Inwestycja ul. bpa A. Małysiaka Kraków - Grupa Proins - opinie, forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
annazz

Re: Inwestycja ul. bpa A. Małysiaka Kraków - Grupa Proins - opinie, forum

Postautor: annazz » 19 wrz 2019, 9:48

Klauudekk pisze:Z mieszkaniami było wszystko ok, była wilgoć w garażach i komórkach lokatorskich, jak narazie garaże suche, komórki póki co też już prawie więc wygląda na to,że będzie ok.Jeśli chodzi o czynsz to przykładowo mieszkanie 50m+komórka lok. Na 2os. Około 440zl +Wiadomo prąd według zużycia ;)

A w czynszu są już zaliczki na coś? Jakie tam jest ogrzewanie?

Coolio123

Postautor: Coolio123 » 19 wrz 2019, 14:02

Ogrzewanie gazowe z własnej kotłowni, dziwne bo Inter-Bud i Atal dogadali się i w ich inwestycjach ma być MPEC. Może wcześniej ta opcja po prostu nie była dostępna. Rozważałem Malysiaka etap II, bo budynki wyglądają nieźle, mieszkania są ustawne i w niezłych cenach, ale ostatnio jak byłem na Klinach to blisko ten etap III wciskają, wydaje się że te dwa budynki będą stały dosyć ciasno pomiędzy etapami I i II. Co myślicie? proins.pl/inwestycje/ul_a_malysiaka_-_etap_3_38.html
Tutaj jeszcze widok z góry na inwestycje Atal i Proins atalkliny.pl/galeria-dron.html

Klauudekk

Postautor: Klauudekk » 19 wrz 2019, 14:34

Tak są zaliczki wszystkie ,w tej cenie sie zamykasz. Prąd osobno wiadomo. Fakt, stawiają dość blisko ale wydaje mi się,że podobnie jak Atal, chyba są określone jakieś standardy i nie mogą stawiać bliżej niż inni.

Coolio123

Postautor: Coolio123 » 04 paź 2019, 8:31

Większość budynków Atala ma być oddana do użtyku 2020/2021, więc jeśli będzie za rok to chyba nie najgorzej? Zresztą nie wiem czy własna kotłownia to w tych czasach minus, koszty ponoć porównywalne do MPECu. Takie rozwiązanie chyba też nie jest jakieś wadliwe, może po latach będzie potrzeba jakiejś wymiany, ale myślę że do tego czasu fundusz remontowy powinien to pokryć. Mam jednak wrażenie, że ogrzewanie miejskie to dalej spory plus w świadomości potencjalnych kupujących.

A czy wiecie może co ma powstać za II etapem Proinsu? Chodzi mi o działkę z tyłu, ponoć należy do Inter-Budu?

mac_kow

Postautor: mac_kow » 05 paź 2019, 8:59

Coolio123 pisze:Takie rozwiązanie chyba też nie jest jakieś wadliwe, może po latach będzie potrzeba jakiejś wymiany, ale myślę że do tego czasu fundusz remontowy powinien to pokryć. Mam jednak wrażenie, że ogrzewanie miejskie to dalej spory plus w świadomości potencjalnych kupujących.

A czy wiecie może co ma powstać za II etapem Proinsu? Chodzi mi o działkę z tyłu, ponoć należy do Inter-Budu?

No właśnie o te wymiany i o serwis chodzi. Przyłącze MPEC to rząd wielkości mniej w cenie utrzymania w/s do kotłowni. Chodzi też po prostu o zasadę. Moim purytańskim zdaniem: mieszkanie w bloku = konieczność MPEC. Ale każdy ma prawo do swojego zdania, rzecz jasna.

Nimitz

Postautor: Nimitz » 05 paź 2019, 16:12

mac_kow pisze:
Coolio123 pisze:Takie rozwiązanie chyba też nie jest jakieś wadliwe, może po latach będzie potrzeba jakiejś wymiany, ale myślę że do tego czasu fundusz remontowy powinien to pokryć. Mam jednak wrażenie, że ogrzewanie miejskie to dalej spory plus w świadomości potencjalnych kupujących.

No właśnie o te wymiany i o serwis chodzi. Przyłącze MPEC to rząd wielkości mniej w cenie utrzymania w/s do kotłowni. Chodzi też po prostu o zasadę. Moim purytańskim zdaniem: mieszkanie w bloku = konieczność MPEC. Ale każdy ma prawo do swojego zdania, rzecz jasna.

Z tego co mi wiadome, to mieszkańcy mają wpisane w jednym z załączników do aktu notarialnego, że ogrzewanie: z sieci miejskiej. Nie wiem zatem co stawia Atal i na jak długo, ale w rozmowach z ich przedstawicielami oraz z powyższego załącznika wprost wynika, że będzie ogrzewanie z sieci.

Nimitz

Postautor: Nimitz » 05 paź 2019, 16:15

Coolio123 pisze:Większość budynków Atala ma być oddana do użtyku 2020/2021, więc jeśli będzie za rok to chyba nie najgorzej? Zresztą nie wiem czy własna kotłownia to w tych czasach minus, koszty ponoć porównywalne do MPECu. Takie rozwiązanie chyba też nie jest jakieś wadliwe, może po latach będzie potrzeba jakiejś wymiany, ale myślę że do tego czasu fundusz remontowy powinien to pokryć. Mam jednak wrażenie, że ogrzewanie miejskie to dalej spory plus w świadomości potencjalnych kupujących.

Za IV etapem Atala ma powstać oczywiście osiedle i centrum handlowe.

janiaconstruction.pl

2019.04.08 Q PARK KLINY PRZY NASZYM NOWYM OSIEDLU
Będzie Q PARK KLINY. Powiększyliśmy bank ziemi, by przy Osiedlu Nowe Kliny w Krakowie powstało centrum usługowo - handlowe o metrażu około 2000 mkw. Dla wygody codziennych zakupów i załatwień, mamy nadzieje, że będzie to dla Państwa wygodne rozwiazanie! Za projekt architektoniczny odpowiadają B7 Architekci.
Dobrego dnia od zespołu Jania Construction

Coolio123

Postautor: Coolio123 » 05 paź 2019, 22:22

Tak, tak już to gdzieś widziałem w poscie. Mi bardziej chodziło o działkę za II etapem Proinsu, a nie za Atalem. Tak czy inaczej fajnie jeśli powstanie trochę sklepów czy usług. :) Myślę że osiedle ma potencjał szczególnie dla osób które nie chcą się kisić w centrum lub nie stać ich na mieszkania za 10k/M2 a np. pracują na południu Krakowa. Jedyny mankament jaki widzę tak teraz to wąskie gardło przy komuny paryskiej/zawiłej w przypadku gdy dojdzie kilkaset mieszkań.

Ryba

Postautor: Ryba » 30 paź 2019, 22:33

nawiazujac do ogrzewania czy ktos ma podobny problem ? kaloryfery grzeją tylko górą sa teoretycznie poprawnie odpowietrzone ale raz grzeja raz nie nawet w łazience kaloryfer jest letni a czasami zimny nawet po zdjeciu termostatu gdzie powinna isc cała moc kaloryfer nie nagrzewa sie do komfortowych temperatur łazienkowych
zawory na klatce otwarte na max jak dotykam rur są bardzo gorace a grzeniki ledwo ciepłe
przeprowadzałem mały test otwarłem okno zeby sprawdzic jak zareaguje termostat i grzejnik sie nie właczył powiedziano mi ze temperatura ma byc w mieszkaniu około 21- 21.5 stopnia a jest w granicach 19 nie jest to komfortowa temperatura majeter który montował w mieszkaniach grzejniki powiedział mi dzisiaj ze dopływ wody powinien byc otwarty na wejsciu i wyjsciu na maxa a fabrycznie kaloryfery sa ustawione na nastawach na maxa nawet kaloryfer na klatce schodowej jest ledwo ciepły a na klatce jest dosyć zimno
rozmawiałem ze znajomymi z innych osiedzli u nich kaloryfery pracują pełną parą grzeją sobie ile chcą do komfortowych temperatur administracja stwierdziła ze cos jest przykercone zeby rachunki nie były wysokie :lol: a majster powiedział ze przy kaloryferach wszystko jest otwarte na maxa chyba zapomnieli porozmawiac ze sobą i ustalić wspólna wersje

marchewa_89

Postautor: marchewa_89 » 21 lis 2019, 11:18

Witam serdecznie, kontaktuje się z wami w sprawie inwestycji Mała Góra od Proins, która jest już na ukończeniu. Ponieważ wątek dotyczący tamtej inwestycji jest "martwy", kieruję zapytanie tutaj. Jak wyglądała u was - mieszkańców inwestycji na Małysiaka - sprawa odbioru mieszkań. Dokładnie mam na myśli, kiedy od momentu zakończenia budowy mogliście wejść na swoje mieszkania żeby rozpocząć prace wykończeniowe?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”