam mieszkanie. W budynku jest włąsna kotłownia gazowa, która zapewnia ciepłą wodę użytkową i ciepłą wodę do c.o. Ta kotłownia ma znajdować się na poziomie -1 z lewej strony przy garażu podziemnym. Tam MPEC nie ma dojścia więc to jedyne możliwe rozwiązanie. Cenowo podobno lekko taniej wyjdzie niż MPWIK.

Witam sąsiada (Marek44) ;-)

Również z małżonka zdecydowaliśmy się na tą inwestycję, po rocznym poszukiwaniu mieszkania to wydaje się być naprawdę dobre.
Jeśli chodzi o negocjacje przeprowadzaliśmy dwa razy niestety z marnym skutkiem... rezerwowaliśmy w przed sprzedaży jako jedni z pierwszych i mieliśmy cenę o 150 zł na metrze mniej niż aktualnie. Mieszkanie również kupiliśmy na parterze z ogródkiem 90m od strony płd-wsch. Plusem jest to, że mieszkania będą gotowe już w połowie 2020. Zdecydowaliśmy się na ogrzewanie podłogowe w całym mieszkaniu, zwłaszcza, że jest ogrzewanie gazowe. Zrobiliśmy kalkulacje kosztów i może wyjść lepiej niż z MPEC. Kolejna zaleta jest taka, że na tym etapie budowie możemy sobie modyfikować układ mieszkania. Natomiast jeśli chodzi o komunikacje rzadko korzystamy i nie zależy nam na niej jakoś bardzo ale fajnie że jest autobus i kawałek dalej tramwaj. Przed decyzją byłem tam z 10 razy na rozeznanie się z lokalizacją, porozmawiałem z sąsiadami i przysłuchałem się jak bardzo hałaśliwe są pociągi, (każdy twierdzi, że to kwestia przyzwyczajenia) zobaczymy jak to będzie. Kolejna sprawa, która mnie martwiła to oczyszczalnia ścieków która naprawdę jest blisko... ile razy tam byłem nie było przykrych zapachów,mało tego podpytani sąsiedzi twierdzili, że nigdy takich zapachów nie czuli. Mam nadzieje, że nie będziemy żałować decyzji.

Pozdrawiam
Tomek

mac_kow

Postautor: mac_kow » 24 wrz 2019, 7:28

bortom pisze:Zdecydowaliśmy się na ogrzewanie podłogowe w całym mieszkaniu, zwłaszcza, że jest ogrzewanie gazowe. Zrobiliśmy kalkulacje kosztów i może wyjść lepiej niż z MPEC.

Z ciekawości- czy podłogowe zrobicie we własnym zakresie czy zrobi za Was deweloper? Jeśli to drugie- to jaka cena w jakim metrażu?

"Lepiej niż MPEC" -> takie rzeczy się nie zdarzają, niestety. Kotłownia, zwłaszcza zbiorcza, to zawsze zło.
Jeśli nawet koszt samego ogrzewania netto będzie jakimś cudem niższy, to z nawiązką zrekompensuje to fundusz remontowy.

Nie, żeby to było jakieś tragiczne zło. Jeśli brakuje przyłączy, no to innej opcji wręcz nie ma w normalnej inwestycji, ale jednak warto wiedzieć, że MPEC to złoty standard.

Kolejna sprawa, która mnie martwiła to oczyszczalnia ścieków która naprawdę jest blisko... ile razy tam byłem nie było przykrych zapachów,mało tego podpytani sąsiedzi twierdzili, że nigdy takich zapachów nie czuli. Mam nadzieje, że nie będziemy żałować decyzji.

Bo w tej części Bieżanowa faktycznie rzadko już czuć oczyszczalnię.

Ogólnie- gratuluję Wam obydwu wyboru fajnej, normalnej, życiowej lokalizacji. A wizualizacje samego budynku też złe nie są.

bortom

Postautor: bortom » 24 wrz 2019, 11:36

mac_kow pisze:Z ciekawości- czy podłogowe zrobicie we własnym zakresie czy zrobi za Was deweloper? Jeśli to drugie- to jaka cena w jakim metrażu?

Deweloper wykonuje prace związane z ogrzewaniem podłogowym, dopłacamy 7 500 brutto na metrażu 55.

mac_kow pisze: "Lepiej niż MPEC" -> takie rzeczy się nie zdarzają, niestety. Kotłownia, zwłaszcza zbiorcza, to zawsze zło.
Jeśli nawet koszt samego ogrzewania netto będzie jakimś cudem niższy, to z nawiązką zrekompensuje to fundusz remontowy.

Nie, żeby to było jakieś tragiczne zło. Jeśli brakuje przyłączy, no to innej opcji wręcz nie ma w normalnej inwestycji, ale jednak warto wiedzieć, że MPEC to złoty standard.

Mam nadzieję, że koszty będą zbliżone i nie jest to "tragiczne zło".

mac_kow pisze:Ogólnie- gratuluję Wam obydwu wyboru fajnej, normalnej, życiowej lokalizacji. A wizualizacje samego budynku też złe nie są.

Dzięki ;)

Szarlotka jabłczana

Postautor: Szarlotka jabłczana » 22 paź 2019, 19:53

Ludzie, odnośnie "uciążliwości zapachowej" w tych okolicach wystarczy poczytać w internetach, jest tego mnóstwo. Ludzie od lat skarżą się na smród w w okolicach Płaszowa, Rybitwy, Złocienia, itp. Działkowa jest od oczyszczalni scieków oddalona tylko o 1 km, oprócz oczyszczalni jest też niedaleko garbarnia, kompostownia...
Sama chciałam tam kupić mieszkanie, nawet tam pojechałam, spytałam 2 napotkanych mieszkańców (jedna pani powiedziała, że nie czuje nic, a druga, że czuje zapachy "ale to chyba z szamba a nie z oczyszczalni") ale zmieniłam zdanie, po tym co przeczytałam w internecie. Szkoda, bo mieszkania niedrogie a bloki ładne.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2019, 20:02 przez Szarlotka jabłczana, łącznie zmieniany 2 razy.

Szarlotka jabłczana

Postautor: Szarlotka jabłczana » 22 paź 2019, 19:57

Jeszcze odnośnie smrodu, do poczytania komentarze ludzi np. pod tym artykułem.

gazetakrakowska.pl/w-czesci-krakowa-czasem-smierdzi-jak-z-szamba/ar/10628192

niesasanka

Postautor: niesasanka » 22 paź 2019, 21:28

W Internecie piszą zazwyczaj ludzie, którzy są niezadowoleni. Mam dwójkę znajomych mieszkających w okolicach Działkowej i nigdy mi o smrodzie nie mówili.
Sama mieszkam na Małym Płaszowie (od strony Lidla) i nie raz czytałam wielkie epopeje o tym, jak to ciągle śmierdzi, a prawda jest taka, że może kilka razy w roku coś zaleci. Na pewno rok-dwa lata temu było to częstsze, niż obecnie. Więc akurat tym bym się nie przejmowała.
Te mieszkanka bardzo fajne i gdyby były większe, to może i ja bym się na któreś zdecydowała.

Szarlotka jabłczana

Postautor: Szarlotka jabłczana » 23 paź 2019, 18:15

niesasanka pisze:W Internecie piszą zazwyczaj ludzie, którzy są niezadowoleni. Mam dwójkę znajomych mieszkających w okolicach Działkowej i nigdy mi o smrodzie nie mówili.
Sama mieszkam na Małym Płaszowie (od strony Lidla) i nie raz czytałam wielkie epopeje o tym, jak to ciągle śmierdzi, a prawda jest taka, że może kilka razy w roku coś zaleci. Na pewno rok-dwa lata temu było to częstsze, niż obecnie. Więc akurat tym bym się nie przejmowała.
Te mieszkanka bardzo fajne i gdyby były większe, to może i ja bym się na któreś zdecydowała.

Skoro 1300 mieszkańców podpisało się pod petycją do władz miasta o usunięcie smrodu, to coś w tym musi być i nie przekonuje mnie, że 2 osoby powiedziały, że nie czują, Nie dość, że przez pół roku dusimy się w smogu to jeszcze narażać się na zapachy z oczyszczalni, garbarni itp? Ja się nie odważę, potem takie mieszkanie może być trudno sprzedać, czy nawet wynająć, jak się zła fama rozniesie.

dziennikpolski24.pl/mieszkancy-poludniowowschodnich-rejonow-krakowa-maja-dosc-smrodu-5-milionow-zlotych-na-ograniczenie-uciazliwych-zapachow/ar/c3-13476405

ragar

Postautor: ragar » 01 maja 2020, 23:33

Ktoś mógłby się podzielić informacjami o tym, jak idzie budowa tej inwestycji? Ciekawe, jak sprzedają się tam mieszkania.

miros501

Postautor: miros501 » 28 maja 2020, 18:37

ragar pisze:Ktoś mógłby się podzielić informacjami o tym, jak idzie budowa tej inwestycji? Ciekawe, jak sprzedają się tam mieszkania.

Cześć! W zasadzie to prace wewnątrz są już na zakończeniu. Deweloper zadbał również o nawierzchnie ulicy. Pozostało uporządkowanie ogródków i powoli rozpoczną się odbiory.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”