Spoko, i tak kupią. Za 750k masz dom z basenem i złotymi klamkami.
Dobrze, że szukam mieszkania około 60m2 - dzięki temu mam trochę więcej czasu bo one nie schodzą tak szybko. Problem w tym, że jak już człowiek chce kupić to okazuje się, że wszystko sensowne już sprzedane. Ja biorę pod uwagę ogrom szczegółów przy zakupie.
ZAM Kraków (Zamieszkaszj na Matecznym) od Echo Investment - opinie i forum
-
Re: ZAM Kraków (Zamieszkaszj na Matecznym) od Echo Investment - opinie i forum
No jak? Przecież nie zaklepujesz a za 2 lata placisz 100% tylko od razu wyskakujesz z wkladu wlasnego a zaraz poźniej lecisz z kredytem.
To nie wiem, aż taki w tym biegły nie jestem, a nie ma takiej opcji, że biorę kredyt hipoteczny na 80%, spłacam z tego kolejne transze w trakcie budowy , a ostatnią rate przy odbiorze mieszkania juz z własnej kieszeni, co daje mi własnie ten czas na jej zebranie,
co do kwot oczywiscie mozna sie spierac
To nie wiem, aż taki w tym biegły nie jestem, a nie ma takiej opcji, że biorę kredyt hipoteczny na 80%, spłacam z tego kolejne transze w trakcie budowy , a ostatnią rate przy odbiorze mieszkania juz z własnej kieszeni, co daje mi własnie ten czas na jej zebranie,
dj1234 pisze:No jak? Przecież nie zaklepujesz a za 2 lata placisz 100% tylko od razu wyskakujesz z wkladu wlasnego a zaraz poźniej lecisz z kredytem.
Transze kredytu hipotecznego ( 80%) postępuję razem z postępami na placu budowy. Chociaż czasem jest oferta od dewelopera typu 20-80, czyli wpłacasz 20% a 80% jak odbierasz klucze.
Więc wygląda to dokładnie tak jak piszesz - 20% wkładu własnego wpłacasz na konto dewelopera, które też wymaga bank , a następnie w trakcie budowy uruchamiają się wszystkie transze - w akcie notarialnym są zapisy mówiące ile % transz jest uruchamianych przy konkretnych datach.
Ostatnia zazwyczaj na sam koniec planowanej budowy.
-
Czyli można pięknie utopić jak nawet nie ma dziury w ziemi.
No tak, jak ktoś wybiera dewelopera, który postawił 3 bloki na krzyż i sugeruje się tylko ceną to nigdy nie wiesz.
-
Spoko, i tak kupią.
Zastanawia mnie lekko skąd taki pośpiech u deweloperów że na 3 lata do przodu sprzedają. Jeśli by wiedzieli że idzie znaczna inflacja i wzrost cen to raczej by się nie spieszyli tylko poczekali trochę aż ceny będą jeszcze wyższe i sprzedali normalni 1.5 roku przed oddaniem. Może widzą że idzie jakiś mały kryzys i spadek cen?
tomekl007 pisze:Zastanawia mnie lekko skąd taki pośpiech u deweloperów że na 3 lata do przodu sprzedają. Jeśli by wiedzieli że idzie znaczna inflacja i wzrost cen to raczej by się nie spieszyli tylko poczekali trochę aż ceny będą jeszcze wyższe i sprzedali normalni 1.5 roku przed oddaniem. Może widzą że idzie jakiś mały kryzys i spadek cen?
Sprzedają wtedy, kiedy formalnie mogą. Zawsze lepiej sprzedać wcześniej niż później i to raczej norma i nic dziwnego.
-
Hmmm... no ciekawe. Teoria spiskowa Tomka też ciekawa.
tomekl007 pisze:Zastanawia mnie lekko skąd taki pośpiech u deweloperów że na 3 lata do przodu sprzedają. Jeśli by wiedzieli że idzie znaczna inflacja i wzrost cen to raczej by się nie spieszyli tylko poczekali trochę aż ceny będą jeszcze wyższe i sprzedali normalni 1.5 roku przed oddaniem. Może widzą że idzie jakiś mały kryzys i spadek cen?
Raczej badają rynek i popyt zawczasu. Wystawiają 3 lata do przodu bez zafixowanego cennika w każdej chwili z cenna mogą iść w górę lub w dół aby jak najwięcej wycisnąć z inwestycji. 3lata daje im duże pole do popisu na "zabawę" z klientem.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”