Fredry 6 Kraków od Budimex - inwestycja mieszkaniowa (Bonarka) - forum i opinie

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
StormSunny

Re: Fredry 6 Kraków od Budimex - inwestycja mieszkaniowa (Bonarka) - forum i opinie

Postautor: StormSunny » 19 gru 2019, 12:18

Widzę, że LinaSWE kupił(a) tam mieszkanie i broni zaciekle.

pozdro, wszystko ładnie punktujesz, mój styl. Pisałeś, że Lokum Vista za drogie bo na Fredry mieszkania lepsze i tańsze. Teraz na Fredry też okazuje się kicha. Wszyscy wiemy, że jakby te mieszkania sprzedać za połowę ceny to i tak deweloper by nie zbiedniał. Ludziom, którzy kupili mieszkanie na Fredry 6 proponuję odkupienie bo to tragedia i chcę ich uchronić przed wtopieniem kasy. Takim dobrodziej.

Tolat

Re: Fredry 6 Kraków od Budimex - inwestycja mieszkaniowa (Bonarka) - forum i opinie

Postautor: Tolat » 19 gru 2019, 12:59

LinaSWE pisze:Bryła jest zgodna z wizualizacją więc nie wiem o czym mowa. Przecież ta elewacja jest nieukończona, chyba tylko kompletny ignorant może pomyśleć, że tak to ma ostatecznie wyglądać. Ten od białych okien to jest w ogóle gwiazda. Słyszałeś kiedykolwiek o taśmie zabezpieczającej okna? Tak się składa, że jest koloru białego.

Czemu gwiazda?
O taśmie słyszałem,ale wydawało mi się że są białe.
Tak czy owak bloki wyglądają tandetnie. Może w lecie,z zielenią dookoła straci się trochę ich brzydoty, ale szarość zimy ją uwydatni. Tanie materiały,okna małe, kolory jak stare bloki...

marcinkr

Postautor: marcinkr » 19 gru 2019, 13:11

StormSunny pisze:pozdro, wszystko ładnie punktujesz, mój styl. Pisałeś, że Lokum Vista za drogie bo na Fredry mieszkania lepsze i tańsze. Teraz na Fredry też okazuje się kicha. Wszyscy wiemy, że jakby te mieszkania sprzedać za połowę ceny to i tak deweloper by nie zbiedniał. Ludziom, którzy kupili mieszkanie na Fredry 6 proponuję odkupienie bo to tragedia i chcę ich uchronić przed wtopieniem kasy. Takim dobrodziej.

czemu Fredry taka wtopa?

LinaSWE

Postautor: LinaSWE » 19 gru 2019, 13:27

Tolat pisze:
LinaSWE pisze:Bryła jest zgodna z wizualizacją więc nie wiem o czym mowa. Przecież ta elewacja jest nieukończona, chyba tylko kompletny ignorant może pomyśleć, że tak to ma ostatecznie wyglądać. Ten od białych okien to jest w ogóle gwiazda. Słyszałeś kiedykolwiek o taśmie zabezpieczającej okna? Tak się składa, że jest koloru białego.

Czemu gwiazda?
O taśmie słyszałem,ale wydawało mi się że są białe.
Tak czy owak bloki wyglądają tandetnie. Może w lecie,z zielenią dookoła straci się trochę ich brzydoty, ale szarość zimy ją uwydatni. Tanie materiały,okna małe, kolory jak stare bloki...

Nie, nie kupiłem tam mieszkania, natomiast mam doskonały wgląd w tę budowę i wiem co się tam dzieje. Okna małe? To zalezy, te od Fredry mają 145cm szerokości a kilka mieszkan narożnych ma takich okien az 6, nie liczac podwojnych drzwi balkonowych. To jak wygladaja i jakie mają kolory? No cóż, klientela ma dostep do wizualizacji i albo w nia wierza albo nie, ich decyzja. Ci ktorzy slepo wierza w wizualizacje budowy, sa tez pewnie za kazdym razem zawiedzeni zamawiajac burgera w mcdonaldzie, wspolczuje im. Tanie materiały? Co rozumiesz przez tanie materiały, te które wyglądają tanio czy te krotych cena jest ponizej sredniej dla danego materiału? Ktore materiały są wg ciebie tanie? Masz jakies konkretne informacje o tym, czy tak sobie tylko gdakasz jak wiekszość forumowych ekspertów z tego forum?

ragar

Postautor: ragar » 19 gru 2019, 14:49

Ktoś piszący o tych małych oknach, to chyba nigdy nie spotkał się z czymś takim, że obserwuje się budowę i wydaje się z daleka, że okna takie małe, pewnie ciemno będzie. Ale jak się już wejdzie do mieszkania, to wtedy ma się efekt "wow, duże to okno całkiem". W ogóle ocena bloku z nieukończoną elewacją, to jakiś kosmos. Przyjedzie taki jeden z drugim, zrobią zdjęcia surowych betonowych ścian z wystającymi jeszcze zbrojeniami, a później ogłaszają, że brzydko i betonujo... Wstrzymałbym się jednak z oceną do czasu, aż zakończą budowę. Akurat Budimex budował do tej pory całkiem zgodnie z prezentowanymi wizualizacjami.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 19 gru 2019, 18:46

Budynki jak budynki. Powinny okazać się schludne i sensowne.
Zżymanie się w Krakowie na rzekomo brzydką architekturę świadczy albo o niezłym tupecie, albo o oderwaniu od rzeczywistości. A już w takim obrzydliwym i podłym miejscu jak Fredry 6... Będzie ładniej niż przy Betoniarni i stacji kolejowej. Wystarczy?

Architektura mieszkaniowa w Krakowie ogólnie nie powala, a ładnie, nowocześnie i awangardowo powstało może kilka inwestycji- dosłownie. Zaczniemy budować w pełni oszklone budynki, to można wrócić do tematu.
Betonowo-ceglane klocki są troszkę jak kupa- jakby pięknie nie wyglądała i trzymała skalę stolca, to nadal kupa.

Przy czym- jakie to ma kurde znaczenie dla codziennego mieszkania?
Jasne- są wahnięcia w dół, przy których deweloper powinien w prezencie fundować 30-letni zapas leków antydepresyjnych (niewinny żart, z szacunkiem dla tej poważnej choroby). Jak np. "Apartamenty Wielicka".
Nawet jak "nasz" budynek się wyróżnia na plus, to zapewne zaraz obok i tak stoi jakiś nijaki, brzydki, lub ciasno upchany budynek sąsiedni

StormSunny

Postautor: StormSunny » 19 gru 2019, 20:15

mac_kow pisze: A już w takim obrzydliwym i podłym miejscu jak Fredry 6... Będzie ładniej niż przy Betoniarni i stacji kolejowej. Wystarczy?

To co powiesz o Matecznym? Ceny od 10 do 15k za metr. Tam w gratisie winna być onkoterapia.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 20 gru 2019, 16:29

StormSunny pisze:
mac_kow pisze: A już w takim obrzydliwym i podłym miejscu jak Fredry 6... Będzie ładniej niż przy Betoniarni i stacji kolejowej. Wystarczy?

To co powiesz o Matecznym? Ceny od 10 do 15k za metr. Tam w gratisie winna być onkoterapia.

Świetna uwaga.

Powiem, że o ile w "normalnych" lokalizacjach poza centrum, czyli "sypialnie"/"blokowiska", wzrost cen na przestrzeni ostatnich 3-5 lat wyniósł 10-20% (na oko, orientacyjnie, moim zdaniem), tak ceny w okolicach uznawanych dziś szumnie za "bliskie centrum" poszybowały o 100% i więcej.

Te 10-20% można spokojnie uzasadnić czynnikami "fundamentalnymi", jak koszty pracy, materiału, biurokracji, oraz ziemi + jednak stabilny wzrost siły nabywczej.

100% i więcej wzrostu w 3 lata to już igranie z ogniem. Ktoś, kto dziś płaci przy Rydlówce 10-12kzł/m albo na Zabłociu 14kzł/m powinien mieć świadomość, że płaci nierzadko ponad 100% więcej niż 3 lata temu. Zapala się czerwona lampka.

Paradoksalnie- pół biedy, jeśli to mieszkanie "dla siebie", ktoś jest zdecydowany, zakochany w bliskości centrum a akurat teraz pechowo wypadł jego czas zakupów. "Inwestycyjnie" może być jednak bardzo bardzo różnie.

pozdro

Postautor: pozdro » 20 gru 2019, 18:26

Dokladnie dlatego ja ostatnio kupowalem w zwyklej lokalizacja w zwyklej cenie nie mam zamiaru przeplacac 2x wiecej za 10min krocej tramwajem przeciez to istna glupota.

StormSunny

Postautor: StormSunny » 21 gru 2019, 1:15

Czyli 6500? Gdzie?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”